Opinion

A është Muhamed Bin Salman një sionist?

Nga: Motasem A Dalloul

Javën e kaluar, një Sheik Saudit i shquar, Mohamed Al-Issa, vizitoi kampin e përqendrimit të Aushvicit në Poloni për të përkujtuar 75 vjetorin e çlirimit të tij, i cili sinjalizoi fundin e Holokaustit nazist. Megjithëse dhjetëra studiues muslimanë kanë vizituar vendqëndrimin, ku rreth një milion hebrenj u vranë gjatë Luftës së Dytë Botërore, sipas zyrës së shtypit të Qendrës Memoriale të Aushvicit, Al-Issa është udhëheqësi më i vjetër fetar mysliman që e bëri këtë.

Vizita në Aushvic nuk është problem për një musliman; Islami i urdhëron muslimanët të refuzojnë vrasjen e pajustifikuar të çdo qenie njerëzore, pavarësisht se cili është besimi i tyre. Al-Issa është një aleat i vjetër i Princit të Kurorës Saudite Mohammad bin Salman (MBS), i cili me sa duket kujdeset pak për shenjtërinë e jetës njerëzore, megjithëkëtë, dhe vizita në Aushvic ka konotacione politike shumë të përcaktuara përtej çdo konteksti islamik.

Duke dërguar Al-Issa në kamp, Bin Salman dëshiroi të tregojë mbështetjen e tij për Izraelin, i cili shfrytëzon Holokaustin për qëllime koloniale gjeopolitike. “Qeveria izraelite vendosi që të ishte e vetëmja të shënonte 75 vjetorin e çlirimit Aleat të Aushvicit në Poloninë moderne në 1945”, shkruajti gazetari Richard Silverstein kohët e fundit kur komentoi mbledhjen e liderëve botërorë në Jeruzalem për Forumin e Holokaustit të Benjamin Netanyahut.

Bin Salman përdor Al Issa për qëllime të tilla, për të demonstruar besueshmërinë e tij ndaj zionistëve. Për shembull, kreu i Lidhjes Botërore të Myslimanëve me qendër në Makkah po udhëheq përpjekjet e afrimit me të krishterët ungjillorë, të cilët, të paktën në SHBA, janë Sionistët e vendosur në mbështetjen e tyre për shtetin e Izraelit. Al-Issa ka bërë thirrje për një delegacion ndërfetar musliman-kristian-hebre për të udhëtuar në Jeruzalem në atë që, në të vërtetë, do të ishte një trojkë sioniste.

Sionizmi nuk është fe, dhe ka shumë sionistë jo hebrenj që dëshirojnë ose mbështesin krijimin e një shteti hebre në Palestinën e pushtuar. Përkufizimi i sionizmit nuk përmend fenë e mbështetësve të tij, dhe shkrimtari izraelit Sheri Oz, është vetëm një autor i cili insiston që jo-hebrenjtë mund të jenë sionistë.

Ne nuk duhet të tronditemi, pra, të shohim një udhëheqës musliman sionist në këto kohë të vështira. Është e arsyeshme të thuhet se gjyshi dhe babai i Bin Salman ishin sionistë, si miq të ngushtë të udhëheqësve sionist. Logjika sugjeron që Bin Salman vjen nga një dinasti sioniste.

Kjo është e qartë nga marrëdhënia e tij e ngushtë me sionistët dhe qasjet pozitive për pushtimin izraelit dhe krijimin e një shteti hebre në Palestinë, duke e quajtur atë “atdheun stërgjyshor të (hebrenjve”). Kjo do të thotë se ai nuk ka asnjë problem me spastrimin etnik të pothuajse 800,000 palestinezëve në 1948, gjatë së cilës mijëra u vranë dhe shtëpitë e tyre u shkatërruan me qëllim krijimin e shtetit sionist të Izraelit.

Pretendimi i “shtetit hebre” është se si sionizmi është përpjekur të maskojë qëndrimin e tij të brendshëm, nën perden e një “vetëvendosjeje të popullit hebre” të supozuar, shkroi blogeri izraelit Jonathan Ofir në Mondoweiss në 2018, “Dhe për Palestinezët kjo ka nënkuptuar largimin e tyre”.

