Bota

Çfarë po ndodh me Facebook-un? Përdoruesit nuk kanë më privatësi

Një gjykatës i SHBA-së paditi Facebook-un të japë email-et e aksionerëve dhe të dhëna të tjera lidhur me mënyrën se si shoqëria e mediave sociale merret me privatësinë e të dhënave, pasi avokatët e kompanisë argumentuan se përdoruesit nuk kanë të drejtën e privatësisë.

Në një vendim prej 57 faqesh, i cili pasoi me një gjyq njëditor, zëvendëskryetari, Joseph Slights i Gjykatës së Kancelares Delaware tha se aksionerët demonstruan një ‘bazë të besueshme’ për të besuar se anëtarët e bordit të Facebook mund të kenë kryer keqbërje në lidhje me shkeljet e privatësisë së të dhënave .

Vendimi vjen me gjithë kundërshtimin nga avokati i Facebook-ut, Orin Snyder, se përdoruesit nuk kanë të drejtë ligjore për privatësinë, siç raportohet nga Ligji360.

Vendimi ka të bëjë me një shkelje masive të të dhënave në të cilat 87 milionë përdorues u kompromentuan nga firma britanike e konsulencës ‘Cambridge Analytica’, pa dijeninë e tyre.

Slights vuri në dukje se Facebook në kohën e shkeljes së “Cambridge Analytica” në vitit 2015 i ishte nënshtruar një dekreti të miratimit të Komisionit Federal të Tregtisë të SHBA-së, i cili kërkoi që të mbështeste masat e sigurisë së të dhënave. Shkelja nuk u zbulua deri në mars të vitit 2018.

Vendimi vjen pasi aksionerëve të paditur të Facebook-ut, ju zbuluan shkelje të tjera. Gjyqtarët paditën zyrtarët e kompanisë dhe drejtorët përmes të ashtëquajturës padi derivative.

Facebook nuk ka pranuar të komentojë. Daniel Rehns, një avokat për aksionerët, gjithashtu nuk pranoi të komentojë.

Madje “Cambridge Analytica”, e angazhuar nga fushata zgjedhore e Presidentit amerikan Donald Trump në 2016, përdorte teknika profilizimi për të parashikuar dhe ndikuar në sjelljen e votuesve./dosja