Bota

Trump dëshiron ti ekzekutojë trafikantët e drogës si në Filipine

VIRGINIA BEACH, VA - SEPTEMBER 06: Republican presidential nominee Donald Trump pauses during a campaign event September 6, 2016 in Virginia Beach, Virginia. Trump participated in a discussion with retired Army Lieutenant General Michael Flynn. (Photo by Alex Wong/Getty Images)

Në Singapor, dënimi me vdekje është i detyrueshëm për veprat penale të trafikut të drogës. Dhe Presidenti amerikan Donald Trump e do atë masë ekstreme. Ai i ka thënë miqve prej muajsh për politikën e ekzekutimit të trafikantëve të drogës dhe kjo është arsyeja se pse në Singapor nuk i përdoruesve është aq i ulët.

Një burim i lartë në Shtëpinë e Bardhë i thotë gazetarit amerikan Jonathan Swan se Presidenti shpesh bën shaka kur deklaroi se si e kanë zgjidhur problemin e drogës Filipinet dhe Kina.

“Kur unë i kërkoj kryeministrit të Singaporit se si ata e kanë zgjidhur problemin e drogës, [kryeministri përgjigjet], ‘Jo, dënim me vdekje’.” 

Por presidenti nuk ka bërë vetëm shaka për këtë. Sipas pesë burimeve që kanë folur me Trump në lidhje me këtë temë, ai shpesh hyn në një fjalim të pasionuar rreth asaj se si tregtarët e drogës janë aq të këqij sa vrasësit serik dhe të gjithë duhet të marrin dënimin me vdekje.

Ai u tregon miqve dhe bashkëpunëtorëve se qeveria duhet t’u mësojë fëmijëve se do të vdesin nëse marrin drogë dhe ata duhet të bëjnë që tregtarët e drogës të kenë frikë për jetën e tyre.

Trump ka thënë se do të donte të kishte një ligj për të ekzekutuar të gjithë tregtarët e drogës këtu në Amerikë, megjithëse ai privatisht pranoi se ndoshta do të ishte e pamundur të arrinte një ligj i tillë në SHBA.

Kellyanne Conway, e cila udhëheq përpjekjet kundër drogës të Shtëpisë së Bardhë, argumenton se pozicioni i Trump është më i nuancuar, duke thënë se presidenti po flet për tregtarët me volum të lartë që po vrasin mijëra njerëz.

Pika që ai po bën, thotë ajo, është se disa shtete ekzekutojnë kriminelë për vrasjen e një personi, por një tregtar që sjell një sasi të vogël fentanili në një komunitet mund të shkaktojë vdekjen masive në vetëm një fundjavë, shpesh pa u ndëshkuar.