Bota

Aktivistët në Arabi Saudite sfidojnë Mbretin, publikojnë “fetfa” pro Vëllazërisë Muslimane

Aktivistët në mediat sociale po qarkullojnë një fetfa nga Sheikh Abdul Aziz Bin Baz, ku ish myftiu i Arabisë Saudite ka deklaruar qëndrimin e tij mbi Vëllazërinë Muslimane. Bin Baz shërbeu si Mufti i Madh i Arabisë Saudite nga viti 1992 deri në vdekje, në vitin 1999.

Pyetja ndaj së cilës Bin Baz u përgjigj ishte: “Në botën myslimane sot, ka disa grupe dhe praktika, si sufizmi për shembull, ku përveç Xhematit të Tebligit, Vëllazërisë Muslimane, Sunit dhe Shia. Si mund t’i njohim grupet që respektojnë Kur’anin dhe mësimet e Profetit?”

Bin Baz lëshoi ​​fetva, ku ai tha: “Grupet më të drejta islame dhe më të afërmit për nga mësimet e Pejgamberit janë ata të Ehlul Sunnetit, përfshirë Ehlul-Hadithin, Xhematin Ansar Al-Sunna dhe më pas vjen Vëllazëria Muslimane.

Në përgjithësi, të gjitha grupet islame mund të jenë të drejta ose të gabuara në kohë, kështu që ju duhet të bashkëpunoni me ta kur bëni gjënë e duhur dhe shmangni gabimet që ata bëjnë. Unë i këshilloj të gjithë muslimanët që të bashkëpunojnë për të arritur drejtësinë dhe devotshmërinë “.

Kjo fetfa është shpërdarë me të madhe, megjithatë, nuk është e para e këtij lloji.

Sipas Salman Audah, një dijetar saudit dhe Ndihmës Sekretari i Përgjithshëm i Bashkimit Ndërkombëtar të Dijetarëve Musliman, thotë: “Vëllazëria Muslimane nuk është organizatë terroriste dhe unë mendoj se ata janë të moderuar, të drejtë dhe të mirë.

Unë nuk i përkas Vëllazërisë, por jam krenar që kam shumë miq që janë anëtarë aktivë të një grupi të tillë dhe unë e çmoj miqësinë e tyre. “Për më tepër, Audah theksoi se i bazonte studimet e tij në shumë libra të shkruar nga disa anëtarë të Lëvizjes.

Nga një tjetër pikëpamje, Sheikh Abdullah Ibn Jibreen, anëtar i Këshillit të Dijetarëve të Lartë në Arabinë Saudite, tha në faqen e tij zyrtare: “Ne jemi besnikë dhe mbështetim çdo grup sunnit që bën thirrje për inkurajimin e mirësisë, ndalimin e së keqes dhe shmangien e mëkateve.

Prandaj, duhet t’i këshillojmë dhe t’i paralajmërojmë këto grupe nëse kanë ndonjë lloj mangësie apo shkelin mësimet e Islamit. Vëllazëria Muslimane, e cila bën thirrje për nënshtrim absolut ndaj Allahut dhe që këshillon muslimanët dhe tregon rrugën e drejtë hynë në këtë grup. ”

“Vëllazëria ka një histori të gjatë dhe anëtarët e saj janë të sinqertë dhe të besueshëm. Organizata ka një sfond të pamohueshëm intelektual dhe vlerësoj përpjekjet që po bëjnë. Prandaj, fjalët e mia janë një dëshmi që nuk kam frikë apo keqardhje për të shprehur. ”

Që nga kriza diplomatike midis Arabisë Saudite dhe Katarit, shumë studiues sauditë kanë qenë nën presion për të miratuar dhe mbështetur qëndrimin zyrtar të Riadit kundër Dohas.

Saudia insiston se Vëllazëria Muslimane dhe terrorizmi mbështeten dhe financohen nga Katari. Është raportuar se një studiues i shquar saudit u arrestua për dy ditë pasi kishte shprehur përkrahje për Katarin në media.

Qarkullimi i opinioneve të juristëve të shquar rreth Vëllazërisë Muslimane ka për qëllim të forcojë pozitën e Katarit, pasi ato opinione hedhin poshtë akuzat e terrorizmit kundër lëvizjes paqësore.

OPINIONE