Bota

Izraeli shton embargon në Gaza, ndalon dërgesën e karburantit

Një kamion i ngarkuar me furnizime hyn në Rripin e Gazës nga Izraeli përmes Kalimit të Sheshit Kerem më 1 nëntor 2017.

Izraeli e ka ndaluar edhe një herë hyrjen e gazit dhe karburantit në Gazë, pasi regjimi ushtron më shumë presion mbi enklavën tashmë të rrethuar bregdetare nën pretekstin e protestave të zjarrta të qifteve nga palestinezët.

Ministri izraelit i çështjeve ushtarake, Avigdor Lieberman, të mërkurën urdhëroi një ngrirje të të gjitha dërgesave të karburantit dhe gazit në Gazë përmes kalimit Kerem Shalom, pika kryesore e hyrjes së ndihmës ndërkombëtare, deri në njoftimin e mëtejshëm.

Lieberman pretendoi se vendimi kishte për qëllim ndalimin e protestuesve palestinezë nga vendosja e balonave në zjarr dhe fluturimi i tyre në territoret e pushtuara nga Izraeli.

“Kthimi i Kalimit të Shamit Kerem në operacionin e plotë varet nga një fund i plotë i lëshimeve të balonave dhe përplasjeve” pranë gardhit që ndan Gazën nga tokat e pushtuara nga Izraeli, tha zyra e tij.

Izraeli kishte ndalur rrjedhën e karburantit, gazit dhe mallrave komerciale në Gaza në korrik, por më vonë e kishte shfuqizuar masën.

Fluturimi i balonave është bërë një mënyrë e re e rezistencës që kur palestinezët nisën protestat e tyre javore pranë kufirit të Gazës më 30 mars.

Protestat arritën kulmin më 14 maj, kur rreth 40,000 banorë të Gazës protestuan përgjatë gardhit në të njëjtën ditë kur SHBA hapi ambasadën e saj në Jerusalem al-Kuds në një lëvizje provokative.

Snajperët izraelitë dhe trupa të posaçme kanë qëlluar dhe vrarë rreth 130 protestues paqësorë palestinezë, duke shkaktuar thirrjet ndërkombëtare për përdorimin joproporcional të forcës.

Zyrtarët izraelitë janë përpjekur të vënë një rrotullim kriminal në pro

Taktikat vdekjeprurëse të Izraelit në përballjen me protestat javore të së premtes kanë nxjerrë dënime ndërkombëtare.

Rripi i Gazës ka qenë nën rrethimin izraelit që nga qershori 2007. Bllokada ka shkaktuar një rënie në standardet e jetesës, si dhe nivele të pashembullta të papunësisë dhe varfërisë së pandërprerë.

Nën bllokadë, Gaza, e cila ka rreth dy milionë palestinezë, ka pësuar një krizë ekonomike dhe humanitare. Kombet e Bashkuara kanë paralajmëruar se kushtet e përgjithshme mund ta bëjnë territorin “të pabanueshëm” deri në vitin 2020.

Burimi : IQNA/ ML

OPINIONE