Bota

Rusia dënon ndërhyrjet në Venezuelë: Deklaratat e liderëve evropianë janë identike!

Paralajmërimet nga Gjermania, Franca dhe Spanja për të njohur presidentin e vetëshpallur të Venezuelës, përveç nëse mbahen zgjedhjet e reja, erdhën në të njëjtën kohë dhe u formuluan edhe në mënyrë të ngjashme, vuri në dukje zëdhënësi i i ministrisë ruse.

“Deklaratat nuk janë thjesht identike, por ato bëhen edhe njëkohësisht”, shkroi zëdhënësja e Ministrisë së Jashtme, Maria Zakharova në Facebook.

Të shtunën, Parisi, Berlini dhe Madrid njoftuan gatishmërinë e tyre për të njohur “presidentin e përkohshëm” të vetë-shpallur të Venezuelës, Juan Guaido, përveç nëse vendi mban zgjedhje të menjëhershme presidenciale brenda tetë ditëve. Mesazhet duket se janë të koordinuara mirë.

“Qeveria e Spanjës i jep Nicolas Maduro tetë ditë për të thirrur zgjedhje të lira, transparente dhe demokratike,” tha kryeministri spanjoll Pedro Sanchez në deklaratë. “Nëse kjo nuk ndodh, Spanja do të njohë Juan Guaido si president i përkohshëm i ngarkuar për thirrjen e këtyre zgjedhjeve”.
Ultimatumi pothuajse u përsërit menjëherë nga presidenti francez, Emmanuel Macron, i cili dërgoi në Twitter lëshimin e një kërcënimi të ngjashëm në frëngjisht dhe spanjisht për të marrë mesazhin me sa duket.

“Populli venezuelian duhet të jetë në gjendje të vendosë lirisht për të ardhmen e tyre. Pa zgjedhje të shpallura në 8 ditë, ne mund të njihemi si “president i përkohshëm” i Venezuelës për të nisur këtë proces politik, “tha Macron, duke shtuar se po punonte me” partnerët evropianë “. Pikërisht të njëjtin mesazh u postua në Twitter nga zëvendës zëdhënësja e qeverisë gjermane. Nga ana tjetër Rusia, Turqia, Kuba dhe shtetet e tjera përkrahen presidentin e zgjedhur të Venezuelës, Nicolas Maduro, duke dënuar edhe ndërhyrjet e jashtme.

OPINIONE