Pushtimi i Gazës: Pjesë e një axhende më të gjerë të inteligjencës ushtarake izraelite

Video: “Hakmarrja e justifikuar” dhe Historia e “flamujve të rremë” izraelitë (2001-2023): Palestina portretizohet si “Agresori”

Parathënie e autorit
Ekziston një histori komplekse pas planit të Izraelit të tetorit 2023 për të “fshirë Gazën nga harta”.

Është gjenocid, një masakër absolute:

“Ne do të sulmojmë qytetin e Gazës shumë së shpejti,” tha zëdhënësi kryesor ushtarak i Izraelit, adm. Daniel Hagari, në një fjalim të transmetuar kombëtar, pa dhënë një orar për sulmin. Është një sipërmarrje kriminale e bazuar në doktrinën izraelite të “Hakmarrjes së justifikuar”, e cila u formulua për herë të parë në 2001.

(Shih më poshtë: artikullin tim të janarit 2009 të botuar në fillim të pushtimit të Gazës nga Izraeli në 2008-2009 nën “Operation Cast Led”)

Doktrina e “Hakmarrjes së justifikuar” shpreh në mënyrë të paqartë se megjithë aftësitë e saj të kufizuara ushtarake Palestina dhe jo Izraeli është “Agresori” dhe se Izraeli ka të drejtë të mbrojë veten.

Tani është vërtetuar se sulmi i Hamasit i 7 tetorit 2023 ishte një operacion i Flamurit të rremë i kryer nga një “fraksion” brenda Hamasit, në ndërlidhje me Mossad dhe inteligjencën amerikane:

“SHBA inteligjenca thotë se ata nuk ishin në dijeni të një sulmi të afërt të Hamasit. A e kanë ditur Netanyahu dhe aparati i tij i gjerë ushtarak dhe i inteligjencës Mossad  për sulmin e Hamasit, i cili ka rezultuar në vdekje të panumërta të izraelitëve dhe palestinezëve.

A ishte parashikuar një plan izraelit i formuluar me kujdes për të zhvilluar një luftë të plotë kundër palestinezëve përpara nisjes nga Hamasi të “Operacionit Al-Aksa Storm”?

Ky nuk ishte një dështim i Inteligjencës izraelite, siç u transmetua nga mediat. Krejt e kundërta”

Video. Hakmarrja e justifikuar dhe flamujt e rremë. Michel Chossudovsky
Video Lux Media e regjistruar më 16 tetor 2023

Më poshtë: analiza e detajuar dhe historia e operacioneve të flamurit të rremë të Izraelit kundër popullit të Palestinës

 

Historia e flamujve të rremë: “Drita jeshile ndaj terrorit” (1997), “Gjakderdhja si justifikim” për luftën
Profesorja e ndjerë Tanya Reinhart konfirmon formulimin në vitin 1997 të një Axhende të Flamurit të rremë të titulluar “Drita e Gjelbër për Terrorin”, e cila konsistonte në promovimin e sulmeve (inxhinierike) vetëvrasëse kundër civilëve izraelitë, duke përmendur “gjakderdhjen si justifikim” për të bërë luftë kundër Palestinës:

“…Kjo është tema e “dritës jeshile ndaj terrorit” të cilën Inteligjenca Ushtarake e ka promovuar që nga viti 1997, kur linja e saj anti-Oslo u konsolidua. Kjo temë u përsërit vazhdimisht nga qarqet ushtarake, dhe përfundimisht u bë mantra e propagandës izraelite…

“Foreign Report” (informacioni i Jane) i 12 korrikut 2001 zbuloi se ushtria izraelite (nën qeverinë e Sharonit) ka përditësuar planet e saj për një “sulm të gjithanshëm për të goditur autoritetin palestinez”.

Projekti, i titulluar “Shkatërrimi i Autoritetit Palestinez dhe çarmatimi i të gjitha Forcave të Armatosura”, iu prezantua qeverisë izraelite nga shefi i shtabit Shaul Mofaz, më 8 korrik [2001].

Sulmi do të nisë, sipas gjykimit të qeverisë, pas një sulmi të madh vetëvrasës me bombë në Izrael, duke shkaktuar vdekje dhe lëndime të shumta, duke përmendur gjakderdhjen si justifikim. (Tanya Reinhart, 22 dhjetor 2001)

Ariel Sharon: “Një zgjidhje stili 1948”
Sipas Prof. Tanya Reinhart; “Dëbimi masiv mund të ndodhte në një fazë të mëvonshme të pushtimit tokësor [2002- ], nëse izraelitët do të hapnin kufijtë e Gazës për të lejuar një eksod të popullsisë… Dëbimi u referua nga Ariel Sharon si “një zgjidhje e stilit të vitit 1948”. Për Sharon “është e nevojshme vetëm gjetja e një shteti tjetër për palestinezët”. “Jordania është Palestina” – ishte fraza që shpiku Sharon. (Tanya Reinhart, op cit)

“Partneriteti Hamas-Mosad”
Ajo që po shpaloset tani në Gaza është pjesë e një axhende të gjatë të inteligjencës, e cila ka qenë në tabelën e hartimit të qeverive të njëpasnjëshme izraelite për më shumë se njëzet vjet. E themeluar në vitin 1987 me mbështetjen e Izraelit, “Partneriteti Hamas-Mosad” konfirmohet nga Netanyahu:

“Kushdo që dëshiron të pengojë krijimin e një shteti palestinez duhet të mbështesë forcimin e Hamasit dhe transferimin e parave për Hamasin. … Kjo është pjesë e strategjisë sonë – për të izoluar palestinezët në Gaza nga palestinezët në Bregun Perëndimor.” (Deklarata e marsit 2019 e cituar nga Haaretz, 9 tetor 2023, theksi i shtuar)

“Mbështetje” dhe “Para” për Hamasin
“Transferimi i parave në Hamas” në emër të Netanyahut konfirmohet nga një raport i Times of Israel më 8 tetor 2023: “Hamasi u trajtua si një partner në dëm të Autoritetit Palestinez për të parandaluar Abbasin që të lëvizte drejt krijimit të një shteti palestinez. Hamasi u promovua nga një grup terrorist në një organizatë me të cilën Izraeli zhvilloi negociata përmes Egjiptit dhe e cila u lejua të merrte valixhe me miliona dollarë nga Katari përmes kalimeve në Gaza. (theksimi i shtuar i autorit)

Pozicioni i Benjamin Netanyahut i përcaktuar disa vite përpara “Gjendjes së Gatishmërisë për Luftë” të 7 tetorit 2023 konsiston në përvetësimin total të tokave Palestineze si dhe në përjashtimin e plotë të popullit palestinez nga atdheu i tyre:

“Këto janë linjat bazë të qeverisë kombëtare të kryesuar nga unë: Populli hebre ka një të drejtë ekskluzive dhe të padiskutueshme për të gjitha zonat e Tokës së Izraelit. Qeveria do të promovojë dhe zhvillojë vendbanimet në të gjitha pjesët e Tokës së Izraelit – në Galile, Negev, Golan, Jude dhe Samari.” (janar 2023)

Roli i Mossad
Doktrina e “Hakmarrjes së justifikuar” e iniciuar në vitin 2001, është gurthemeli i narrativës së inteligjencës izraelite. Ai jep një justifikim për të kryer akte gjenocidi, me mbështetjen e komunitetit ndërkombëtar, fillimisht në Gaza, pastaj në Bregun Perëndimor.

“Me një buxhet vjetor prej rreth 3 miliardë dollarë dhe 7,000 staf, Mossad është agjencia e dytë më e madhe e spiunazhit në botën perëndimore pas CIA-s.

Këto shifra zyrtare janë të pakuptimta, agjencitë e inteligjencës nuk zbulojnë burimet e financimit të tyre apo madhësinë e stafit të tyre (të cilat janë më shumë se shifrat e cituara më lart).

Mossad (Inteligjenca e Jashtme) së bashku me Shin Bet (Siguria Kombëtare e Brendshme) dhe Aman (Inteligjenca Ushtarake) është aktori kryesor në kryerjen e “operacioneve të flamurit të rremë”. Aftësitë e tij të fshehta janë të gjera. Ajo ka infiltruar ndër vite si në Hamas ashtu edhe në Autoritetin Kombëtar Palestinez, gjithashtu ushtron – në ndërlidhje me inteligjencën amerikane – kontroll mbi operativët e Al Kaedës, ISIS dhe Daesh në të gjithë Lindjen e Mesme.

Mandati i Mossad-it është të krijojë “ndarje” brenda Lëvizjes së Rezistencës Palestineze, duke mbështetur frikën dhe ngjarjet rutinë të flamurit të rremë terroriste kundër civilëve të pafajshëm izraelitë, gjë që mbështet legjitimitetin e narrativës “Hakmarrja e justifikuar”.

