Bota

“Kalifati” i ISIS ka marrë fund

Grupi terrorist ISIS ka arritur pothuajse në pikën e asgjësimit në Irak dhe Siri, pasi dy fortesat e tij të fundit në të dy vendet u kapën nga forcat qeveritare dhe aleate gjatë operacioneve të cilat reduktuan praninë e grupit terrorist në xhepat e shkretëtirës.

Të premten, kryeministri i Irakut Heidar Abadi njoftoi se forcat qeveritare çliruan qytetin kufitar të al-Kaimit në provincën Anbar. Kjo fitore do të thotë që terroristët e ISIS në Irak tani janë nën kontrollin e vetëm të qytetit më të vogël fqinj Rava dhe xhepat e rrethinave të shkretëtirës së shterur përgjatë lumit Eufrat. Gjithashtu të premten, forcat siriane të mbështetura nga Rusia kanë deklaruar se kanë rimarrë të gjithë qytetin Deir al-Zur, duke vënë në dukje se qyteti “ishte selia e udhëheqjes së ISIS dhe humbja e tij redukton ndjeshëm kapacitetin për të drejtuar operacionet terroriste”. Forcat siriane shkatërruan rrethimin trevjeçar të ISIS-it në Deir al-Zur pasi hynë në qytet në shtator. Forcat qeveritare janë tani rreth 40 km larg nga qyteti kufitar lindor i Bukamalit, duke u përgatitur për konfrontimin e tyre të fundit me mbetjet e grupit terrorist. Humbjet në të dy anët e kufirit zvogëlojnë ish-kalifatin e vetëshpallur që dikur vendosi nën mbi miliona njerëz në një numër të madh territoresh në Irak dhe Siri./ PT