Opinion

Rrënjët e Demonizimit Amerikan kundër Shi’iave të Islamit

Nga: Pepe Escobar

Vrasja e SH.B.A.-së nëpërmjet shënjestrimit dhe goditjes me dronë, të Gjeneral Majorit Kasem Sulejmani, përveçse një varg të çrregullimeve thelbësore gjeopolitike, edhe një herë shtyn drejt qendërës së vëmendjes një të vërtetë mjaft të bezdisshme: paaftësinë e lindur e të ashtuquajturave elita amerikane që madje në përpjekje të kuptoni shiizmin, kështu demonizimin 24/7, duke çrregulluar jo vetëm shiitët nga qeveritë të udhëhequra gjithashtu nga shiitë.

Uashingtoni kishte vendosur një luftë të gjatë edhe para se koncepti të popullarizohej nga Pentagoni në 2001, menjëherë pas 11 shtatorit: është një Luftë e gjatë kundër Iranit. Filloi përmes grushtit të shtetit kundër qeverisë së zgjedhur demokratike të Mosaddegh në 1953, e zëvendësuar nga diktatura e Shahut. I gjithë procesi ishte i ngarkuar me turbo mbi 40 vjet më parë kur Revolucioni Islamik shkatërroi ato ditë të mira të Luftës së Ftohtë, kur Shahu mbretëroi si “xhandari” i privilegjuar amerikan i Gjirit (Persian).

Megjithatë kjo shtrihet shumë përtej gjeopolitikës. Nuk ka absolutisht asnjë mënyrë që dikush të jetë i aftë të kuptojë kompleksitetet dhe apelin popullor të Shiizmit pa ndonjë hulumtim serioz akademik, i plotësuar me vizita në vendet e zgjedhura të shenjta në të gjithë Azinë Jugperëndimore: Najaf, Karbala, Mashhad, Qom dhe Sayyida Zeinab faltore afër Damaskut. Personalisht, unë kam udhëtuar në këtë rrugë të njohurive që nga fundi i viteve 1990 – dhe unë vazhdoj të mbetet vetëm një student i përulur.

Në frymën e një përqasjeje të parë për të filluar një debat të informuar Lindje-Perëndim për një çështje thelbësore kulturore krejtësisht të mënjanuar në Perëndim ose e mbytur nga fushata e propagandës, fillimisht kërkova tre studiues të shquar për përshtypjet e tyre të para.

Ata janë: Prof. Mohammad Marandi, nga Universiteti i Teheranit, ekspert i Orientalizmit; Arash Najaf-Zadeh, i cili shkruan në emër të luftës Blake Archer Williams dhe i cili është ekspert në teologjinë Shiite dhe Princesha e jashtëzakonshme Vittoria Alliata nga Siçilia, islamologe e autorizuar italiane dhe autore, ndër të tjera, e librave të tillë si Haremi mahnitës, i cili detajon udhëtimet e saj nëpër tokat arabe.

Dy javë më parë, unë isha mysafire e princeshës Vittoria në Villa Valguarnera në Siçili. Ne u zhytëm në një diskutim të gjatë gjeorgjik, gjithëpërfshirës, ​​gjeografik, për të cilin njëra nga temat kryesore ishte SH.B.A.-Iran, vetëm disa orë para se një sulm me dronë në aeroportin e Bagdadit vrau dy luftëtarët kryesorë shiitë në luftën e vërtetë kundër terrorit kundër ISIS / Daesh dhe al-Kaeda / al-Nusra: Gjeneral Majorin iranian Kasem Sulejmani dhe irakianin Hashd al-Shaabi, komandant i dytë, Abu Mahdi al-Muhandis.

Martirizmi vs. relativizmi kulturor

Prof. Marandi ofron një shpjegim sintetik: “Urrejtja iracionale amerikane ndaj shiizmit buron nga ndjenja e saj e fortë për t’i rezistuar padrejtësisë historia e Karbala dhe imam Huseinit dhe stresi shiit në mbrojtjen e të shtypurve, mbrojtjen e të shtypurve dhe ngritjen në këmbë kundër shtypësit. Kjo është diçka që Shtetet e Bashkuara dhe fuqitë hegjemonike perëndimore thjesht nuk mund ta tolerojnë. ”

Blake Archer Williams më dërgoi një përgjigje që tani është botuar si një pjesë më vete. Ky përshkrim, që shtrihet mbi fuqinë e të shenjtës, nënvizon qartë humnerën që ndan nocionin shiit të martirizimit nga relativizmi kulturor perëndimor:

“Nuk ka asgjë më të lavdishme për një musliman sesa arritja në martirizim ndërsa lufton në Rrugën e Zotit. Gjenerali Kasem Sulejmani luftoi për shumë vite për qëllimin e zgjimit të popullit irakian deri në atë pikë sa do të donin të merrnin në duart e tyre kryesin e fatit të vendit të tyre. Vota e parlamentit irakian tregoi se objektivi i tij është arritur. Trupi i tij u mor nga ne, por fryma e tij u amplifikua njëmijëfish, dhe martirizimi i tij ka siguruar që fijet e dritës së saj të bekuara do të nguliten në zemrat dhe mendjet e çdo burri, gruaje dhe fëmije musliman”.

një pikë polemike: Novus Ordo Seclorum, ose Saeculorum, do të thotë “rend i ri i epokave”, dhe rrjedh nga një poezi e famshme e Virgil e cila, në mesjetë, nga të krishterët konsiderohej si një profeci e ardhjes së Krishtit. Deri në këtë pikë, Williams u përgjigj se “ndërsa kuptim etimologjik i frazës është i vërtetë dhe ende qëndron, fraza u rrëmbye nga një George Bush i ri si përfaqësues i komplotit globalist të Rendit të Ri botëror, dhe është në këtë kuptim që është aktualisht mbizotërues”.

I skllavëruar nga Vehabizmi

Princesha Vittoria do të preferonte më shumë debatin rreth qëndrimit të padiskutueshëm amerikan ndaj vehabizmit: “Unë nuk mendoj se e gjithë kjo ka ndonjë lidhje me urrejtjen e shiizmit ose injorimit të tij. Në fund të fundit, Aga Khan është shumë i ngulitur në sigurinë e SHBA, një lloj Dalai Lama i botës islamike. Unë besoj se ndikimi djallëzorë është nga Vehabizmi, dhe familja Saudite, të cilët janë shumë më heretikë se shiit për të gjithë sunitët e botës, por kanë qenë i vetmi kontakt me Islamin për pushtetarët e SHBA. Sauditët kanë paguar për shumicën e vrasjeve dhe luftërave së pari nga vëllezërit islamikë, pastaj nga format e tjera të selefizmit, të gjithë ata i shpikën në një bazë Vehabi”.

Pra, për Princeshën Vittoria, “Unë nuk do të përpiqesha aq shumë për të shpjeguar shiizmin, por për të shpjeguar Vehabizmin dhe pasojat e tij shkatërruese: ai ka lindur të gjitha ekstremizmat, si dhe revizionizmin, ateizmin, shkatërrimin e faltoreve dhe udhëheqësve sufitë të gjithë mbi botën islame. Dhe sigurisht, Vehabizmi është aq afër Sionizmit. Madje ka studiues që kanë dalë me dokumente të cilat duket se dëshmojnë se Shtëpia e Saudit është një fis Dunmeh i hebrenjve të konvertuar të dëbuar nga Medina nga Profeti pasi ata u përpoqën ta vrisnin, pavarësisht se kishin nënshkruar një traktat paqeje. ”

Princesha Vittoria thekson gjithashtu faktin se “revolucioni iranian dhe grupet Shiite” në Lindjen e Mesme janë sot forca e vetme e suksesshme e rezistencës ndaj SHBA, dhe kjo bën që ata të urrehen më shumë se të tjerët. Por vetëm pasi të gjithë kundërshtarët e tjerë Suni ishin asgjësuar, vrarë, tmerruar (thjesht mendoni për Algjerinë, por ka dhjetëra shembuj të tjerë) ose të korruptuar. Ky është sigurisht jo vetëm pozicionimi im, por ai i shumicës së islamologëve sot”.

Pranimi kundër të shenjtës

Duke ditur njohuritë e jashtëzakonshme të Williams për teologjinë Shiite dhe ekspertizën e tij në filozofinë perëndimore, unë e nxita atë, për të thënë “fjalë për fjalë” “shkoj për shkak të zgjedhjes”. Dhe ai tha: “Pyetja se pse politikanët amerikanë janë të paaftë të kuptojnë Islamin Shiit (ose Islamin në përgjithësi për atë çështje) është e thjeshtë: kapitalizmi i pakufizuar neoliberal krijon oligarkinë, dhe oligarkët “zgjedhin” kandidatët që përfaqësojnë interesat para se ato “zgjidhen” nga masa injorante. Përjashtime populiste si Trump herë pas here rrëshqasin (ose jo, si në rastin e Ross Perot, i cili u tërhoq me vështirësi), por edhe Trump kontrollohet nga oligarkët përmes kërcënimeve për fajësim, etj. Kështu që roli i një politikani në demokraci duket se nuk do të përpiqet të kuptojë asgjë, por thjesht të zbatojë axhendën e elitave që i zotërojnë ato”.

Përgjigja “shkoj për shkak të zgjedhjes” e Williams është një ese e gjatë dhe komplekse që unë do të doja ta botoja në tërësi vetëm kur debati ynë thellohet, së bashku me përgënjeshtrimet e mundshme. Për ta përmbledhur, ai përshkruan dhe diskuton dy tendencat kryesore në filozofinë perëndimore: dogmatistët kundër skeptikëve; detajon sesi “triniteti i shenjtë i botës antike ishte në të vërtetë vala e dytë e dogmatistëve, duke u përpjekur të shpëtojë qytet-shtetet Grek dhe botën Greke në përgjithësi nga dekadenca e Sofistëve”; del në “valën e tretë të skepticizmit”, e cila filloi me Rilindjen dhe arriti kulmin në shekullin e 17 me Montaigne dhe Descartes; dhe pastaj tërheq lidhjet “me Islamin Shiit dhe dështimin e Perëndimit për ta kuptuar atë”.

Kjo e dërgon atë në “zemrën e çështjes”: “Një opsion i tretë, dhe një rrjedhë e tretë intelektuale mbi dhe më tepër se dogmatistët dhe skeptikët, dhe kjo është tradita e tradicionale (në krahasim me filozofinë) Shi’a studiuesit e fesë”.

Tani krahasojeni atë me shtytjen e fundit të skeptikëve, “siç e pranon vetë Descartes, me “djallin” që i erdhi atij në ëndrrat e tij dhe që përfundoi në shkrimin e tij “predikimi” mbi metodën (1637) dhe meditimet mbi filozofinë e parë (1641 ). Perëndimi është ende u rikthyer nga goditja, dhe do të duket se ka vendosur të heqë shtyllat e tij të arsyes dhe shqisat (të cilat Kant u përpoq më kot të pajtonte, duke i bërë gjërat një mijë herë më keq dhe më të vëshira dhe ndërlikuara), dhe thjesht dritare në formën vetë-uruese të irracionalizmit të njohur si post-modernizëm, i cili me të drejtë duhet të quhet ultra-modernizëm ose hiper-modernizëm pasi nuk është më pak i rrënjosur në “Kthesën subjektive” karteziane dhe kantian “Revolucioni Kopernikan” sesa janë modernët e hershëm dhe modernët tipik”.

Për të përmbledhur një përzierje mjaft komplekse, “çfarë do të thotë gjithë kjo që të dy civilizimet kanë dy pikëpamje krejtësisht të ndryshme të asaj që duhet të jetë rendi i ri botëror. Irani beson se rendi i botës duhet të jetë ai që ka qenë gjithmonë dhe në të vërtetë është në realitet, pavarësisht nëse ne e pëlqejmë atë apo jo, ose nëse besojmë në realitet apo jo (pasi disa në Perëndim nuk e kanë zakon ta bëjnë). Dhe Perëndimi i sekularizuar beson në një rend i ri botëror (në krahasim me rendin tjetër-botëror ose hyjnor). Dhe kështu nuk është një përplasje e civilizimeve aq sa është një përplasje e laikut kundër të shenjtës, me elementë laik në të dy civilizimet e veshur kundër forcave të shenjta në të dy civilizimet. Është përplasja e rendit të shenjtë të drejtësisë përkundrejt urdhrit të devotshëm të shfrytëzimit të njeriut në duart e shokut të tij; të përdhosjes së drejtësisë së Zotit për përfitim (afatshkurtër ose këtë botë) të rebelëve kundër drejtësisë së Zotit”.

Dorian Grei rishikoi

Williams jep një shembull konkret për të ilustruar këto koncepte abstrakte: “Problemi është se ndërsa të gjithë e dinë se shfrytëzimi i shekullit të 19-të dhe të botës së tretë nga fuqitë perëndimore ishte i padrejtë dhe i pamoralshëm, i njëjti shfrytëzim vazhdon edhe sot. Vazhdimi i kësaj padrejtësie të egër është baza përfundimtare për dallimet që ekzistojnë midis Iranit dhe Shteteve të Bashkuara, të cilat do të vazhdojnë në mënyrë të pashmangshme për sa kohë që SHBA insistojnë në praktikat e saj shfrytëzuese dhe për sa kohë që vazhdon të mbrojë qeveritë e saj protektorate, të cilët vetëm mbijetojnë kundër vullnetit dërrmues të njerëzve që ata sundojnë për shkak të pranisë ngacmuese të forcave amerikane që po i shtyjnë ata në mënyrë që ata të vazhdojnë t’u shërbejnë interesave të tyre sesa interesave të popujve të tyre.

Është një luftë shpirtërore për vendosjen e drejtësisë dhe autonomisë në botën e tretë. Perëndimi mund të vazhdojë të duket mirë në sytë e vet sepse kontrollon vërtetë realitetin (të diskursit botëror), por imazhi i tij i vërtetë është i thjeshtë për të parë të gjithë, edhe pse Perëndimi vazhdon ta shohë veten ashtu siç bëri Dorian Grei veçanërisht në romanin Oscar Wilde, si një person i ri dhe i pashëm, mëkatet e të cilit u pasqyruan vetëm në portretin e tij. Kështu, portreti pasqyron realitetin që bota e tretë sheh çdo ditë, ndërsa Doriani Grey Perëndimor e sheh vetveten ashtu siç është portretizuar nga CNN, BBC-ja dhe bota e New York Times”.

“Imperializmi perëndimor në Azinë Perëndimore zakonisht simbolizohet nga lufta e Napoleon Bonaparte kundër osmanëve në Egjipt dhe Siri (1798-1801). Që nga fillimi i shekullit të 19-të, perëndimi ka qenë duke thithur venë zgjedhje të trupit të Moslem si një vampir i vërtetë, etja e të cilit për gjakun e muslimanëve nuk ngopet kurrë dhe që nuk pranon ta lëshojë. Që nga viti 1979, Irani, i cili gjithmonë ka luajtur rolin e udhëheqësit intelektual të botës islamike, është ngritur për të ndalur këtë egërsi kundër ligjit dhe vullnetit të Zotit, dhe kundër çdo mprehtësie. Pra, është një proces i rishikimit të një vizioni të rremë dhe të shtrembëruar të realitetit përsëri në atë që realiteti është dhe duhet të jetë: një urdhër i drejtë. Por, ky rishikim pengohet si nga fakti se vampirët kontrollojnë drejtimin e realitetit, dhe pavlefshmërinë e intelektualëve muslimanë dhe mosarritjen e tyre për të kuptuar madje as bazat e historisë së mendimit perëndimor, qoftë kjo në periudhën e saj antike, mesjetare, apo moderne”.

A ka ndonjë shans për të shkatërruar studion orientimit të realitetit? Ndoshta: “Ajo që duhet të ndodhë është që vetëdija botërore të zhvendoset nga modele, në të cilën njerëzit besojnë se një maniak si Pompeo dhe një tufë si Trump përfaqësojnë shembullin e normalitetit, në një model ku njerëzit besojnë se Pompeo dhe Trump janë vetëm një çift gangstesh të cilët shkojnë për të bërë gjithçka që ju pëlqen, pa marrë parasysh sa të pështirë dhe të privuar, me pandëshkueshmëri pothuajse të plotë. Dhe ky është një proces rishikimi dhe një proces zgjimi në një gjendje të re dhe më të lartë të vetëdijes politike. Është një proces për të hedhur poshtë diskursin e modelit mbizotërues dhe bashkimit të Boshtit të Rezistencës, udhëheqësi ushtarak i të cilit ishte dëshmori i përgjithshëm Kasem Sulejmani.

Më e pakta, ai përfshin një refuzim të absurditetit të relativitetit të së vërtetës (dhe relativitetit të kohës dhe hapësirës, ​​për atë çështje; më falni, Ajnshtajni); dhe braktisja e filozofisë absurde dhe nihiliste të humanizmit, dhe zgjimi i realitetit se ekziston një Krijues dhe se Ai është në të vërtetë i akuzuari. Por sigurisht, e gjithë kjo është e tepërt për mentalitetin modern të shkolluar, i cili e di më mirë”.

Atje shkoni edhe ju. Ky është vetëm fillimi. Hyrja dhe përgënjeshtrimet u mirëpritën. Thirrja e të gjithë shpirtrave të informuar: debati po vazhdon./Gazetaimpakt/ thesaker/

OPINIONE