Bojkotoni fushatën e Izraelit: Kompanitë bashkëpunëtore në genocidin sionist në Gaza

Nga Ivan Kesic

Udhëheqësi i Revolucionit Islamik Ayatollah Sejjid Ali Khamenei, në një fjalim të fuqishëm të mërkurën, përsëriti thirrjen për bojkotimin e regjimit izraelit në mes të gjenocidit në Gaza.

Duke iu drejtuar kombeve muslimane, Ajatollah Khamenei tha se eksportet e naftës dhe mallrave të tjera për regjimin izraelit duhet të ndalen menjëherë, ndërsa bëri thirrje gjithashtu për t’i dhënë fund bombardimeve në Gaza.

Lideri i Revolucionit Islamik ka qenë avokati më i zëshëm i bojkotit kundër regjimit, i cili mund të hapë terrenin për asgjësimin e entitetit të paligjshëm dhe çlirimin e Palestinës.

Që nga 7 tetori, thirrjet për bojkot të regjimit, si dhe kompanive, produkteve dhe markave që kanë ndihmuar drejtpërdrejt ose indirekt regjimin pushtues janë bërë më të zhurmshme në mbarë botën.

Ai vjen ndërsa numri i të vdekurve në fushatën e bombardimeve izraelite në brezin e rrethuar bregdetar vazhdon të rritet, duke arritur në pothuajse 9,000 tani pas katër javësh, shumica prej tyre fëmijë dhe gra.

Të martën, një seri bombardimesh që synonin një kamp refugjatësh në veri të Gazës lanë qindra të vdekur.

Dobësitë ekonomike

Ekonomia e regjimit izraelit nuk është e vetë-mjaftueshme dhe është shumë e varur nga tregtia dhe importet, veçanërisht energjia, si dhe eksportet, gjë që e bën atë të pambrojtur ndaj bojkoteve të huaja.

Lufta e vazhdueshme në Gaza ka shkaktuar tashmë dëme në ekonominë izraelite pasi popullsia është e detyruar të qëndrojë në shtëpi për shkak të sulmeve të rregullta me raketa hakmarrëse, duke e shtyrë jetën normale në një ndalesë.

Në tre javët e fundit, fusha kryesore e gazit natyror është mbyllur, linjat ajrore kanë anuluar shumicën e fluturimeve të tyre, fermat janë shkatërruar për mungesë punëtorësh dhe mobilizimi dhe evakuimi i qindra mijërave ka përmbysur shumë biznese në territoret e pushtuara. .

Industria e teknologjisë, e cila dikur ishte industria kryesore e regjimit që kontribuonte në rritjen e tij ekonomike, filloi të lëkundet edhe para fillimit të luftës së re më 7 tetor me investimet e huaja në kompanitë teknologjike në gjysmën e vitit të kaluar krahasuar me një rekord prej 27 dollarësh. miliardë një vit më parë.

Situata financiare është gjithashtu e rëndë pasi monedha e re e regjimit izraelit, shekli, ka arritur nivelin më të ulët në 14 vjet dhe indeksi i aksioneve standarde ka rënë me rreth 10 për qind këtë vit.

Vitin e kaluar, 2.67 milionë turistë të huaj vizituan territoret e pushtuara dhe të ardhurat ishin 3.8 miliardë dollarë, në krahasim me rreth 6.6 miliardë dollarë në 2019. Tani vëzhguesit po paralajmërojnë për kolaps të turizmit vitin e ardhshëm.

Michel Strawczynski, një ekonomist dhe profesor në Universitetin Hebraik, tha se ai pret një goditje masive në tremujorin e fundit të 2023 me gjasat që ekonomia të tkurret me 15 për qind.

Një luftë e gjatë dhe ndoshta me shumë fronte me grupet e rezistencës palestineze mund ta bëjë rënien ekonomike edhe më keq, me një kohë shumë më të gjatë të nevojshme për rimëkëmbjen e mëvonshme.

Pika më e cenueshme e ekonomisë së regjimit izraelit të varur nga jashtë, sipas shumicës së ekspertëve, është bojkoti i organizuar i produkteve të tij, të cilat përbëjnë dhjetëra miliarda dollarë çdo vit.

Zonat kryesore tregtare

Sipas bazës së të dhënave të OKB-së COMTRADE për tregtinë ndërkombëtare për vitin 2022, deri tani vendi më i madh importues i produkteve izraelite janë Shtetet e Bashkuara, me një vlerë prej 18.6 miliardë dollarësh ose një pjesë prej 29%.

Importues të tjerë të rëndësishëm janë Kina, India, Mbretëria e Bashkuar, Irlanda, Holanda, Turqia, Franca, Belgjika, Brazili, Gjermania, Zvicra, Italia, Koreja e Jugut dhe Spanja.

Të kombinuara, vendet evropiane me 36 për qind importe përfaqësojnë një treg edhe më të madh se SHBA, shumica e të cilit i referohen vendeve të BE-së. Një peshë të madhe zë edhe Azia me 27 për qind të importeve.

Pjesa më e madhe e vlerës së këtyre produkteve lidhet me diamantet (9,06 miliardë dollarë), qarqet e integruara (5,09 miliardë dollarë), naftën e rafinuar (2,73 miliardë dollarë), instrumentet mjekësore (2,36 miliardë dollarë) dhe instrumente të tjera matëse (2,32 miliardë dollarë).

Produktet përgjithësisht eksportohen në kompani private, aktivistët e stafit të të cilave mund të informojnë për krimet e luftës izraelite ose të organizojnë fushata presioni për të anuluar tregtinë.

Një përjashtim më i rëndësishëm nga kjo është eksporti i teknologjisë ushtarake, i vlerësuar nga 831 milionë dollarë vitin e kaluar në 1.46 miliardë dollarë në vitin rekord 2016, i cili është sërish i prirur ndaj aktivizmit.

Në gusht, faqja e internetit Press TV publikoi një hetim rreth mënyrës se si autoritetet izraelite manipulojnë të dhënat mbi efektivitetin e sistemeve të tyre ushtarake Iron Dome me qëllim të eksportimit dhe realizimit të fitimeve shumë miliarda dollarësh prej tyre.

Përshkallëzimi i fundit nga regjimi në Gaza ka konfirmuar analizën dhe ka dëshmuar joefikasitet shumë më të mëdha se sa ishte pranuar më parë. Situata është e ngjashme me tanket Merkava dhe armët e tjera, reputacionin e të cilëve Izraeli e ka manipuluar në të njëjtën mënyrë.

Po aq të rëndësishme janë presionet mbi importin e armëve të huaja nga regjimi, të cilat tashmë përfshinin disa fushata të suksesshme, si dhe për ndalimin e importit të naftës bruto të Izraelit, të cilën ai e merr kryesisht nga Azerbajxhani, nëpërmjet Turqisë./PressTv/GazetaImpakt

 

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne