Rajoni

20 Korriku, përvjetori i Operacionit të Paqes në Qipro

Ishulli i Qipros gjatë pushtetit anglez kishte një strukturë me dy komunitete dhe dy fe.

Grekët e Qipros, të cilët që prej vitit 1931 përpiqeshin për të fituar pavarësinë nga Anglia, kërkonin ta bashkonin ishullin me Greqinë.

Turqia, e cila sipas marrëveshjeve ndërkombëtare kishte të drejtën e vendit garantues, në vitin 1974 zbarkoi në ishull me qëllim të parandalimit të sulmeve ndaj komunitetit turk të ishullit.

Ushtria turke çliroi pothuajse gjysmën e ishullit.

Prej asaj dite e këtej filloi një periudhë paqeje.

Punimet për bashkimin e ishullit me dy komunitete vazhdojnë edhe sot e kësaj dite.

Turqia do të vazhdoj të jetë pranë turqve të Qipros, siguria dhe ekzistenca e të cilëve është garantuar në sajë të operacionit të paqes në ishull./ trt

OPINIONE