Bota Opinion

E vërteta se si gazi natyror dhe nafta përshtaten në axhendën e politikës së jashtme të SH.B.A.-së

Nga Darius Shahtahnasebi

SH.B.A. siç duket ka mësuar se mund të përdorë ndikimin e saj mbi burimet natyrore për të ndjekur një lojë gjeopolitike shahu e cila e sheh atë duke kundërshtuar rëndë ndikimin e Rusisë mbi të ardhmen e tregjeve të energjisë.

Nëse shikoni me vëmendje, motivet e poshtme që drejtojnë axhendën e politikës së jashtme të Uashingtonit janë lehtësisht të dukshme edhe në mediat kryesore.

“Furnizimi ynë i shkëlqyeshëm i gazit natyror është një përfitim i levave gjeopolitike,” shkruan Ellen Wald, shoku i lartë i Qendrës Globale të Energjisë së Këshillit Atlantik në Hill. “Ne pamë në Lindjen e Mesme javën e kaluar se si prodhimi dhe shpërndarja e energjisë luan një rol të rëndësishëm në gjeopolitikë. Me kaq shumë gaz natyror, ne mund të punojmë për të kundërshtuar levën ruse në Evropë, ne mund të furnizojmë aleatë dhe ne mund të çlirohemi nga disa ngatërresa të panevojshme të huaja. ”

Për vite me radhë, unë dhe individë me mendje të njëjta kanë provuar të nxjerrim në pah se luftërat e udhëhequra nga SH.B.A. janë drejtuar pothuajse vetëm nga nafta, gazi natyror, paratë dhe gjeopolitika. Për një kohë, ne u etiketuam si teoricienë konspiracioni, apo simpatizantë terroriste, por pas komenteve të ish sekretarit të mbrojtjes Chuck Hagel që “njerëzit thonë se ne nuk po luftojmë për naftë. Sigurisht që ne jemi, ”kjo mantër u bë shumë më e vështirë për tu mirëmbajtur.

Edhe Donald Trump haptas sugjeroi që SH.B.A. të mos kishte shkuar aq larg në përpjekjen e saj për të plaçkitur dhe kontrolluar furnizimin me naftë në botë (dy herë).

Pavarësisht këtyre më besoni, unë mund të shkruaja një libër të tërë për këtë temë, çështja është përshtatur gjithnjë nga media kryesore në terma të ndryshëm, veçanërisht kur bëhet fjalë për kundërshtarët e huaj dhe rëndësinë gjeopolitike të naftës dhe gazit natyror.

“Rusia përdor gjigantin e saj të naftës, Rosneft, si një mjet të politikës së jashtme” pretendon New York Times. Në këtë artikull, shkrimtari pohon se “Rusia po e mban gjithnjë e më shumë naftën si një mjet gjeopolitik, duke përhapur ndikimin e saj në të gjithë botën dhe duke sfiduar interesat e Shteteve të Bashkuara”.

Pra, nëse Rusia po e bën këtë, është një skandal i madh i denjë për një mendim të New York Times. Nëse SHBA po e bëjnë këtë, mirë, rezulton se SHBA nuk po e bën atë sa duhet, sipas disa shkrimtarëve. Shkrimtarët perëndimorë i inkurajojnë Shtetet e Bashkuara të bëjnë gjithçka që ata po akuzojnë dhe denigrojnë Rusinë për të bërë.

Por jo, nuk ndalet këtu.

“Bjellorusia është objektivi i fundit i përdorimit rus të naftës dhe gazit si armë gjeopolitike,” shkruan Huffington Post.

Për këtë qështje shkojnë shumë për të shpjeguar “Diplomacinë e Energjisë së Lindjes së Mesme të Rusisë”.

“Rrjeti i Gazit i Rusisë gënjen Evropën, ”argumenton Politika e Jashtme.

Fondacioni i trashëgimisë detajon “Boshtin Rusi-Venezuel: Përdorimi i energjisë për avantazhin gjeopolitik”.

Rusia është një “qendër energjetike globale që është shumë më tepër sesa një petro-shtet, “shpjegon Biseda.

“Grabitja më e fundit e energjisë gjeopolitike e Rusisë po kalon pa u vënë re,” siç pretendohej për çmimin e naftës vitin e kaluar.

Në të vërtetë nuk po kalon pa u vënë re, duke marrë parasysh sasinë e artikujve atje për këtë temë. Por ne me të vërtetë nuk e shohim këtë lloj analize kur bëhet fjalë për SH.B.A.-në dhe aftësinë dhe dëshirën e saj për të shfrytëzuar burimet natyrore për të arritur rezultate gjeostrategjike.
Në fakt, kur këpucët janë në këmbën tjetër, titujt janë krejtësisht të ndryshëm.

“Gazi natyror amerikan është arma e re, globale, me fuqi të butë,” u shpjegoi të interesuarve kombëtarë në fillim të këtij viti.

Le ta pranojmë, ka rëndësi semantika leksikore. Kur bëhet fjalë për SH.B.A., gazi natyror është një armë me fuqi të butë, të cilën duhet ta armatosë. Në rastin e Rusisë, gazi natyror po armatoset, dhe kjo duhet të shqetësojë të gjithë ne. Dhe jo, nuk jam duke e tepruar aspak këtë. Shqyrtoni këtë paragraf nga artikulli i lartpërmendur i interesit kombëtar, i cili thotë:

“Shtetet e Bashkuara tani përdorin gazin natyror të kthyer në gaz natyror të lëngshëm (LNG) nga depozitat e argjilës në shtete të tilla si Texas, North Dakota dhe Pennsylvania, për të transformuar gjeopolitikën. Çmimet e LNG frenojnë buxhetet e financimit të terrorizmit në Teheran dhe ulin aftësinë e Rusisë e Vladimir Putin për të armatosur asetet e tyre të energjisë për aventurat gjeopolitike në Ukrainë, Krime, Siri, Azinë Qendrore dhe Lindjen e Mesme. ”

E thënë qartë, mediat e korporatave në thelb janë duke thënë kështu: “Rusia përdor burimet e energjisë për aventurat gjeopolitike. Shtetet e Bashkuara kanë për detyrë të përdorin burimet e energjisë nga ana tjetër për aventurat e tyre gjeopolitike”.

SH.B.A. mund të eksportojë gaz natyror të lëngshëm (LNG) në vendet në kufirin e Rusisë, të tilla si Polonia, por Rusia nuk duhet të përpiqet të zhvillojë një tubacion gazi natyror me Gjermaninë.

Trump thotë se është një pasuri ruse (nëse jeni akoma naivë sa të besoni), kjo është një lojë që ai kërkon të prishë rëndë dhe tjetërsojë më tej Rusinë. Aq sa presidenti amerikan ka deklaruar se dëshiron ta “mbrojë” Gjermaninë nga Rusia, unë ende ndjehem sikur Gjermania është e vjetër dhe aq e mençur për të marrë vetë këto lloj vendimesh.

“Shtetet e Bashkuara thjesht nuk mund të lejojnë Rusinë të dominojë të ardhmen e energjisë në Evropë,” tha Ted Cruz, një sponsor i një projekt-ligji për zbatimin e sanksioneve që synojnë firmat që kanë punuar në projektin e tubacionit të udhëhequr nga Rusia.

Seriozisht, a nuk ju bezdis hedhja e akuzave kundër Rusisë në lidhje me përdorimi i burimeve natyrore si një mjet gjeopolitik për të çuar më tej axhendën e një personi, kur SHBA ështeë aq famëkeq sa për të bërë vetëm atë? Këto akuza janë të pakuptimta kur akuzuesi jeton në një shtëpi prej qelqi, duke hedhur guralecë të vegjël në një kopsht të hapur plot hipokrizi dhe standarde të dyfishta.

Gjeopolitika është më shumë sesa një lojë globale shahu: është një lojë sportive. Ekipet janë Lindja kundër Perëndimit, dhe ne duhet të zgjedhim një anë. Ju jeni ose me ne ose kundër nesh. Dështimet tona për të siguruar kalimin e qeverive të kukullave në Siri dhe Iran, si dhe pamundësinë tonë për të mbajtur qeveritë e kukullave në Irak dhe Siri, do të thotë që Rusia herët a vonë do të fillojë të plotësojë boshllëkun.

Por, më korrigjoni nëse gaboj, nëse Rusia duke ndjekur një axhendë të politikës së jashtme të saj është thelbësisht e keqe, do të duhet ta bënte një axhendë të njëjtë me politikën e jashtme të Shteteve të Bashkuara po aq të keqe.

Në rastin e SH.B.A.-së, përmes dokumenteve zyrtare dhe kabllove që kanë dalë, ne në të vërtetë e dimë agjendën e politikës së jashtme dhe lidhjen e saj me burimet natyrore. Ne madje e dimë se njerëzit e fuqishëm mbështesin përdorimin e grupeve terroriste ekstremiste për t’i arritur ato qëllime. Në asnjë fazë nuk konsiderohet skandaloze apo e denjë për diskutim.

Nëse po e bëjmë, është në rregull. Nëse dyshojmë se Rusia po e bën atë, dëgjoni alarmin dhe inkurajoni SHBA që të ndjekin një politikë edhe më të madhe gjeostrategjike për armatosjen e burimeve natyrore për të kundërshtuar dhe kontrolluar Rusinë./gazetaimpakt/ rt