Bota

Disa nga torturat sekrete të CIA-s për të dyshuarit e 11 shtatorit (video)

Prodhuesit e filmit Zero Dark Thirty iu dhanë informacion të hollësishëm rreth torturës së një të burgosuri të CIA-s, e cila iu ishte mohuar avokatit mbrojtës të tij në gjyqin e tij në Guantanamo Bay, pretendojnë avokatëve të tij.

Anëtarët e ekipit të mbrojtjes për Ammar al-Baluchi, që po përballen me procedurat paraprake për rolin e tij të dyshuar në sulmet e 11 shtatorit përpara një gjykate ushtarake në bazën amerikane, thanë se ishin të habitur për të parë portretizimin e torturës së tij, përfshirë rrahjet, pezullimin nga manacles dhe waterboarding, në filmin që ka fituar Oskar 2012.

Avokati zbuloi se gjatë bashkëpunimit të gjatë të CIA-s me krijuesit e filmave, agjencia ndau detajet e torturës së Baluchit në një burg të fshehtë, ose në vendin e zi, për të cilin u ishte thënë, që ishte shumë sekrete për t’u zbuluar.

“Një drejtor filmash ka qasje më të madhe sesa një avokat mbrojtës“, tha koloneli Sterling Thomas, drejtues i mbrojtjes.

Kjo është vetëm një nga anomalitë e seancave të komisionit ushtarak të Guantanamos, që shfaqen në një dokumentar të ri “The Trial’.

 

Gjyqi ende nuk ka filluar, pavarësisht faktit se Baluchi dhe katër të akuzuarit e tjerë në rastin e 11 shtatorit kanë qenë në Guantanamo për 13 vjet dhe janë akuzuar për herë të parë në vitin 2008. Procesi është zhytur në vonesat e shkaktuara nga pasiguria në lidhje me vetë komisionet ushtarake dhe si të trajtojmë dëshmitë e dhëna nga FBI-ja nga të pandehurit pasi ata i ishin nënshtruar torturës së zgjatur.

Të pandehurit e tjerë janë edhe xhaxhai e Baluchit, Khalid Sheikh Mohammed, organizatori i vetëshpallur i sulmeve të 2001 që rrëmbeu aeroplanit në sulmet e Nju Jork dhe Uashington.

Në seancat e procedurës paraprake, të cilat janë zhvilluar për gati shtatë vjet, ekipet e mbrojtjes janë mohuar në mënyrë të përsëritur aksesin ndaj dëshmitarëve dhe dokumentacionit që mund të hedhin dritë mbi robërinë e klientëve të tyre para se të mbërrijnë në Guantanamo.

Argumentet e panumërta rreth procedurës janë një burim zhgënjimi të thellë për familjet e rreth 3,000 viktimave të sulmeve të 11 shtatorit, disa prej të cilëve marrin pjesë në secilën nga seancat e komisionit ushtarak.

I vetmi dënim i SHBA për një anëtarët e  9/11 deri më tani ka qenë në gjykatën federale në Virxhinia, ku një shtetas francez, Zacarias Moussaoui, u dënua me burgim të përjetshëm në maj të vitit 2006.

Kostoja e mbajtjes së një të burgosuri në Guantanamo, që është marrë me qira të përhershme nga Kuba që nga viti 1903, është gjithashtu shumë më i lartë se në SHBA. Kostoja e vlerësuar për secilin nga 40 të burgosurit e mbetur në kamp është 10 $ vit, krahasuar me më pak se 100,000 dollarë për një burg federal të sigurisë së lartë.

Barak Obama premtoi të mbyllë kampin e burgut kur mori detyrën në vitin 2009, por nuk arriti të mbajë premtimin. Donald Trump ka urdhëruar atë të mbajë të hapur dhe ka thënë se mund të dërgojë atje shumë të burgosur. Ka pasur raporte që xhihadistët britanikë dhe evropianë të tjerë që luftuan me Isisin mund të dërgoheshin atje.

Pentagoni tha këtë muaj se nuk kanë marrë urdhra për ndonjë transferim të të burgosurve në Guantanamo. Adam Bashaw, zëdhënës i grupit punues që drejton objektet e burgjeve, i tha Guardian: “Edhe pse nuk kemi marrë urdhra për ta bërë këtë, ne jemi aktualisht të përgatitur të marrim deri në 40 të burgosur shtesë pa pasur nevojë për plotësimin e stafit“.

“Me rregullime minimale për infrastrukturën aktuale dhe fuqinë punëtore ne mund të marrim gjithsej 200 të burgosur,” tha ai. “Një popullsi e ndaluar prej më shumë se 200 do të kërkonte infrastrukturë shtesë dhe fuqi njerëzore.” (TemA TV)

OPINIONE