Bota

Gjykata kërkon nga Qeveria e Indisë të kthejë normalitetin në Kashmir

Gjykata Supreme e Indisë të hënën i kërkoi qeverisë të rivendoste normalitetin në Xhamu dhe Kashmir ndërsa gjyqtari i saj i lartë paralajmëroi një vizitë në rajon.

Ranjan Gogoi potencoi se do të udhëtonte në rajon nëse kërkohet një gjë e tillë, në mes të akuzave se banorët e saj kishin vështirësi të kenë qasje në Gjykatën e Lartë për shkak të kufizimeve të vendosura që nga 5 gushti, kur qeveria revokoi statusin e veçantë të rajonit.

Duke dëgjuar një peticion të paraqitur nga aktivisti për të drejtat e fëmijëve, Enakshi Ganguly mbi gjendjen e fëmijëve në Xhamu dhe Kashmir, gjykata i tha Gangulit se ajo duhet të shkojë në Gjykatën e Lartë të shtetit në mënyrë që të sigurojë veprime nën “kujdesin e saj”, sipas televizionit me seli në New Delhi NDTV.

Pas përgjigjes së Gangulit që ishte e vështirë të afrohesh në gjykatë, NDTV citoi Gogoi: “Pse është e vështirë të shkosh në Gjykatën e Lartë në Xhamu dhe Kashmir? A po vjen dikush këtej? Ne duam ta dimë nga kryetari i Gjykatës (Gjykata e Lartë). Nëse kërkohet, unë do të shkoj në Gjykatën e Lartë në Xhamu dhe Kashmir”.

Gjykata gjithashtu kërkoi nga administratat qendrore dhe Xhamu dhe Kashmir që t’i përgjigjen kërkesave për të aktivizuar ish-kryeministrin Farok Abdullah, i cili tani është ndaluar në bazë të Ligjit të rreptë të Sigurisë Publike, i cili u lejon autoriteteve të arrestojnë çdo individ për dy vjet pa gjyq.

Gjykata e Lartë gjithashtu kërkoi nga qeveria të përpiqet të rivendosë normalitetin në Kashmir sa më shpejtë të jetë e mundur.

Udhëheqësi i Kongresit Ghulam Nabi Azad u lejua gjithashtu nga Gjykata Supreme të hënën të vizitojë katër rrethe në Kashmir – Baramulla, Anantnag, Srinagar dhe Xhamu, pasi më herët nuk u lejua. Gjykata i kërkoi Azadit, i cili do të shoqërohet nga agjencitë e sigurisë dhe i është ndaluar të mbajë ndonjë tubim politik dhe të paraqesë një raport pas vizitës së tij.

Ndërkohë, një takim midis zyrtarëve të lartë të qeverisë u organizua të hënën në Ministrinë e Punëve të Brendshme. Ministri i Brendshëm Amit Shah, Këshilltari i Sigurisë Kombëtare, Ajit Doval, Sekretari i Brendshëm, AK Bhalla dhe zyrtarë të inteligjencës ishin të pranishëm në takim, në të cilin u diskutua situata aktuale në Xhamu dhe Kashmir.

Xhamu dhe Kashmir është përballur me një ndërprerje të komunikimit që nga 5 gushti, kur New Delhi i hoqi rajonit të diskutueshëm statusin special të garantuar me Kushtetutën e Indisë.

Forcat e sigurisë u vendosën në forcë në shumë vende për të ruajtur rendin dhe ligjin mes trazirave për trajtimin e rajonit nga India.

Nga viti 1954 deri më 5 gusht 2019, Xhamu dhe Kashmir gëzonte dispozita të posaçme sipas të cilave ai miratonte ligjet e veta. Dispozitat gjithashtu mbronin ligjin e qytetarisë së rajonit, i cili ndalonte të huajt që të vendosen dhe të zotëronin tokë në territor.

India dhe Pakistani e mbajnë pjesë të Kashmirit dhe e pretendojnë tërësinë e saj. Kina kontrollon gjithashtu një pjesë të rajonit të kontestuar, por janë India dhe Pakistani ata që kanë zhvilluar dy luftëra mbi Kashmir.

Disa grupe Xhamu dhe Kashmir kanë luftuar kundër sundimit indian për pavarësi ose për bashkim me Pakistanin fqinj.

Sipas disa grupeve të të drejtave të njeriut, mijëra njerëz janë vrarë në konflikt në rajon që nga viti 1989./AA