Si sundimtari de-fakto i Arabisë Saudite, Princi i Kurorës Bin Salman ka burgosur dhjetra palestinezë, përfshirë përfaqësues të Hamas. Duke vepruar kështu ai është duke u shërbyer interesave të Izraelit. Për më tepër, ai ka fajësuar Palestinezët që nuk kanë bërë paqe me shtetin pushtues. Bin Salman “fajësoi palestinezët për humbjen e mundësive kryesore”, shkroi Danial Benjamin në revistën Moment. Ai theksoi se babai i princit, Mbreti Salman, ka luajtur rolin e kundërpeshës duke thënë se Arabia Saudite “qëndron përgjithmonë nga Palestina dhe njerëzit e saj për një shtet të pavarur me Jeruzalemin e pushtuar Lindor si kryeqytetin e tij”.

Gazetari izraelit i Kanalit 13 News të Izraelit, Barak Ravid raportoi Bin Salman duke thënë: “Në disa dekada të fundit udhëheqja palestineze i ka humbur mundësitë njëra pas tjetrës dhe ka hedhur poshtë të gjitha propozimet e paqes që iu dhanë. Tani është koha që palestinezët të marrin propozimet dhe të bien dakord të vijnë në tryezën e bisedimeve ose të mbyllen dhe të ndalojnë së ankuari”. Kjo kujton fjalët e Ministrit të Jashtëm izraelit të ndjerë Abba Eban, një prej themeluesve sionistë të Izraelit, se Palestinezët “kurrë nuk humbasin një mundësi për të humbur një mundësi”.

Sionizmi i Bin Salman është gjithashtu shumë i qartë në mbështetjen e tij të guximshme për marrëveshjen e shekullit të Presidentit amerikan Donald Trump, i cili i arrin qëllimet sioniste në Palestinë në kurriz të të drejtave Palestineze. Ai mori pjesë në konferencën e Bahreinit, forumi ku u njoftua ana ekonomike e marrëveshjes amerikane, ku ai u dha “mbështetje disa vendeve të tjera arabe për të marrë pjesë në këtë ngjarje dhe zemëroi palestinezët”.

Ndërsa diskutova çështjen e mbështetjes aktuale saudite për politikat dhe praktikat izraelite në Palestinë me një zyrtar të besueshëm palestinez javën e kaluar, ai më tha që palestinezët kishin kontaktuar me presidentin brazilian Jair Bolsonaro për t’i kërkuar nga ai të mos zhvendoste ambasadën e vendit të tij në Jeruzalem. “Sauditët po na bëjnë presion për të zhvendosur ambasadën tonë në Jeruzalem”, u përgjigj udhëheqësi brazilian. Çfarë provash më shumë na duhen për sionizmin e Mohamed Bin Salman?

Themeluesi i Muzeut “Miqtë e sionizmit” është katoliku amerikan ungjillor Mike Evans. Ai tha, pasi vizitoi një numër të Shteteve të Gjirit, se, “Drejtuesit atje janë më shumë pro-Izraelit sesa shumë hebrenj”. Kjo ishte një referencë specifike për Princin e Kurorës së Arabisë Saudite dhe homologun e tij në Emiratet e Bashkuara Arabe, Mohamed Bin Zayed.

“Të gjitha versionet e sionizmit çojnë në të njëjtin fund reaksionar të ekspansionizmit të pakuptueshëm dhe gjenocidit të vazhdueshëm kolonial të popullit palestinez”, shkroi shkrimtari dhe fotografi izraelito-amerikan Yoav Litvin për Al Jazeera. Ne mund të shohim një Ambasadë Izraelite të hapur në Riad në të ardhmen e afërt, dhe një Ambasadë Saudite në Tel Aviv ose, ka shumë mundësi, në Jeruzalem. A është Muhamed Bin Salman një sionist? Nuk ka dyshim për këtë.

/Gazetaimpakt/ middleeastmonitor/

OPINIONE