Opinion

Lufta e Ftohtë 2.0

Nga: Abdullah Muradoglu

Ngritja e biznesit amerikan ndaj atij kinez ishte një nga premtimet e rëndësishme të fushatës presidenciale të Donald Trump 2016.

Kur Trump erdhi në detyrë, luftërat tregtare shpërthyen midis Uashingtonit dhe Pekinit. Trump vendosi tarifa shtesë për mallrat kineze me arsyetimin se Kina mori pjesën më të madhe të tregtisë midis dy vendeve.

Kina u hakmor për mallrat amerikane ndërsa në natyrë negociatat midis dy vendeve ishin ende në vazhdim.

Skifterët e Sh.B.A-së, të cilët argumentuan se rritja e ngadaltë, por vendimtare e Kinës që nga vitet ’80 kërcënon SHBA, pasi sot ata janë më të fuqizuarit në Shtëpinë e Bardhë.

Në fakt, Shtetet e Bashkuara besohet se kërkojnë anëtarësimin e Kinës në Organizatën Botërore të Tregtisë (OBT) të vitit 2001.

Elitat Amerikane ishin të mendimit se pranimi i Kinës në sistemin ekonomik global do të ndryshonte gradualisht sistemin ideologjik dhe politik të Pekinit drejt një regjimi më stil perëndimor me një tranzicion mjaft të qetë.

Sipas “skifterëve të Kinës” në Sh.B.A., Pekini po shfrytëzonte sistematikisht këtë perceptim.

Rritja ekonomike e Kinës brenda sistemit global ka forcuar vetëm sistemin e saj politik. Pekini madje e quajti këtë situatë si “rrugën e Kinës”.

Përkundër asaj që mendojnë globalistët, Kina nuk ka nevojë të komprometojë linjën e saj ideologjike në mënyrë që ajo të “ndryshojë”.

Në këtë kontekst, Kina është, në një farë mase, duke u bërë gati për reagimin e dhunshëm të globalistëve dhe nacionalistëve amerikanë. Trump zbrazet midis këtyre dy tendencave.

Nuk është sekret se ngritja e Kinës është një pikë polemike midis “Globalistëve” dhe “Nacionalistëve” në Sh.B.A.

Sot, kjo divergjencë hedh hijen e saj në të gjitha aspektet e tensionit midis Kinës dhe Sh.B.A.

Ne kemi përmendur shpeshherë pasojat e kësaj pabarazie më parë në Shtëpinë e Bardhë të Trump. Ne gjithashtu vazhdimisht thamë se tensioni midis dy vendeve në skenën globale është interpretuar si “lufta e re e ftohtë”. Termi “Lufta e Ftohtë” po bën kaq shumë paraqitje në mediat amerikane në ditët e sotme.

Historia e Koronavirusit gjoja të zhvilluar nga Pekini duke u shndërruar në një shpërthim global ka shtuar më tej tensionet midis Sh.B.A dhe Kinës.

Administrata Trump fajëson administratën e Pekinit për shpërthiminnë nivel  global.

Sipas Pekinit, administrata Trump po fajëson Kinën në mënyrë që të largojë vëmendjen nga dështimi i saj për të adresuar siç duhet epideminë.

Të dy administratat duan të maksimizojnë përfitimet e tyre politike duke përfituar nga gabimet e tjetrit.

Zhvillimi i fundit në “tërhiqjen e epidemisë së luftës” ishte se Sh.B.A që akuzoi Kinën për vjedhje të informacionit të klasifikuar.

Të dy FBI dhe Agjensia e Sigurisë së Sigurisë së Kabinetit dhe Infrastrukturës (CISA) njoftuan se hakerat kinezë po përpiqen të vjedhin informacione rreth studimeve për vaksinën të kryera në SH.B.A.

Konkurrenca strategjike e përcaktuar si “lufta e re e ftohtë” ose “Lufta e Ftohtë 2.0” midis SH.B.A. dhe Kina përfshin të gjitha aspektet si ushtarake, ekonomike, financiare, teknologjike dhe ideologjike.

Shenja e “lufta e vaksinimit”. Vendi i parë që gjeti vaksinën Covid-19 do të sigurojë përfitim jo vetëm financiar, por edhe politik.

Covid-19 ka shkaktuar humbje si nga brenda ashtu edhe në nivel global, megjithëse me numra të ndryshëm, si në Pekin ashtu edhe në Washington.

Pekini nuk mund të ndalonte përhapjen e epidemisë, ndërsa Uashingtoni u kap nga rojet në shumë mënyra.

Numri ekonomik i të dy vendeve ishte jashtëzakonisht i rëndë. Duket e pamundur që kjo dëm të korrigjohet në një afat të shkurtër.

COVID-19 është bërë një gur themeli për të matur meritat e udhëheqësve globalë.

Ndërkohë, konkurenca e Sh.B.A dhe e Kinës do të ndikojë drejtpërdrejt në të gjitha vendet.

Administrata Trump po rrit presionin ndaj aleatëve amerikanë për të kthyer shpinën në çdo lloj bashkëpunimi teknologjik me Kinën.

Kina nuk do të përmbahet të kalisë muskujt e saj ekonomikë dhe financiarë për të kundërshtuar presionin e SHBA.

Ka edhe nga ata që paralajmërojnë se konflikti i rrezikshëm midis Sh.B.A dhe Kinës mund të kthejë botën në kushtet e viteve 1930.

Kevin Rudd, një ish-kryeministër Australian, ekspert kinez dhe një ish-diplomat, është një nga ekspertët që tingëllon alarmin.

Sipas Rudd, edhe nëse nuk mund të thuhet se situata aktuale ka arritur nivelin e “Luftës së Ftohtë 2.0” akoma, ajo tashmë cilësohet si “Lufta e Ftohtë 1.5”.

Në një artikull të shkruar kohët e fundit në revistën “Punët e Jashtme”, Rudd theksoi se nëse Sh.B.A dhe Kina marrin vendime të gabuara, vitet 2020 do të ngjajnë me vitet ’30.

Siç e dimë të gjithë, klima politike në vitet ’30 çoi në nxitjen e “Luftës së Dytë Botërore”.

/Gazetaimpakt/ yenisafak/