Bota

GPS i raketave të Hezbollahut

Nga deklaratat e palëve kuptohet se në sfondin e luftës në Siri, ekziston një luftë midis Izraelit sionist dhe frontit të rezistencës.

Nga deklaratat e palëve kuptohet se në sfondin e luftës në Siri, ekziston një luftë midis Izraelit sionist dhe frontit të rezistencës. Gaid Eisenkot, ish shefi i Shtabit të Shtabit të Përgjithshëm të Izraelit, iu përgjigj pyetjeve të faqes së lajmeve të quajur The Daily Beast. Sipas Eisenkot, Irani arriti të krijojë një bazë të shërbimit të fshehtë dhe një bazë ajrore në çdo baze ajrore në Siri. Ai gjithashtu po përpiqet të ndërtojë një ushtri luftëtarësh nga vende të ndryshme. Përveç kësaj, Irani i ktheu Sirinë dhe Libanin në një depo raketore.

Eisenkot pohoi se Izraeli kishte goditur shumë pjesë të Sirisë në mënyrë që të ndalonte Iranin nga objektivat e tij dhe edhe nëse nuk mund ta ndal armikun, të paktën ta ngadalësoj atë. Eisenkot deklaroi se ata kishin hedhur 2000 bomba në Siri vetëm brenda vitit 2018. Eisenkot tha se me bast për përpjekje të sulmit me raketa kundër objektivave izraelite në lartësit e Golanit, një raket e tillë është hedhur nga Siria për herë të parë.

Gaid Eisenkot, ish shefi i Shtabit të Shtabit të Përgjithshëm të Izraelit, pohoi se Irani nuk mund të mbante armë të rënda në Siri falë sulmeve që bënë, dhe u shpreh se pajisjet GPS u transportuan në madhësinë e valixheve. Ai tha se falë këtyre GPS, është rritur saktësia e raketave për goditje.

Sipas zyrtarëve izraelitë, Hezbollahu ka 100 – 150 mijë raketa me vargje të ndryshme. Sipas një deklarate nga një zyrtar ushtarak izraelit, fakti që territoret e pushtuara janë të vogla dhe të ngushta e kthen çdo vend në një objektiv, duke përfshirë edhe rajonet strategjike. Sipas zyrtarit izraelit, një rakete të modës së vjetër mund t’i instalohen pajisjet GPS brenda disa orëve, në një punëtori me madhësi të dhomës. Këto pajisje GPS, si aplikacioni i navigimit, mund të gjejnë destinacionin e tyre kur të jenë futur koordinatat e objektivit.

Informacioni teknik që mund ta bëjë këtë instalim është rezultat i hulumtimeve të Iranit. Sipas izraelitëve, transferimi i kësaj dijeje teknike është i mundur falë rrjeteve të themeluara nga rojet revolucionare iraniane nga Iraku në Siri dhe nga Libani deri në Jemen.

Burimi : T.News Agency / ml

OPINIONE

INTERVISTA