Bota

Udhëheqësi i Kashmirit bën thirrje për protesta paqësore

Udhëheqësi i shquar i pavarësisë në Kashmirin e kontrolluar nga India u ka bërë thirrje njerëzve në rajonin e diskutueshëm të vazhdojnë të mbajnë “protesta paqësore”, pavarësisht përpjekjeve të New Delhit për të mashtruar zërat e tyre.

Syed Ali Shah Geelani tha në një deklaratë të botuar se vendasit e Kashmirit duhet të vazhdojnë demonstratat e tyre në mënyrë paqësore dhe t’i rezistojnë vendimit të Indisë për t’i dhënë fund statusit të veçantë kushtetues të rajonit.

Kryetari i grupimit të moderuar të të gjitha palëve nga Kashmir Konferenca Hurriyat (APHC) shprehu haptazi taktikat e krahut të fortë të Nju Delhit në rajonin e diskutueshëm dhe theksoi se përkundër përpjekjeve për të zëmëruar zërin e Kashmirit, “faqet boshe do të flisnin me zë të lartë”. ”

Jo vetëm që ata kanë bllokuar të gjithë sistemet e komunikimit të përdorura nga njerëzit e thjeshtë që nga fillimi i muajit, por ata gjithashtu kanë l`n` reportazhet lokale dhe mediat e lajmeve pa ndonjë deklaratë zyrtare,” tha Geelani.

Asnjë lajm për brutalitetet dhe shtypjen e forcave të armatosura indiane, vrasjet dhe arrestimet e mijëra të rinjve nuk po publikohen. Njerëzit e thjeshtë nuk janë në gjendje të dinë për farefisin e tyre, ” shtoi ai. Geelani vazhdoi duke thënë se, “shtypësit mund të përpiqen të fshehin realitetin, por historia nuk do t’i kursejë ata. Faqet bosh do të flasin me zë të lartë”.

Në deklaratën e tij, Geelani nënvizoi se autonomia e Kashmirit ishte zhvendosur për të “ndryshuar demografinë e Kashmir dhe ta bënte atë një nga kolonitë e Indisë”. Kryetari i APHC tha se është për të ardhur keq që “në vend që të vajtojnë këtë vrasje të demokracisë, njerëzit e Indisë kanë festuar vendimet e qeverisë së tyre”.

Në deklaratën e tij Geelani kërkoi që të gjithë Kashmirët si dhe njerëzit në Pakistan dhe muslimanët në mbarë botën të ndërmarrin një veprim vendimtar kundër lëvizjeve të Indisë dhe “makinacioneve”.

Geelani ka qenë në arrest shtëpie që kur India i hoqi Kashmirit të kontrolluar nga indianët statusin e tij autonom në fillim të muajit.

Kashmiri është ndarë midis Indisë dhe Pakistanit që nga ndarja e tyre nga Britania në 1947. Të dy vendet pretendojnë të gjithë Kashmirin dhe kanë zhvilluar tri luftëra ndërmjet tyre mbi këtë territor territorin.

Më 5 gusht, Kryeministri Indian Narendra Modi, me një veprim të befasishëm, anulloi nenin 370 në kushtetutën Indiane që i kishte dhënë Kashmirit një autonomi të veçantë.

Ky veprim i befasishëm jo vetëm që inatosi Pakistanin e armatosur bërthamor të Indisë, i cili kontrollon pjesë të Kashmirit, por gjithashtu ngjalli zemërim të fortë në mesin e popullatës lokale, të cilët dëshirojnë që rajoni i tyre të shkrihet me Pakistanin.

Pakistani e ka quajtur vendimin “të paligjshëm” dhe ka dëbuar ambasadorin Indian në Islamabad.

Kryeministri indian ka pohuar se vendimi ishte i nevojshëm për zhvillimin ekonomik të Kashmirit dhe për të ndaluar “terrorizmin”.

Vende të tjera kanë bërë thirrje për kufizim dhe mospërshkallëzim të situatës atje./gazetaimpakt/presstv/