Kronologjia
Le të shqyrtojmë shkurtimisht historinë, fazat e ndryshme që pasojnë:

Dështimi i Oslo I dhe II (1993-95) dhe Vrasja e Yitzhak Rabin (1995)
2001. “Operacioni Hakmarrja e justifikuar”
Paraqitur në korrik 2001 qeverisë izraelite të Ariel Sharon nga shefi i shtabit të IDF Shaul Mofaz, nën titullin:

“Shkatërrimi i Autoritetit Palestinez dhe çarmatimi i të gjitha Forcave të Armatosura”.

Shih Analizën e Tanya Reinhart dhe Raportin Jane të cituar më lart dhe në artikullin më poshtë).

“Operacioni Hakmarrja e justifikuar” u referua gjithashtu si “Plani Dagan”, i quajtur pas gjeneralit të ndjerë Meir Dagan, i cili drejtoi Mossad, agjencinë e inteligjencës së jashtme të Izraelit nga 2002-2011.

Objektivi afatgjatë i “Operation Justified Vengeance” (2001) ishte dhe mbetet dëbimi i palestinezëve nga atdheu i tyre.

2002. Vendimi për të ndërtuar Murin Famëkeq të Aparteidit nga qeveria Sharon
2004. Vrasja e Jaser Arafatit
Ai u urdhërua nga Kabineti izraelit në vitin 2003. Ai u miratua nga SHBA,  e cila vuri veton ndaj një Rezolute të Sigurisë të Kombeve të Bashkuara që dënonte vendimin e kabinetit izraelit të vitit 2003. Ajo u ndërmor nga Mossad. (Shihni detajet në artikullin më poshtë).

2005. Largimi, nën urdhrat e kryeministrit Ariel Sharon, i të gjitha vendbanimeve hebraike në Gaza.
Propozuar në 2003 nga Kryeministri Ariel Sharon, zbatuar në gusht 2005 dhe përfunduar në shtator 2005.

Një popullsi hebreje prej mbi 7,000 u zhvendos nga Gaza. Kjo zhvendosje u kërkua për të transformuar Rripin e Gazës në “Një Burg Ajri i Hapur”

2006. Fitorja e zgjedhjeve të Hamasit në janar 2006.
Pa Arafatin, arkitektët e inteligjencës ushtarake izraelite e dinin se Fatah nën udhëheqjen e Mahmud Abbas do të humbiste zgjedhjet.

2008-2009. “Operacioni i hedhur plumbi”
Në vitin 2008 “Justifikimi i Gjakderdhjes” ishte një komponent thelbësor i agjendës ushtarako-inteligjente, i cili u formulua për herë të parë në 2001 “Operacioni Hakmarrja e justifikuar”:

“Shkatërrimi i Autoritetit Palestinez dhe çarmatimi i të gjitha Forcave të Armatosura”

Vrasja e civilëve palestinezë u justifikua për “baza humanitare”. siç është formuluar në “Raportin e Operacionit të Hakmarrjes së Justifikuar”.

***

Michel Chossudovsky, 15 maj 2021, 23 tetor 2023, 1 nëntor 2023,

Më poshtë është artikulli im i botuar në fillim të janarit 2009, në kulmin e Operacionit Cast Lead 2008-2009

Pushtimi i Gazës:
Pjesë e një axhende më të gjerë ushtarako-inteligjente izraelite
nga Michel Chossudovsky
janar 2009

“Operacioni plumbi i hedhur”
Bombardimet ajrore dhe pushtimi i vazhdueshëm tokësor i Gazës nga forcat tokësore izraelite duhet të analizohen në një kontekst historik. Operacioni “Cast Lead” [2008] është një ndërmarrje e planifikuar me kujdes, e cila është pjesë e një axhende më të gjerë ushtarako-inteligjente të formuluar për herë të parë nga qeveria e kryeministrit Ariel Sharon në 2001:

“Burimet në institucionin e mbrojtjes thanë se Ministri i Mbrojtjes Ehud Barak udhëzoi Forcat e Mbrojtjes të Izraelit të përgatiteshin për operacionin më shumë se gjashtë muaj më parë, edhe kur Izraeli kishte filluar të negocionte një marrëveshje armëpushimi me Hamasin.” (Barak Ravid, Operacioni “Cast Lead”: Sulmi i Forcave Ajrore izraelite pasoi muaj planifikimi, Haaretz, 27 dhjetor 2008)

Ishte Izraeli ai që theu armëpushimin në ditën e zgjedhjeve presidenciale në SHBA, më 4 nëntor:

“Izraeli e përdori këtë shpërqendrim për të thyer armëpushimin mes tij dhe Hamasit duke bombarduar Rripin e Gazës. Izraeli pretendoi se kjo shkelje e armëpushimit ishte për të parandaluar Hamasin nga gërmimi i tuneleve në territorin izraelit.

Të nesërmen, Izraeli filloi një rrethim terrorizues të Gazës, duke ndërprerë ushqimin, karburantin, furnizimet mjekësore dhe nevojat e tjera në një përpjekje për të “nënshtruar” palestinezët duke u përfshirë në të njëjtën kohë në inkursione të armatosura.

Si kundërpërgjigje, Hamasi dhe të tjerët në Gaza u drejtuan përsëri për të lëshuar raketa të papërpunuara, të bëra vetë dhe kryesisht të pasakta drejt Izraelit. Gjatë shtatë viteve të fundit, këto raketa kanë qenë përgjegjëse për vdekjen e 17 izraelitëve. Në të njëjtën periudhë kohore, sulmet izraelite Blitzkrieg kanë vrarë mijëra palestinezë, duke tërhequr protesta në mbarë botën, por duke rënë në vesh të shurdhër në OKB. (Shamus Cooke, Masakra në Palestinë dhe kërcënimi i një lufte më të gjerë, Global Research, dhjetor 2008)

Fatkeqësi e planifikuar humanitare
Më 8 dhjetor, [2008] Zëvendës Sekretari i Shtetit i SHBA John Negroponte ishte në Tel Aviv për diskutime me homologët e tij izraelitë duke përfshirë drejtorin e Mossad, Meir Dagan.

“Operacioni Cast Lead” filloi dy ditë pas Krishtlindjes. Ajo u shoqërua me një fushatë ndërkombëtare të Marrëdhënieve me Publikun e hartuar me kujdes nën kujdesin e Ministrisë së Jashtme të Izraelit.

Objektivat ushtarake të Hamasit nuk janë objektivi kryesor. Operacioni “Cast Lead” synon, krejt qëllimisht, të shkaktojë viktima civile.

Ajo me të cilën kemi të bëjmë është një “katastrofë e planifikuar humanitare” në Gaza në një zonë urbane me popullsi të dendur. (Shih hartën më poshtë)

Objektivi afatgjatë i këtij plani, siç është formuluar nga politikëbërësit izraelitë, është dëbimi i palestinezëve nga tokat palestineze:

“Terrorizoni popullsinë civile, duke siguruar shkatërrimin maksimal të pronave dhe burimeve kulturore. Jeta e përditshme e palestinezëve duhet të bëhet e padurueshme: ata duhet të mbyllen në qytete dhe qyteza, të pengohen të ushtrojnë jetën normale ekonomike, të shkëputen nga vendet e punës, shkollat dhe spitalet, Kjo do të inkurajojë emigracionin dhe do të dobësojë rezistencën ndaj dëbimeve të ardhshme” Ur Shlonsky, cituar nga Ghali Hassan, Gaza: Burgu më i madh në botë, Kërkim Global, 2005)

“Operacioni Hakmarrja e justifikuar”
Është arritur një pikë kthese. Operacioni “Cast Lead” është pjesë e operacionit më të gjerë të inteligjencës ushtarake të iniciuar në fillim të qeverisë së Ariel Sharon në 2001. Ishte nën “Operacionin Hakmarrja e justifikuar” e Sharonit që avionët luftarakë F-16 u përdorën fillimisht për të bombarduar qytetet palestineze.

“Operacioni Hakmarrja e justifikuar” iu prezantua në korrik 2001 qeverisë izraelite të Ariel Sharon nga shefi i shtabit të IDF, Shaul Mofaz, nën titullin “Shkatërrimi i Autoritetit Palestinez dhe Çarmatimi i të gjitha Forcave të Armatosura”.

“Një plan emergjence, i koduar Operacioni Hakmarrja e justifikuar, u hartua qershorin e kaluar [2001] për të ripushtuar të gjithë Bregun Perëndimor dhe ndoshta Rripin e Gazës me një kosto të mundshme prej “qindra” viktimash izraelite”. (Washington Times, 19 mars 2002).

Sipas “Foreign Report” të Jane (12 korrik 2001) ushtria izraelite nën Sharon kishte përditësuar planet e saj për një “sulm gjithëpërfshirës për të goditur autoritetin palestinez, për të dëbuar liderin Yasser Arafat dhe për të vrarë ose ndaluar ushtrinë e tij”.

“Justifikimi i gjakderdhjes”
“Justifikimi i gjakderdhjes” ishte një komponent thelbësor i agjendës ushtarako-inteligjente. Vrasja e civilëve palestinezë u justifikua për “baza humanitare”. Operacionet ushtarake izraelite u caktuan me kujdes që të përkonin me sulmet vetëvrasëse:

Sulmi do të niste, sipas gjykimit të qeverisë, pas një sulmi të madh vetëvrasës me bombë në Izrael, duke shkaktuar vdekje dhe plagosje të gjera, duke përmendur gjakderdhjen si justifikim. (Tanya Reinhart, Evil Leashed, Lëvizja e Izraelit për të shkatërruar Autoritetin Palestinez është një plan i llogaritur, i gjatë në përgatitje, Global Research, dhjetor 2001, theksimi i shtuar)

Plani i Daganit
“Operacioni Hakmarrja e justifikuar” u referua gjithashtu si “Plani Dagan”, i quajtur sipas gjeneralit (ret.) Meir Dagan, i cili aktualisht drejton Mossad, agjencinë e inteligjencës izraelite.

Gjenerali rezervist Meir Dagan ishte këshilltari i Sharonit për sigurinë kombëtare gjatë fushatës zgjedhore të vitit 2000. Plani me sa duket ishte hartuar përpara zgjedhjes së Sharonit si kryeministër në shkurt 2001. “Sipas Alex Fishman që shkruan në Yediot Aharonot, Plani Dagan konsistonte në shkatërrimin e autoritetit palestinez dhe nxjerrjen e Yasser Arafatit “jashtë lojës”. (Ellis Shulman, “Operacioni Hakmarrja e justifikuar”: një plan sekret për të shkatërruar Autoritetin Palestinez, mars 2001):

“Siç raportohet në Raportin e Jashtëm [Jane] dhe u zbulua në nivel lokal nga Maariv, plani i pushtimit të Izraelit – i quajtur siç thuhet Hakmarrja e justifikuar – do të nisë menjëherë pas sulmit të ardhshëm vetëvrasës me viktima të larta, do të zgjasë rreth një muaj dhe pritet të rezultojë në vdekjen e qindra izraelitëve dhe mijëra palestinezëve. (Po aty, theksi i shtuar)

“Plani Dagan” parashikonte të ashtuquajturin “kantonizimin” e territoreve palestineze, ku Bregu Perëndimor dhe Gaza do të shkëputeshin totalisht nga njëri-tjetri, me “qeveri” të veçanta në secilin prej territoreve. Sipas këtij skenari, të parashikuar tashmë në vitin 2001, Izraeli do të:

“Negocimi veçmas me forcat palestineze që janë dominuese në çdo territor – forcat palestineze përgjegjëse për sigurinë, inteligjencën dhe madje edhe për Tanzim (Fatah). Kështu, plani i ngjan shumë idesë së “kantonizimit” të territoreve palestineze, të paraqitur nga një numër ministrash. Sylvain Cypel, Plani famëkeq ‘Plani Dagan’ i Sharonit për të hequr qafe Arafatin, Le Monde, 17 dhjetor 2001)

Plani Dagan ka vendosur vazhdimësi në axhendën ushtarako-inteligjente. Në vazhdën e zgjedhjeve të vitit 2000, Meir Dagan iu caktua një rol kyç. “Ai u bë “ndërmjetësi” i Sharonit në çështjet e sigurisë me të dërguarit specialë të Presidentit Bush, Zinni dhe Mitchell.” Ai u emërua më pas Drejtor i Mossad nga Kryeministri Ariel Sharon në gusht 2002. Në periudhën pas Sharon, ai mbeti kreu i Mossad. Ai u rikonfirmua në pozicionin e tij si Drejtor i Inteligjencës izraelite nga kryeministri Ehud Olmert në qershor 2008.

Meir Dagan, në koordinim me homologët e tij amerikanë, ka qenë në krye të operacioneve të ndryshme ushtarako-inteligjente. Vlen të përmendet se Meir Dagan si një kolonel i ri kishte punuar ngushtë me ministrin e mbrojtjes Ariel Sharon në bastisjet mbi vendbanimet palestineze në Bejrut në vitin 1982. Pushtimi tokësor i Gazës në vitin 2009, në shumë aspekte, ka një ngjashmëri të madhe me operacionin ushtarak të vitit 1982 të udhëhequr nga Sharon dhe Dagan.

Vazhdimësia: Nga Sharoni në Olmert
Është e rëndësishme të përqendrohemi në një sërë ngjarjesh kyçe që kanë çuar në vrasjet në Gaza nën “Operacionin Cast Lead”:

1. Vrasja e Jaser Arafatit në nëntor 2004.
Olmert dhe Sharon

Ky atentat ishte në tabelën e vizatimit që nga viti 1996 nën “Operacionin Fushat e Gjembave”. Sipas një dokumenti të tetorit 2000: “Përgatitur nga shërbimet e sigurisë, me kërkesë të kryeministrit të atëhershëm Ehud Barak, deklaroi se ‘Arafati, personi, është një kërcënim i rëndë për sigurinë e shtetit Izraelit dhe dëmi që do të rezultojë nga zhdukja e tij është më i vogël sesa dëmi i shkaktuar nga ekzistenca e tij”. (Tanya Reinhart, Evil Leashed, Lëvizja e Izraelit për të shkatërruar Autoritetin Palestinez është një plan i llogaritur, i gjatë në përgatitje, Global Research, dhjetor 2001. Detajet e dokumentit u botuan në Ma’ariv, 6 korrik 2001.).

Vrasja e Arafatit u urdhërua në vitin 2003 nga kabineti izraelit. Ai u miratua nga SHBA, të cilat vuri veton ndaj një Rezolute të Sigurisë të Kombeve të Bashkuara që dënonte vendimin e kabinetit izraelit të vitit 2003. Duke reaguar ndaj sulmeve të shtuara palestineze, në gusht 2003, ministri izraelit i mbrojtjes Shaul Mofaz shpalli “luftë të plotë” ndaj militantëve për të cilët ai u zotua “të shënuara për vdekje”.

“Në mesin e shtatorit, qeveria e Izraelit miratoi një ligj për të hequr qafe Arafatin. Kabineti i Izraelit për çështjet e sigurisë politike e shpalli atë “një vendim për të hequr Arafatin si një pengesë për paqen”. Mofaz kërcënoi; “Ne do të zgjedhim rrugën dhe kohën e duhur për të vrarë Arafatin.” Ministri palestinez Saeb Erekat tha për CNN se mendonte se Arafat ishte objektivi i radhës. CNN pyeti zëdhënësin e Sharon, Ra’anan Gissan nëse votimi nënkuptonte dëbimin e Arafatit. Gissan sqaroi; “Kjo nuk do të thotë. Kabineti ka vendosur sot të heqë këtë pengesë. Koha, metoda, mënyrat se si do të ndodhë kjo do të vendoset veçmas dhe shërbimet e sigurisë do të monitorojnë situatën dhe do të bëjnë rekomandimin për veprimin e duhur.” (Shih Trish Shuh, Udhërrëfyesi për Planin e Sëmundjeve, www.mehrnews.com 9 nëntor 2005

Vrasja e Arafatit ishte pjesë e planit të Daganit të vitit 2001.

Sipas të gjitha gjasave, ai është kryer nga inteligjenca izraelite. Ai synonte të shkatërronte Autoritetin Palestinez, të nxiste përçarje brenda Fatahut si dhe midis Fatahut dhe Hamasit. Mahmud Abbas është një kuisling palestinez.

Ai u vendos si udhëheqës i Fatahut, me miratimin e Izraelit dhe SHBA-së, të cilat financojnë forcat paraushtarake dhe të sigurisë të Autoritetit Palestinez.

2. Largimi, me urdhër të kryeministrit Ariel Sharon në vitin 2005, i të gjitha vendbanimeve hebraike në Gaza.
Një popullsi hebreje prej mbi 7,000 u zhvendos.

“Është qëllimi im [Sharon] të kryej një evakuim – më falni, një zhvendosje – të vendbanimeve që na shkaktojnë probleme dhe të vendeve që ne nuk do t’i mbajmë gjithsesi në një zgjidhje përfundimtare, si vendbanimet e Gazës. Unë jam duke punuar mbi supozimin se në të ardhmen nuk do të ketë hebrenj në Gaza”, tha Sharon. (CBC, Mars 2004)

Çështja e vendbanimeve në Gaza u prezantua si pjesë e “hartës së Uashingtonit drejt paqes”.

E festuar nga palestinezët si një “fitore”, kjo masë nuk ishte e drejtuar kundër kolonëve hebrenj. Krejt e kundërta: Ishte pjesë e operacionit të përgjithshëm të fshehtë, i cili konsistonte në transformimin e Gazës në një kamp përqendrimi. Për sa kohë që kolonët hebrenj jetonin brenda Gazës, objektivi për të mbajtur një territor të madh burgu të barrikaduar nuk mund të arrihej. Zbatimi i “Operacionit Cast Lead” kërkonte “asnjë hebre në Gaza”.

3. Ndërtimi i Murit Famëkeq të Aparteidit
Kjo u vendos në fillim të qeverisë së Sharonit në 2002. (Shih Hartën më poshtë).

4. Fitorja Zgjedhore e Hamasit në janar 2006
Pa Arafatin, arkitektët e inteligjencës ushtarake izraelite e dinin se Fatah nën udhëheqjen e Mahmud Abbas do të humbiste zgjedhjet. Kjo ishte pjesë e skenarit, i cili ishte parashikuar dhe analizuar shumë kohë më parë.

 

Me Hamasin në krye në Gaza, duke përdorur pretekstin se Hamasi është një organizatë terroriste, Izraeli do të kryente procesin e “kantonizimit” siç është formuluar në planin e Daganit. Fatah nën udhëheqjen e Mahmud Abbas do të mbetej zyrtarisht në krye të Bregut Perëndimor. Qeveria e Hamasit e zgjedhur siç duhet do të kufizohej në Rripin e Gazës.

Sulmi tokësor, 2008-2009
Më 3 janar, [2009] tanket dhe këmbësoria izraelite hynë në Gaza në një ofensivë të plotë:

“Operacioni tokësor u parapri nga disa orë zjarr të rëndë artilerie pas errësirës, duke ndezur objektiva në flakë që shpërthyen në qiellin e natës. Zjarri i mitralozit tronditi ndërsa fishekë të shndritshëm gjurmues u ndezën nëpër errësirë dhe përplasja e qindra predhave dërgoi breza zjarri. (AP, 3 janar 2009)

Burimet izraelite kanë vënë në dukje një operacion të gjatë ushtarak të zgjatur. “Nuk do të jetë e lehtë dhe nuk do të jetë e shkurtër”, tha ministri i Mbrojtjes Ehud Barak në një fjalim televiziv.

Izraeli nuk po kërkon të detyrojë Hamasin “të bashkëpunojë”. Ajo me të cilën kemi të bëjmë është zbatimi i “Planit Dagan” të formuluar fillimisht në vitin 2001, i cili kërkonte:

“Një pushtim i territorit të kontrolluar nga palestinezët nga rreth 30,000 ushtarë izraelitë, me misionin e përcaktuar qartë të shkatërrimit të infrastrukturës së udhëheqjes palestineze dhe mbledhjes së armatimit të zotëruar aktualisht nga forcat e ndryshme palestineze, dhe dëbimit ose vrasjes së lidershipit të saj ushtarak. (Ellis Shulman, op cit, theksi i shtuar)

Nakba 2.0: Dëbimi masiv dhe një pushtim tokësor i parashikuar
Pyetja më e gjerë është nëse Izraeli në konsultim me Uashingtonin synon të shkaktojë një luftë më të gjerë. Dëbimi masiv mund të ndodhte në një fazë të mëvonshme të pushtimit tokësor, nëse izraelitët do të hapnin kufijtë e Gazës për të lejuar një eksod të popullsisë. Dëbimi u referua nga Ariel Sharon si “një zgjidhje e stilit të vitit 1948”. Për Sharon

“Është e nevojshme vetëm të gjendet një shtet tjetër për palestinezët. “Jordania është Palestina” – ishte fraza që shpiku Sharon. (Tanya Reinhart, op cit)

 

Burimi origjinal i këtij artikulli është Global Research
E drejta e autorit © Prof Michel Chossudovsky, Global Research, 2023

Perktheu: GazetaImpakt

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne