Riorganizimi i ushtrive ruse

EKSKLUZIVE

 Nga *Thierry Meyssan
*Konsulent politik, president dhe themelues i Rrjetit Voltaire. Libri i fundit në frëngjisht: Nën sytë tanë – nga 11 shtatori deri në Donald Trump (2017)

Në mes të konfliktit të Ukrainës, Federata Ruse ka vendosur të përfundojë riorganizimin e ushtrive të saj. Është një punë titanike që është bërë që nga shpërbërja e Bashkimit Sovjetik dhe anarkia e plotë që pasoi. Mirëpo, përkundër problemeve shumë serioze që ndodhën vitin e kaluar, me dërgimin në front të të rinjve pa stërvitje ushtarake, pastaj me vonesat në furnizimin e njësive të caktuara, tashmë është i dukshëm një profesionalizim i sistemit. Reforma e shpallur synon jo vetëm të homogjenizojë Forcat e Armatosura lart, por të transformojë në thellësi metodat e komandës.

Më pas, për një dekadë, Vladimir Putin dërgoi ushtarët e tij për t’u trajnuar në luftime, për një periudhë gjashtëmujore në Siri. Më në fund, ai krijoi, mbi baza eksperimentale, një ushtri private, Grupin Wagner, ku mundi të testonte forma të ndryshme organizimi.

Për dy vitet e fundit, Wagner është komanduar nga hijet nga koloneli Dmitry Utkin, ndërsa bashkëthemeluesi i kompanisë, komunikuesi Yevgeny Prigozhin, ka rrëmbyer gjithë vëmendjen dhe kritikat.

Presidenti Vladimir Putin ka mbikqyrur personalisht transformimin e ushtrive ruse që nga ardhja në pushtet. Këta ishin në gjendje të mjerueshme. Pjesa më e madhe e menaxhmentit ishin  të varur nga pijet alkoolike.

Gjenerali Yevgeny Burdinsky, Zëvendës Shefi i Shtabit të Forcave të Armatosura të Federatës, do të mbikëqyrë ushtrinë e re. Ai është një specialist i njohur komandimi.

Ky riorganizim i stafit do të bëhet në të njëjtën kohë me një riorganizim të sistemit gjeografik. Aderimi i Krimesë dhe pjesërisht i Novorossia në Federatën Ruse çoi në krijimin e një distrikti detar për Detin Azov. Kthimi i kërcënimit terrorist nga “nacionalistët integralë” ukrainas, “Banderistët”, çoi në krijimin e zonave speciale ushtarake për të mbrojtur Moskën dhe Shën Petersburgun.

Bëhet fjalë për përfundimin e procesit të transformimit të ushtrive duke mbajtur vetëm atë që e ka dëshmuar vlerën e saj. Rusia tashmë ka armët më të mira në botë dhe një doktrinë të jashtëzakonshme strategjike dhe taktike. Ajo synon që në vitet e ardhshme të ketë ushtrinë më të mirë në botë.

Presidenti Vladimir Putin po e kryen këtë transformim në një operacion të plotë ushtarak special në Ukrainë me rreziqet serioze që kjo sjell. Ai duket se ka vënë bast që këtij konflikti po i vjen fundi.

 

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne