Opinion

Kina, SH.B.A. dhe Gjeopolitika e Litiumit

Nga: William Engdahl

Për disa vite që nga nxitja globale për të zhvilluar automjete elektrike në shkallë të gjerë, elementi i litiumit është ngritur në fokus si një metal strategjik. Aktualisht kërkesa është shumë e madhe në Kinë, në BE dhe në SHBA, dhe sigurimi i kontrollit mbi furnizimet e litiumit tashmë po zhvillon gjeopolitikën e vet jo ndryshe nga ajo e kontrollit të naftës.

Kina lëviz për të siguruar burimet

Për Kinën, e cila ka vendosur si synim kryesor për t’u bërë prodhuesi më i madh në botë i EV, zhvillimi i materialeve të baterisë me litium është një përparësi për Planin e 13-të të Pesëvjeçarit (2016-20). Megjithëse Kina ka rezervat e saj të litiumit, rikuperimi është i kufizuar, dhe Kina ka shkuar për të siguruar të drejtat e minierave të litiumit jashtë vendit.

Në Australi kompania kineze Talison Litium, e kontrolluar nga Tianqi, minierat dhe zotëron rezervat më të mëdha dhe më të larta në botë në Greenbushes, në Australinë Perëndimore afër Perth.

Talison Litium Inc. është prodhuesi kryesor dhe më i madh i litiumit në botë. Vendi i tyre i Greenbushes në Australi prodhon sot rreth 75% të kërkesave të litiumit në Kinë dhe rreth dyzet përqind të kërkesës botërore. Këto dhe materialet e tjera të para jetësore Australiane, kanë krijuar marrëdhënie me Australinë, tradicionalisht një aleat i fortë i SHBA, me rëndësi strategjike për Pekinin. Po ashtu, Kina është bërë partneri më i madh tregtar për Australinë.

Sidoqoftë, ndikimi ekonomik në rritje i Kinës në Paqësor përrreth Australisë bëri që kryeministri Scott Morrison të dërgojë një mesazh paralajmërues në Kinë për të mos sfiduar rajonin strategjik të oborrit të shtëpisë së Australisë. Në fund të vitit 2017 Australia, me shqetësimin në rritje për zgjerimin e ndikimit kinez në rajon, rifilloi bashkëpunimin joformal në atë që nganjëherë quhet Quad, me SHBA, Indi dhe Japoni, duke ringjallur një përpjekje të mëparshme për të kontrolluar ndikimin kinez në Paqësorin e Jugut. Australia gjithashtu kohët e fundit ka rritur huat për kombet strategjike të ishullit të Paqësorit për të kundërshtuar huadhënien e Kinës. E gjithë kjo, e bën qartësisht të domosdoshme që Kina të shkojë në vendet të tjera globale për të siguruar litiumin e saj në mënyrë që të bëhet lojtari kryesor në ekonominë në zhvillim EV gjatë dekadës së ardhshme.

Teksa zhvillimi i automjeteve elektrike u bë përparësi në planifikimin ekonomik kinez, kërkimi i litiumit të sigurt u kthye drejt Kilit, një tjetër burim kryesor i litiumit. Atje, Tianqi i Kinës po mbledh një pjesë të madhe të SociedadQuimica Y Minera (SQM) të Kilit, një nga prodhuesit më të mëdhenj të litiumit në botë. Nëse Tianqi i Kinës arrin të fitojë kontrollin e SQM, ajo do të ndryshojë gjeopolitikën e kontrollit të litiumit botëror sipas raporteve të industrisë minerare.

Furnizimi global me metalin e litium, një përbërës strategjik i baterive litium-jonik të përdorura për të fuqizuar automjete elektrike (EV) është përqendruar në shumë pak vende.

Për të dhënë një ide mbi kërkesën e mundshme të litiumit, bateria për Modelin Tesla Model S kërkon 63 kilogram karbonat litiumi, mjaftueshëm për të dhënë energji afërsisht për 10,000 bateri telefoni celular. Në një raport të fundit, banka Goldman Sachs e ka quajtur karbonatin e litiumit benzinën e re. Sipas Goldman Sachs vetëm një rritje prej 1 përqind e prodhimit të automjeteve elektrike mund të rrisë kërkesën për litium me më shumë se 40 përqind të prodhimit aktual global. Me shumë qeveri që kërkojnë emetim më të ulët të CO2, industria globale e automjeteve po zgjeron planet për EV me shpejtësi gjatë dekadës së ardhshme, gjë që do ta bëjë litiumin potencialisht aq strategjik sa nafta është sot.

Arabia Saudite e Litiumit?

Bolivia, litiumi i së cilës është shumë më i komplikuar për tu nxjerrë, gjithashtu vitet e fundit është bërë një objektiv interesi për Pekinin. Disa vlerësime gjeologjike i rendisin rezervat e litiumit të Bolivisë si më të mëdhenjtë në botë. Vetëm rezervat e kripës Salar de Uyuni vlerësohet se përmbajnë nëntë milion ton litium.

Që nga viti 2015 një kompani kineze minerare, CAMC Engineering Company, ka ngritur një fabrikë të madhe në Bolivi për të prodhuar klorur kaliumi si pleh. Ajo që nënvizon CAMC është fakti që poshtë klorurit të kaliumit janë rezervat më të mëdha të njohura të litiumit në botë në rezervat e kripës Salar de Uyuni, një nga 22 vendet e tilla të kripës në Bolivi. Kompania Linyi Dake e Kinës në vitin 2014 ndërtoi një fabrikë pilot baterie litium në të njëjtin vend.

Më pas në shkurt 2019 qeveria Morales nënshkroi një tjetër marrëveshje të litiumit me Xinjiang TBEA Group Co Ltd të Kinës, e cila do të mbajë një pjesë të aksioneve prej 49 përqind në një ndërmarrje të planifikuar të përbashkët me kompaninë shtetërore të litiumit të Bolivisë YLB. Kjo marrëveshje është parashikuar të prodhojë litium dhe materiale të tjera nga rezervat e kripës Coipasa dhe PastosGrandes dhe do të kushtojë rreth 2.3 miliardë dollarë.

Për sa i përket litiumit, Kina deri më tani dominon lojën e re të madhe globale për kontroll. Subjektet kineze tani kontrollojnë gati gjysmën e prodhimit global të litiumit dhe 60 përqind të kapacitetit të prodhimit të baterive elektrike. Brenda një dekade, Goldman Sachs parashikon që Kina mund të sigurojë 60 përqind të EV-ve të botës. Me pak fjalë, litiumi është një përparësi strategjike për Pekinin.

A po rivalizon SHBA me Kinën për litium?

Aktori tjetër kryesor në botën globale të minierave të litiumit sot janë Shtetet e Bashkuara. Albemarle, një kompani Charlotte nga Karolina e Veriut me një bord drejtues mbresëlënës, ka miniera të mëdha të litiumit veçanërisht në Australi dhe Kili, ashtu si edhe Kina. Në 2015 Albemarle u bë një faktor mbizotërues në minierat botërore të litiumit kur bleu kompaninë amerikane, Rockwood Holdings. Sidomos, Rockwood Lithium kishte operacione në Kili në Salar de Atacama dhe në të njëjtën minierë Greenbushes në Australi, ku grupi i industrisë Tianqi i kinës zotëron 51 përqind. Kjo i dha Albemarle 49% litium të projektit të madh Australian, në partneritet me Kinën.

Ajo që po fillon të bëhet e qartë është se tensionet SHBA-Kinë mbi planet ekonomike kineze gjithashtu kanë mundësi të kundërshtojnë ndikimin e Kinës në kontrollin e rezervave kryesore strategjike të litiumit. Pushteti i fundit ushtarak në Bolivi që e detyroi Evo Morales të emirgojë në meksikë, nga provat e hershme, kishte gjurmët e gishtërinjve në Uashington. Hyrja e Presidentit të përkohshëm Jeanine Áñez, një i krishterë i krahut të djathtë dhe milionerit të krahut të djathtë, Luis Fernando Camacho, sinjalizon një kthesë të keqe në të djathtë në të ardhmen politike të vendit, e mbështetur hapur nga Uashingtoni. Çështja kryesore ndërmjet çështjeve të tjera do të jetë nëse një qeveri e ardhshme do të anullojë marrëveshjet e minierave të litiumit me kompanitë kineze.

Shpërthimi i protestave masive në të gjithë Kilin për kundërshtimin e rritjes së çmimeve të transportit publik nga qeveria mbart shenjat e shkaktuesve të ngjashëm ekonomik në vendet e tjera të përdorura për të ndezur Revolucionet e Ngjyrave në Uashington. Protestat patën si efekt afatshkurtër anulimin e samitit APEC në Kili. Roli aktiv i OJQ-ve të financuara nga SHBA në protestat e Kilit nuk është konfirmuar, por marrëdhëniet në rritje ekonomike midis Kilit dhe Kinës nuk shihen qartë si pozitive nga Uashingtoni. Shfrytëzimi i litiumit në Kili në këtë moment është një faktor gjeopolitik strategjik i diskutuar pak, i cili mund të jetë shënjestër e ndërhyrjeve nga Uashingtoni, pavarësisht ekonomisë së tregut të lirë të qeverisë aktuale.

Në këtë pikë, një gjë është e qartë se ajo ka të bëjë me një betejë globale për mbizotërimin e tregut të baterive EV të së ardhmes dhe kontrolli i litiumit është në zemër të tij./Gazetaimpakt/globalresearch

OPINIONE