Bota

Si u bë Kina fuqia e dytë ekonomike në 20 vjet

Portali Visual Capitalist ka lëshuar një material video që ndihmon për të kuptuar sa shpejt ka ecur ekonomia kineze në 30 vitet e fundit.

Aty shfaqen treguesit e lëvizjes së PBB-së në dhjetë vendet më të pasura të botës nga viti 1960 deri në vitin 2017.

Kina në këtë video, Kina shfaqet fillimisht në vendin i pestë, me një GDP prej 50 miliardë euro, vetëm një e dhjeta e GDP e Amerikës, e cila ka dominuar pozicionin e ekonomisë më të fuqishme botërore që nga fillimi.

Megjithatë, në fillim të viteve 2000, pas hapjes në tregun botëror, ekonomia kineze do të fillojë një rritje drastike, kështu që kinezët do ta kalojnë dhe Japoninë në vitin 2010 dhe do të fillojnë të ngjiten në krye

Në vitet 1990, Japonia dukej se ishte në gjendje të rrëzonte fronin e SHBA, por pas vitit 2000 filloi të binte, kështu që në fund të vitit 2017, Japonia ndalet në vendin e tretë.

Etiketa