Bota

Dhjetra vite më vonë, thesari i princit rus gjendet në Uzbekistan

Arkeologët në Uzbekistan kanë zbuluar një thesar të çmuar me vlerë së paku një milion dollarë, që përfshin disa sende në pronësi të një anëtari të diskutueshëm të familjes mbretërore Romanov të Rusisë, i cili në mërgim u bë mbrojtës i arteve. Artikujt, përfshirë këtu monedhat, bullionet, librat, pikturat dhe veprat e tjera të artit, u zbulua në një dhomë sekrete nën bodrumin e një shtëpie të vjetër në Tashkent, kryeqytetin e Uzbekistanit, njoftoi media lokale.

Shtëpia është ndërtuar në vitin 1870. Pronarët ose dikush me qasje në bodrum, me shumë gjasa njerëzit e pasur që ikën në Uzbekistan gjatë ose pas revolucionit bolshevik dhe fshehnin thesarin larg rreth tetë dekadash më parë.

Fotot e thesarit të botuar nga faqja e internetit e lajmeve Kun.us tregojnë libra me poezi dhe studime fetare nga autorë mesjetarë uzbekë, dorëshkrime të vjetra evropiane, libra të shtypur disi më të rinj, ikona të krishtera ortodokse, monedha, bare argjendi dhe ari dhe një mikroskop i ndërlikuar, për të cilët historianët besojnë se ishte bërë në Austri në shekullin e 19-të, shkruan balkanweb.

Disa nga artikujt mund të kenë ardhur nga koleksioni personal i Dukës së Madh Nikolla Konstandinoviç, një figurë e diskutueshme në House Romanov, aktivitetet shkencore dhe filantropike të së cilës, lanë një shenjë në historinë e kombit.