Opinion

Cfarë lloj bote do të vendoset pas-epidemisë? Kush do të humbasë, kush do të fitojë? A mund të bëhet Turqia një superfuqi?

Nga: Ibrahim Karagul

Si do të formohet bota pas epidemisë (COVID-19)?

Ndërsa vendet vazhdojnë të luftojnë kundër epidemisë, ato gjithashtu po përpiqen të parashikojnë rezultatin dhe të përgatiten në përputhje me rrethanat.

Kjo është hera e parë në histori që një epidemi është përhapur në një masë të tillë në një periudhë kaq të shkurtër kohore.

Kjo është hera e parë në histori që një epidemi ka qenë globale dhe jo rajonale dhe goditi të gjitha vendet dhe kombet pa asnjë dallim midis vendeve, stilin e jetës, pa bërë diferencimin midis vendeve të pasura dhe të varfra ose të zhvilluara dhe të pazhvilluara.

Prandaj, epidemitë e kaluara ishin lokale. Sipas kësaj, edhe luftërat e mëdha në histori (luftërat botërore) ishin lokale.

A mund të jetë fundi i kësaj rruge për perëndimin?

Ato epidemitë dhe luftërat “lokale dhe rajonale” ndryshuan në mënyrë drastike botën.

U krijuan shtete të reja, sisteme të reja dhe porosi të reja.

Po tani? Cfarë do të ndryshojnë vendet dhe shtetet në pasojat e epidemisë? Cfarë lloj trendesh, veprimesh politike, urdhra shtetëror dhe çfarë rendi global do të shfaqet?

Bota tashmë po ndryshon. Sistemi ekzistues global ishte shkatërruar. Diskutimi se kapitalizmi po e çon imperializmin perëndimor deri në fund të historisë ishte në rendin e ditës.

Fundi i rrugës është afër për ata që kanë qeverisur botën që nga zbulimet gjeografike.

Diskutimet e përgjithshme si lloji i botës për të cilën po drejtohemi, çfarë do të ndryshojë Shekulli 21, ndërrimet e ardhshme të energjisë, fuqitë në rënie dhe ato në rritje, si dhe lloji i rendit ekonomik / financiar që do të miratohet tashmë ishin në rendin e ditës.

Ata nuk do të jenë në gjendje të ndalojnë Turqinë

Këto tendenca tashmë kishin filluar në të gjithë botën në nivele shtetërore. Ndërsa fuqia globale e boshtit Atlantik po dobësohej, fuqitë e reja po dilnin në skenë. Pasuria dhe ndikimi po shpërndaheshin aq shumë sa pushteti.

Për shembull, kjo është hera e parë që nga themelimi që Turqia po del në pah si një “pushtet / vend qendror” dhe po përgatitet intensivisht për këtë. Kjo është arsyeja pse u ndërtuan hartat e konflikteve dhe frontet që rrethojnë atë.

Ndalimi i Turqisë ishte bërë përparësia më e lartë për Sh.B.A, Evropë, Izrael dhe partnerët e tyre në rajonin tonë. Kjo për faktin se Turqia kishte filluar të vepronte jo si një vend përpara, por si një superfuqi.

Eshtë koha për të rillogaritur

Epidemia nuk po fillon një epokë të re. Thjesht po shpejton ndryshimin rrënjësor, ndërrimet e energjisë që kishin filluar dhe që po vazhdojnë me një ritëm marramendës. Po fiton shpejtësi të pandalshme dhe po rritet në një pikë pa kthim.

Eshtë hequr perdeja mbi vendet e fuqishme dhe të pasura. Dobësitë e tyre janë ekspozuar. Eshtë zbuluar gjithashtu se disa vende, si Turqia, që duken të dobëta janë mjaft rezistente dhe të forta.

Tani është koha e përsosur për të llogaritur gjithçka dhe për të ripërcaktuar të vërtetat. Kjo është ajo që na pret pas epidemisë së koronavirusit.

Atëherë, çfarë do të ndryshojë në botë, rajon, Turqi?

Cfarë mund të ndodhë në botë në shkallë globale? Cfarë mund të ndodhë në Sh.B.A dhe Evropë? Cfarë mund të ndodhë në Rusi? Cfarë mund të ndodhë në Lindjen e Mesme? Cfarë duhet të bëjë dhe çfarë mund të bëjëTurqia? Vendet që janë në gjendje të parashikojnë përgjigje për këto pyetje dhe përgatiten në përputhje me rrethanat do të rriten.

Parashikimet e mia personale në lidhje me ato që mund të ndodhin në një afat të shkurtër dhe ndoshta afatmesëm janë si më poshtë:

 1. Globalizimi tani do të vihet në dyshim më të madh. Ne po presim që vendet të tërhiqen dhe të intensifikojnë fokusin e tyre në mbrojtjen politike dhe ekonomike. Kjo me siguri do ta çojë botën drejt fundit të rendit liberal.
 2. Shtetet do të përjashtojnë organizatat super-nacionale, institucionet e brokerimit dhe të forcojnë marrëdhëniet shtet-shtet. Ndërsa shtetet bëhen më të përqendruara, bllokut rajonal do të fitojnë rëndësi.
 3. Rrjetet financiare, teknologjike dhe dixhitale do të trajtohen nën mbikëqyrjen shtetërore sesa ato të kompanive dhe organizatave shumëkombëshe. Rrjeti i marrëdhënieve shumë polare dhe shumëdimensionale do të fitojë rëndësi. Shtetet do të bëjnë mbrojtje kundër simboleve të globalizmit.

