Izraeli përdor “përmbytjen e Al-Aksa” për të armatosur të gjithë qytetarët e tij hebrenj

Beteja e “Përmbytjes Al-Aksa” ka shkaktuar terror dhe frikë ekstreme në segmente të mëdha të popullsisë izraelite, dhe jo vetëm në mesin e atyre që jetojnë pranë kufirit ose në vendbanimet në Bregun Perëndimor të pushtuar dhe Jerusalemin. Në kushtet e mungesës së sigurisë, forcat izraelite të sigurisë inkurajuan krijimin e 600 ekipeve të rojeve civile në qytetet hebraike larg zonave të armiqësive, gjë që i motivoi izraelitët të armatoseshin dhe të aplikonin për një licencë për të mbajtur armë.
Për të rritur numrin e militantëve të autorizuar dhe për të përshpejtuar procesin e armatimit, Ministria e Sigurisë nxitoi të shfuqizojë kushtet kufizuese, të zgjerojë kushtet minimale për dhënien e licencës për mbajtjen e armëve, të japë koncesione për lirimin e tyre dhe të shkurtojë kohën e duke shqyrtuar aplikacionet.
Komisioni Parlamentar i Sigurisë kishte miratuar, në javën e parë të luftës në Gaza, rregullat që zgjerojnë kushtet dhe kriteret për marrjen e licencës së armëve, si dhe popullsinë e kualifikuar për licenca, të përgatitura nga ministri i Mbrojtjes Itamar Ben Gvir. Sipas vlerësimeve të Komitetit të Sigurisë, me rregullat e reja rreth 400,000 izraelitë të tjerë do të mund të aplikojnë për licenca armësh.

Struktura dhe rregulla të reja
Sipas strukturave dhe rregulloreve të ndryshuara, çdo izraelit që ka shërbyer në ushtri dhe është mbi 21 vjeç, do të ketë të drejtë të marrë një certifikatë “luftarake” dhe do të jetë në gjendje të aplikojë për një licencë për të mbajtur një armë zjarri të veçantë për një periudhë. maksimumi 20 vjet, pas përfundimit të shërbimit të rregullt ose rezervë.
Gjithashtu të gjithë kolonët që jetojnë në territoret palestineze të pushtuara në vitin 1967, kështu që çdo kolon, edhe nëse nuk ka shërbyer në ushtri, mund të aplikojë për licencë për të mbajtur armë dhe emigrantët e rinj gjithashtu do të mund të armatosen drejtpërdrejt, gjithashtu. si ekipet vullnetare të ambulancës “Magen David Adom” dhe ekipet e zjarrfikësve dhe shpëtimit.

Rregullat e reja gjithashtu i japin mundësinë çdo vajze hebreje që ka kryer “shërbimin kombëtar” për një vit të aplikojë për licencë për armëmbajtje, si dhe të gjitha familjeve hebreje që jetojnë në kibuci “vendbanime bujqësore dhe ushtarake” brenda Vijës së Gjelbër dhe në zonat kufitare, si dhe të gjithë efektivët e policisë në pension.

Pjesëmarrje e paprecedentë
Nga fillimi i armiqësive në frontin jugor deri në fillimin e javës së katërt të luftës në Gaza, 174,453 aplikime u pranuan për të marrë një licencë për armë, siç raportohet të martën më 31 tetor nga faqja e internetit e gazetës Yedioth Ahronoth.
Në dritën e këtyre kërkesave për licencim, Ministria e Mbrojtjes hapi qendrat e saj në të gjithë Izraelin gjatë gjendjes së jashtëzakonshme dhe të dhënat tregojnë se këto marrin mesatarisht 10,000 aplikime të reja në ditë, krahasuar me vetëm 850 aplikime në javë para luftës.

Në javën e parë pas fillimit të betejës së “Përmbytjes Al-Aksa” më 7 tetor, u dorëzuan më shumë se 40.928 aplikime për leje armësh dhe u dhanë afërsisht 13.748 miratime me kusht dhe 8.807 licenca të reja. Duhet theksuar se nga gjithsej aplikimet e reja të dorëzuara në Ministri, janë bërë më shumë se 13,269 aplikime të pasakta, ndërsa 5,104 janë refuzuar.

Kompani e armatosur
Statistikat zyrtare të Ministrisë së Brendshme izraelite tregojnë se para ngjarjeve të 7 tetorit, kishte më shumë se 200,000 civilë izraelitë në posedim të armëve të licencuara nga Ministria, përveç licencave të armëve të dhëna për kompanitë e rojeve civile që kanë dhjetëra mijëra. Sot pritet që në vitin 2023 numri i aplikimeve të arrijë në më shumë se 400,000.
Implikimet e përhapjes së armëve
Sa i përket vendbanimeve bujqësore, kibucive dhe qyteteve kufitare, janë krijuar 600 ekipe të rojeve civile, secila e përbërë nga deri në 20 vullnetarë. Ministria e Sigurimit bleu nga ushtria 7000 pushkë të gjata Sa’ar dhe mijëra pajisje dhe mekanizma antiplumb.
Gazeta Marker raportoi gjithashtu se Izraeli po armatos qytetarët e tij në një mënyrë të paprecedentë.
E njëjta gazetë paralajmëroi për pasojat e armatimit masiv të izraelitëve, nga frika e mundësisë së efekteve të brendshme në shoqëri dhe se përhapja e armatimeve mund të stimulojë dhunën dhe krimin midis vetë izraelitëve./LaLuce/GazetaImpakt

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne