Çfarë shpjegon Mbështetja “e palëkundur” e Kanadasë për Izraelin?

Nga Yves Engler

Në ditën kur Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë (ICJ) vendosi se ishte “e besueshme” se Izraeli po kryente gjenocid dhe kërkoi që ai të lejonte ndihmën për Gazën, Kanadaja pezulloi ndihmën e saj për refugjatët në Bregun Perëndimor. Duke mos vënë në dukje se Izraeli është i detyruar ligjërisht nga Gjykata Botërore, Kanadaja veproi menjëherë pasi zyrtarët izraelitë pretenduan se 12 nga 13 000 punonjës të Agjencisë së Ndihmës dhe Punës së OKB-së për Refugjatët Palestinë (UNRWA) ishin të implikuar në sulmet e Hamasit të 7 tetorit.

Dy javë më parë, në prag të paraqitjes së çështjes së Afrikës së Jugut në GJND kundër gjenocidit të Izraelit, Justin Trudeau postoi një mesazh në X me flamuj izraelitë në sfond, duke u mburrur për angazhimin “të palëkundur” të Kanadasë ndaj Izraelit. Kryeministri i Kanadasë shkroi, “për anëtarët e komunitetit hebre që folën me ne sot: Faleminderit. Faleminderit që folët kaq sinqerisht për dhimbjen, zemërimin dhe pikëllimin tuaj. Ju dëgjoj. Unë dua që ju të dini se angazhimi ynë ndaj jush dhe ndaj Izraelit, si një shtet hebre dhe demokratik është i palëkundur”.

Siç sugjeron postimi i Trudeau, mbështetja kanadeze për një shtet aparteid që kryen gjenocid është i lidhur me lobimin hebre dhe mburojën antisemitiste të Izraelit. Por faktorë të tjerë nxisin pozicionin pro-izraelit të Kanadasë, duke përfshirë gjeopolitikën perandorake, solidaritetin e kolonëve dhe sionizmin e krishterë.

Ashtu si në Evropë, rrënjët e sionizmit në Kanada janë të krishtera. Ato rrjedhin nga leximi fjalë për fjalë i Biblës që doli nga Reformimi Protestant. Në kohën e Konfederatës, sionisti kristian i shquar i Kanadasë ishte Henry Wentworth Monk, i cili “mori pjesë në përpjekjen e parë në një vendbanim bujqësor sionist në Palestinë”, krenohet me biografinë e tij. Gjashtë dekada më vonë, në Kryeministri R.B. Bennett tha në transmetim në radion kombëtare për nisjen e Apelit të Palestinës së Bashkuar në 1934 se deklarata e Balfour dhe pushtimi britanik i Palestinës përfaqësonin fillimin e përmbushjes së profecive biblike. Beneti deklaroi: “Kur premtimet e Perëndisë, duke folur nëpërmjet profetëve të tij, janë se shtëpia do të rivendoset në atdheun e paraardhësve të tyre … profecia biblike po përmbushet. Rivendosja e Zionit ka filluar”.

Djali i një shërbëtori metodist, sionizmi i Lester Pearson ishte pjesërisht i rrënjosur në mësimet e krishtera. Kujtimet e praktikuesit më me ndikim ndonjëherë të politikës së jashtme të Kanadasë i referohen Izraelit si “toka e mësimeve të shkollës sime të së dielës”, ku diplomati që ndihmoi në imponimin e planit të padrejtë të ndarjes të vitit 1947, mësoi se “hebrenjtë i përkisnin Palestinës”.

Ndikimi i Sionizmit protestant është zbehur ndërsa aderimi fetar ka rënë. Sot, sionizmi është veçanërisht i fortë mes ungjillorëve që besojnë se hebrenjtë duhet të “kthehen” në Lindjen e Mesme për të përshpejtuar ardhjen e dytë të Jezusit dhe Apokalipsin. Rreth 10 për qind e kanadezëve e identifikojnë veten si ungjillorë. Aktivisti më i shquar evangjelist sionist i Kanadasë është Charles McVety, kreu i Kolegjit të Krishterë të Kanadasë, Ministrit John Hagee në Kanada dhe Kanadezëve të bashkuar për Izraelin. Një numër deputetësh të Partisë Konservatore, të tillë si kryetarja e grupit parlamentar të Aleatëve të Izraelit, Leslyn Lewis, janë sionistë ungjillorë.

Ndërsa sionizmi i krishterë tani është i lidhur me të djathtët regresivë shoqërorë, ai ka një histori të gjatë te të majtët. Sionizmi agresiv i udhëheqësve të famshëm të NDP/CCF, Tommy Douglas dhe Stanley Knowles, ishte pjesërisht i motivuar nga mësimet biblike. Të dy Knowles dhe Douglas ishin ministra protestantë dhe, si një tregues i masës në të cilën feja i dha formë Douglas-it, biografia e tij kryesore titullohet Tommy Douglas: Rruga për në Jerusalem.

Sionizmi agresiv i krishterë ende shfaqet në qarqet progresive. Kur fola për humbjen e ofertës së konservatorëve për një vend në Këshillin e Sigurimit të OKB-së në vitin 2010 në një takim të Këshillit të Kanadezëve në Delta BC, një grua e moshuar më ndërpreu duke më pyetur: “a po kritikon mbështetjen e Harperit për Izraelin? A nuk thotë Bibla, Izraeli është atdheu hebre? Siç e kam detajuar, udhëheqësja e Partisë së Gjelbër, Elizabeth May studioi si prift në një kishë anglikane me një histori të gjatë sionizmi. Në një shprehje që sugjeronte se ajo ishte e ndikuar nga sionizmi i krishterë, May lavdëroi Fondin Kombëtar kolonial Hebre në 2013 për “punën e madhe që është bërë për të lulëzuar shkretëtirën”.

Që kur Britania pushtoi Egjiptin në 1882, Sionizmi i Krishterë ka qenë thellësisht i ndërthurur me politikën perandorake. Në një shprehje të këtij mendimi, avokati i përgjithshëm (dhe më vonë kryeministri) Arthur Meighen i tha një auditori hebre në vitin 1915: “Mendoj se mund të flas për ata të besimit të krishterë kur shpreh dëshirën që Zoti ta shpejtojë ditën kur toka nga etërit tuaj do të jetë përsëri e juaja. Këtë detyrë shpresoj ta kryejë kampioni i lirisë në mbarë botën, Perandoria Britanike”.

Pasi mendimtarët strategjikë britanikë filluan ta shihnin Palestinën si potencialisht të vlefshme, sionistët u bënë europianë dinamikë që mund të sillnin energji, aftësi dhe kapital në një rajon “të braktisur” të banuar nga “një popull primitiv”, sipas fjalëve të një letre të vitit 1945 të cituar në Parlament nga Herbert. Mowat, kreu i Komitetit Kanadez të Palestinës, ashtu si kolonët francezë dhe anglezë në Kanada shiheshin si një manifestim i fuqisë dhe ekspansionizmit europian të miratuar nga perëndia, po ashtu ishin kolonët hebrenj në Palestinë. Solidariteti i kolonëve ka ndikuar prej kohësh në sionizmin kanadez.

Mbështetja për Izraelin është bazuar në idenë se ai është një post i vlefshëm ushtarak perëndimor. Me rëndësi qendrore për mbështetjen kanadeze për planin e ndarjes të vitit 1947 ishte besimi se një shtet hebre të Lindjes së Mesme do t’i shërbente interesave perëndimore. Një raport i brendshëm i qarkulluar në Punët e Jashtme gjatë negociatave të OKB-së shpjegoi: “Plani i ndarjes u jep fuqive perëndimore mundësinë për të krijuar një shtet të pavarur dhe progresiv hebre në Mesdheun Lindor, me lidhje të ngushta ekonomike dhe kulturore me Perëndimin në përgjithësi dhe në veçanti me Shtetet e Bashkuara”.

Pesë vjet më vonë, Ministri i Punëve të Jashtme Lester Pearson shpjegoi këtë mendim në një memo të vitit 1952 drejtuar kabinetit: “Me gjithë botën arabe në një gjendje trazirash të brendshme dhe në kontrollin e histerisë anti-perëndimore në rritje, Izraeli po fillon të shfaqet si i vetmi shtet stabil në të gjithë zonën e Lindjes së Mesme”. Pearson vazhdoi të shpjegojë se si “Izraeli mund të marrë një rol të rëndësishëm në mbrojtjen perëndimore si strumbullari jugor i planeve aktuale për mbrojtjen” e Mesdheut lindor.
I varur politikisht, kulturalisht dhe ekonomikisht nga Amerika e Veriut dhe Evropa, Izraeli ka qenë një post i besueshëm perandorak perëndimor në zemër të Lindjes së Mesme (prodhuese të naftës).
Për shkak të karakterit të saj supremacist hebre/të bardhë, shoqëria izraelite është në kundërshtim të madh me fqinjët e saj, duke rritur besueshmërinë e saj gjeopolitike. Në të gjitha vendet e tjera të Lindjes së Mesme të mbështetura nga SHBA-ja, për shembull, popullsia dëshiron që qeveria e tyre të ketë më pak të bëjë me Uashingtonin, ndërsa izraelitët duan lidhje më të ngushta. Karakteri kolonial europian dhe amerikano-verior i izraelitëve duket se i bën ata të besueshëm.

Inteligjenca kanadeze ka lidhje të ngushta me homologët e saj izraelitë dhe afiniteti i elitës ndaj atij vendi është pjesërisht i motivuar nga roli i madh politik, kulturor dhe ekonomik që luan ushtria në çështjet e Izraelit. Izraeli është një post ushtarak i suksesshëm euro-amerikan dhe politika kanadeze në Lindjen e Mesme në përgjithësi është krijuar për të mundësuar planet perandorake të SHBA-së në një pjesë strategjike të planetit.

I mbështetur nga logjika perandorake, solidariteti i kolonëve dhe sionizmi i krishterë, lobi hebre pro-izraelit është shumë i organizuar. Një numër i madh i fushatave të organizatave hebraike për Izraelin dhe asnjë lob tjetër i përqendruar në vend/etni/fe nuk është aq i pasur apo i organizuar.

Qendra për Izraelin dhe Çështjet Hebraike është forca kryesore me mbi 40 persona staf dhe një buxhet prej 10 milionë dollarësh. Për më tepër, “B’nai B’rith” ka një pjesë të vogël të zyrave në të gjithë vendin dhe buxheti i “Friends of Simon Wiesenthal Center Canada” është 7-10 milion dollarë në vit. Këto grupe punojnë ngushtë me “StandWithUs Canada”, CAMERA, Allied Voices for Israel, Israel on Campus, Honest Reporting Canada dhe organizata të tjera politike nacionaliste izraelite. Për më tepër, më shumë se 200 organizata bamirëse kanadeze të regjistruara ndihmojnë projektet në Izrael dhe angazhohen në të paktën disa fushata pro-izraelite brenda vendit. Ka gjithashtu shumë shkolla private hebreje, kampe verore, sinagoga dhe qendra komunitare që promovojnë në mënyrë aktive Izraelin.

Të gjitha këto grupe mbështeten nga një pasuri e konsiderueshme. Mbrojtësi i CIJA-s, federatat hebraike të Torontos, Montrealit, Winnipeg, Windsor, Calgary, Edmonton, Hamilton, Londër, Otava, Vankuver dhe Atlantic Kanada mbledhin 200 milionë dollarë në vit dhe kanë mbi 1 miliard dollarë pasuri.

Një sasi e madhe e pasurisë private forcon ndikimin e grupeve lobuese të Izraelit. Që nga viti 2013, mbledhësi kryesor i fondeve për Liberalët e Trudeau ka qenë Stephen Bronfman, pasardhës i një familjeje sioniste. Bronfman ka investuar miliona në kompanitë izraelite të teknologjisë dhe gjatë viteve klani Bronfman ka siguruar armë për forcat izraelite dhe ka mbështetur ushtrinë e tij në mënyra të tjera. Bronfman e lidhi haptazi mbledhjen e tij të fondeve për Trudeau me Izraelin. Në vitin 2013, Globe and Mail raportoi: “Justin Trudeau po i bën bankë multimilionerit Stephen Bronfman për të kthyer pasurinë financiare të Partisë Liberale në mënyrë që të marrë përsipër makinën e frikshme të mbledhjes së fondeve konservatore…. Z. Bronfman ndihmoi në mbledhjen e 2 milionë dollarëve për fushatën e zgjedhjes së zotit Trudeau. Z. Bronfman shpreson të rifitojë komunitetin hebre, dollarët për mbledhjen e fondeve të të cilit po shkojnë gjithnjë e më shumë për konservatorët për shkak të qëndrimit pro-izraelit të partisë. “Ne do të punojmë shumë për këtë”, tha z. Bronfman, duke shtuar se “Stephen Harper nuk ka qenë kurrë në Izrael dhe unë e mora Justinin atje pesë vjet më parë dhe ai po i referohej në fund të udhëtimit në Izrael si “ne”. Kështu që mendova se ishte shumë mirë”.

Manjatë të tjerë të shquar kanadezë kanë histori të gjatë të sigurimit të lidhjeve midis Izraelit dhe Kanadasë. Me vlerë më shumë se 3 miliardë dollarë para vdekjes së tij, David Azrieli ishte ndër kanadezët më të pasur. Në rininë e tij ai shërbeu në grupin paraushtarak Haganah gjatë luftës së vitit 1948. Njësia e tij ishte përgjegjëse për Betejën e Jeruzalemit, duke përfshirë zhvendosjen me forcë të 10,000 palestinezëve. Azrieli ishte gjithashtu një zhvillues i pasurive të paluajtshme në Izrael dhe në vitin 2011 ai bëri një donacion të diskutueshëm për Im Tirtzu, një organizatë që një gjykatë izraelite e konsideroi “fashiste”.

Me vlerë 1.6 miliardë dollarë, Gerald Schwartz dhe gruaja e tij Heather Reisman krijuan fondacionin Heseg për ushtarët e vetmuar, i cili siguron miliona dollarë çdo vit për jo-izraelitët që luftojnë në IDF.

Vitet e fundit, miliarderi kanadezo-izraelit Sylvan Adams ka investuar qindra miliona dollarë në iniciativa të ndryshme sportive dhe kulturore për të riemërtuar Izraelin.

Miliarderë të tjerë kanadezë si Larry Tanenbaum, Mark Scheinberg, David Cheriton, Daryl Katz, Seymour Schulich, si dhe familjet Zekelman, Reichmann dhe Sherman, të gjithë mbështesin Izraelin.

Ndonëse shumë i vogël, komuniteti hebre i Kanadasë është më sionist se sa homologu i tij amerikan. 80% e hebrenjve të rritur kanadezë kanë vizituar Izraelin, që është dyfishi i normës së SHBA. Mesatarisht ata kanë vizituar pesë herë dhe një në gjashtë kanë jetuar atje për gjashtë muaj. Sipas një shifre të qarkulluar nga disa në qarqet e qeverisë kanadeze, 5,000 deri në 6,000 kanadezë aktualisht jetojnë në Bregun Perëndimor të pushtuar dhe Jerusalemin Lindor.

Ka një grusht grupesh elektorale, ku 400 000 njerëz të komunitetit të fortë hebre në Kanada janë një pakicë e konsiderueshme e elektoratit. Deputetët më pro-izraelit në grupin Liberal, Marco Mendicino dhe Anthony Housefather, përfaqësojnë angazhimin me një pluralitet hebre.

Ndërkohë që prek dhe nxit ndjenjat e fshehta anti-muslimane, lobi izraelit zotëron një shkop unik dhe të fuqishëm: Aftësinë për të luajtur viktimën dhe për të njollosur ata që mbrojnë drejtësinë si racistë. Apologjetët e gjenocidit thërrasin antisemitizëm sa herë që i përshtatet kauzës së tyre. Në përgjigje të një deklarate të nëntorit, në të cilën Kryeministri tha, “vrasja e grave dhe fëmijëve, e foshnjave … duhet të ndalet”, ish-ambasadorja kanadeze në Izrael Vivian Bercovici postoi: “Justin Trudeau është dhe ka qenë gjithmonë një antisemit”. Ndërsa Bercovici mbajti një pozicion ekstrem, ish-deputeti liberal, Michael Levitt dhe komentues të tjerë shprehën disa variacione të kësaj perspektive në përgjigje të kryeministrit që shprehte kundërshtimin ndaj vrasjes së foshnjave (në deklaratën që Trudeau dënoi vazhdimisht Hamasin dhe madje nuk bëri thirrje në mënyrë eksplicite për një armëpushim).

Trudeau ka ndihmuar vazhdimisht lobin izraelit në forcimin e mburojës së antisemitizmit. Në një shembull të ashpër të kundërshtimit të antisemitizmit me solidaritetin e Palestinës, qeveria e Trudeau kritikoi kohët e fundit çështjen e GJND-së së Afrikës së Jugut kundër Izraelit për ndikimin e supozuar të hebrenjve kanadezë. Ata vunë në dukje, “Ne duhet të sigurohemi që hapat procedural në këtë rast të mos përdoren për të nxitur antisemitizmin dhe shënjestrimin e lagjeve, bizneseve dhe individëve hebrenj”. Pra, një çështje ligjore ndërkombëtare për t’i dhënë fund një gjenocidi është e kundërshtueshme sepse mund të ndikojë në hebrenjtë kanadezë!

Në një shembull më të qëndrueshëm të liberalëve që forconin shkopin e antisemitizmit, ata krijuan një të Dërguar Special për Ruajtjen e Përkujtimit të Holokaustit dhe Luftimin e Antisemitizmit, i krijuar për të shmangur kritikat ndaj Izraelit. I dërguari fillestar ishte Irwin Cotler i cili filloi t’i etiketonte kritikat ndaj Izraelit si “antisemitizëm i ri” dyzet vjet më parë dhe e dërguara aktuale është Deborah Lyons, e cila organizoi një festë picash për kanadezët në ushtrinë izraelite kur ishte ambasadore në Tel Aviv.

Në Industrinë e Holokaustit: Reflektime mbi shfrytëzimin e vuajtjeve hebreje, Norman Finkelstein detajon se si shkatërrimi i hebrenjve europianë nga nazistët përdoret si një mbulesë ideologjike për krimet izraelite. Ai e lidh ngritjen e industrisë së Holokaustit me shërbimin gjeopolitik që Izraeli i ofroi Uashingtonit kur shkatërroi pan-arabizmin në luftën e vitit 1967 dhe citon promovimin e “doktrinës unike” të vuajtjes hebreje si i ofron Izraelit mbulesë për të shkelur të gjitha llojet e normave ndërkombëtare.

Manifestimi aktual më i dukshëm i industrisë së Holokaustit është fushata e lobit të aparteidit për të bindur çdo institucion arsimor kanadez dhe nivel qeverisjeje që të miratojë përkufizimin anti-palestinez të Aleancës Ndërkombëtare të Përkujtimit të Holokaustit (IHRA) për antisemitizmin. I miratuar nga qeveria federale, përkufizimi i IHRA-s përjashton ta quajë Izraelin një përpjekje raciste edhe pse ai ka lindur nga spastrimi etnik dhe praktikon krimin e aparteidit.

Janë pesë faktorë themelorë që nxisin besnikërinë e jashtëzakonshme të Kanadasë ndaj një shteti aparteid që kryen gjenocid: gjeopolitika perandorake, solidariteti i kolonëve, sionizmi i krishterë, lobimi hebre dhe antisemitizmi./gazetaimpakt/yvesengler

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne