Bota

Dokumentohen shkeljet e të drejtave ndaj të burgosurve politikë në Egjipt

Organizata ndërkombëtare për monitorimin e të drejtave të njeriut me qendër në Gjenevë, “Komiteti i Drejtësisë”, ka akuzuar forcat e sigurisë së Egjiptit për përdorim të “forcës së tepruar” kundrejt të burgosurve politikë në këtë vend.

Sipas një raporti të publikuar nga Komiteti i Drejtësisë, në burgun Asjut në jug të Egjiptit janë dokumentuar shkelje të rënda ndaj të burgosurve politikë që nga 14 qershori i këtij viti.

Në kuadër të shkeljeve në fjalë, siç thuhet në raport, bëjnë pjesë “pengimi i furnizimit me barna të të dënuarve të sëmurë, ndalimi i vizitave gjatë festave dhe atyre javore, rrahje, kërcënim dhe burgim afatgjatë në qeli”.

Në raport po ashtu thuhet se familjet e të burgosurve nuk kanë marrë asnjë rezultat edhe pse gjendjen në fjalë e kanë paraqitur në prokurori.

Raporti ka kërkuar të respektohen të drejtat e të burgosurve dhe të përmirësohen kushtet e burgut, kurse nga kryeprokurori i Egjiptit, Nebil Sadik dhe zyrtarët relevantë është kërkuar të hapet hetim ndaj shkeljeve të kryera në burgun Asjut.

Nga ana tjetër, autoritetet e Egjiptit ende nuk kanë dalë me ndonjë deklaratë lidhur me raportin./ AA

OPINIONE