Sociale

Këtë vit turizëm lokal, flet eksperti i sëmundjeve infektive: Udhëtimet ndërkombëtare jashtë diskutimeve për 6 muaj

Udhëtimet turistike, fundjavat e pushimet jashtë Shqipërisë me sa duket duhet t’i harrojmë për të paktën 6 muaj. Referuar deklaratës së një eksperti të sëmundjeve infektive, udhëtimet ndërkombëtare nuk janë fare në diskutim për shkak të pandemisë së COVID-19, kështu që do duhet të shijojmë vendet më të bukura të Shqipërisë dhe tani që po ngrohet koha, vendet bregdetare do jenë destinacion kryesor.

Me ritmet e infeksionit të koronavirusit që ngadalësohen në disa nga vendet më të goditura, qeveritë tani po peshojnë nëse ata së shpejti mund të jenë në gjendje të lehtësojnë kufizimet për të shmangur dëmtimet e mëtejshme në ekonomitë e tyre.

Peter Collignon, një mjek i sëmundjeve infektive dhe profesor i mjekësisë klinike në Shkollën Mjekësore të Universitetit Kombëtar të Australisë flet për Bloomberg, në lidhje me zhvillimet më të fundit të pandemisë, dhe se si vendet mund të kthehen ngadalë në normale pasi normat e infeksionit bien dhe kufizimet janë lehtësuar.

Sa i përket udhëtimeve ai thotë se udhëtimet ndërkombëtare do të jetë jashtë diskutimeve për të paktën gjashtë muaj. “Unë mendoj se udhëtarët do të karantinohen për dy javë këtu në Australi. Ne kemi nevojë për më shumë informacion para se të dimë se kur të heqim kufizimet. Unë dyshoj se do të zbulojmë se sigurimi i udhëtimit do t’i mbulojë njerëzit. Unë nuk mund ta imagjinoj udhëtimin ndërkombëtar si një turist, se do të jetë në horizont për më pak se gjashtë muaj”, deklaron Collignon.

Më tej ai shton se “në vendet ku higjena është e dobët, dhe ka shumë grumbullime njerëzish, ka të ngjarë që sëmundja të qarkullojë për më shumë kohë, dhe ka më pak të ngjarë të kenë burime për të menaxhuar kërcënimin. Gjithashtu do të dëmtojë cilëndo industri turistike që mund të kenë. Bëhet fjalë për Europën dhe SHBA-në, por nëse jeni vend i varfër dhe nga burimet situata do të jetë më e ndërlikuar./BW

OPINIONE