Solidariteti brenda, pasiguria jashtë vendit

4.Cdo vend do të bëjë përpjekje të jashtëzakonshme për të minimizuar varësinë e huaj në prodhim. Vendet do të japin përparësi të planeve që lidhen me bërjen e vetë-mjaftueshme, dhe produktet strategjike do t’i nënshtrohen mbikëqyrjes.

 1. Solidariteti brenda dhe pasiguria jashtë vendit do të merren si bazë. Kombet dhe shtetet do të forcohen ndërsa rrjetet globale do të konsiderohen si kërcënime. Kështu, kjo tregon se globalizimi do të vihet në pikëpyetje.
 2. Konceptet si lufta biologjike, lufta dixhitale dhe bioterrorizmi do të futen në jetën tonë të përditshme. Idetë e reja politike, ideologjike dhe format e rrjetëzimit do të dalin në pah.

Përplasje e shkëlqyer që fillon në Paqësor

 1. Kina po përpiqet të përfitojë nga epidemia për t’u ngritur në udhëheqjen globale. Po bën një kërcim të jashtëzakonshëm të fuqisë së butë. Kjo po shfaqet në formën e fshirjes së nocionit “Virus Kinez” nga kujtimet dhe larjes së duarve të çdo përgjegjësie, përveç përfitimit të pafuqisë së SHBA dhe Evropës, si dhe të mbizotërojë botën në industri strategjike dhe të luajë kartat e saj haptazi.
 2. Konkurrenca amerikane-Kinë në Azi do të bëhet e padurueshme. Konkurrenca Kinë-Indi në Azi do të përkeqësohet. Një luftë e jashtëzakonshme gjeopolitike për pushtet do të fillojë në një rajon të gjerë që përfshin Australinë, Indonezinë, Filipinet, Malajzinë, Tajlandën, Japoninë dhe Korenë. Pesha e luftës për pushtet në Lindjen e Mesme do të zhvendoset në rajonin e Paqësorit.

BE nuk do të jetë më një shkak i zakonshëm

 1. Nuk do të ketë më asnjë shkak të përbashkët në Evropë si BE. Shpërndarjet e reja të shkallës globale të energjisë dhe format e reja të rezultateve të zgjidhjes do ta bëjnë praninë e BE-së të pakuptimtë. Ne do të dëshmojmë projektin gjerman (BE) lidhur me shpërndarjen e pas Luftës së Dytë Botërore.
 2. Vendet e BE-së, veçanërisht Italia, Spanja, Franca dhe Gjermania, do të kthehen në trashëgiminë e tyre politike, histori. Vendet perandorake do të kthehen në pretendimet e tyre në hartë.

Mohammad bin Salman, projekti i ri i Lindjes së Mesme të Mohammad bin Zayed do të rrëzohet

 1. Ne do të dëshmojmë ngritjen e Turqisë në Lindjen e Mesme, dhe vendet që varen nga SH.B.A. dhe Evropa do dobësohen.
 2. Projektet e reja të statusit me SH.B.A. dhe Europe të nisura kohët e fundit dhe të udhëhequra nga princat e kurorës Mohammad bin Salman dhe Mohammad bin Zayed do të ndeshin pengesa të mëdha.
 3. Bota arabe që është duke rënë për tre dekadat e fundit do të pësojë shembje të mëdha si rezultat i regjimeve ekzistuese dhe marrëdhënieve të varësisë së liderëve me Perëndimin.

Vizioni i Turqisë për vitin 2023 është duke u materializuar

 1. Ndryshimi që do të ndodhë në botë pas pasojave të epidemisë do t’i hapë rrugën Turqisë për të bërë përparime serioze rajonale. Kjo kishte filluar tashmë. Po ndërtohej një mur rajonal për të parandaluar këtë. Sidoqoftë, kjo nuk do të ketë më asnjë rëndësi. 15. Turqia do të gjejë mundësinë për të konsoliduar pushtetin e jashtëzakonshëm si në Lindje ashtu edhe në Perëndim dhe në hartën e vet gjeopolitike.
 2. Turqia, gjithashtu në gjendje t’i japë përparësi gjeopolitikës islamike, do të jetë e aftë të prodhojë një gjuhë politike, ligjërim dhe qëndrim që do të ndikojë në Oqeanin Atlantik në brigjet e Paqësorit. Ky ligjërim i zakonshëm mund të hapë rrugën për ngritjen më të fortë politike të shekullit XXI.

A mund të bëhet Turqia një superfuqi?

 1. Me siguri që Turqia ka forcën, mendjemadhësinë, prejardhjen politike, vetëdijen sociale, teknologjinë dhe perspektivën e sigurisë së nevojshme për të trajtuar këtë. Një rend i ri botëror është me të vërtetë duke marrë formë dhe Turqia po vendoset në qendër të këtij rendi.
 2. Vizioni i Turqisë për vitin 2023 është duke u materializuar. Ndryshimet e botës mbivendosen me llogaritjet e Turqisë. Ashtu si gjendja dhe rezistenca jonë kundër epidemisë është më e mirë sesa superfuqitë e botës, ndryshimet pas epidemisë do të ofrojnë mundësi të mëdha për Turqinë.

Kjo nuk është shpresë e pavërtetë por realitet. Do të vazhdojmë të diskutojmë tema të tilla në ditët e ardhshme. /Gazetaimpakt/yenisafak/