Historia Opinion

Manzikert: Një betejë që ndryshoi fytyrën e historisë botërore

Nga AMER SOLYMAN
Beteja e Manzikert në gusht 1071 nuk ishte thjesht një fitore për turqit selxhukë, duke hapur portat e Anadollit për ta, por një moment historik thelbësor që ndryshoi rrjedhën e politikës botërore.
Çdo vit më 26 gusht, e gjithë bota myslimane dhe turqit në veçanti, përkujtojnë fitoren e turqve selxhukë, të udhëhequr nga Sulltan Alp Arslan, mbi perandorin e Bizantit, Romanos IV, në Betejën e Manzikert në 1071. Faza e betejës, Manzikert ndodhi në Mus në Turqinë lindore të sotme.
Ashtu si betejat e rëndësishme të Hittin dhe Ain Jalut, Beteja e Manzikert ishte gjithashtu e rëndësishme. Rezultatet e tij u ndjenë për disa shekuj në rajon. Për të vlerësuar saktësisht rezultatet e momentit  historik, jeta e Sulltan Alp Arslan ka nevojë për një hulumtim të shkurtër.
Pas vdekjes së Tugrul Beut, themeluesit aktual të shtetit Selxhuk në 1063, një luftë pushteti shpërtheu sepse ai nuk kishte trashëgimtar të fronit. Nipi i tij Muhamed Alp Arslan (1029-1072) do të zgjidhej me ndihmën e ministrit të tij Nizam al-Mulk, i njohur për inteligjencën, fuqinë e ndikimit dhe shkathtësinë e tij.
Dorëshkrimet arabe e kujtojnë Sulltan Alp Arslan si fortesa e shtetit ose “Abu Shuja Muhammad Alp Arslan, djali i Dawood Chaghri, djali i Michael, biri i Selxhukëve”.
Alp Arslan, ashtu si xhaxhai i tij Tugrul Beu, ishte një udhëheqës i patrembur dhe i aftë ku ai ndërmori një politikë të veçantë për konsolidimin e sundimit të tij në vendin me mbizotërimin e selxhukëve, përpara se të kërkonte t’i nënshtronte territoret e reja shtetit të tij. U deshën gati shtatë vjet për të vendosur themelet e sundimit të tij dhe stabilitetin e shtetit nga brenda përpara se të bënin ndonjë pushtim të jashtëm.
Shumë historianë turq e konsiderojnë Betejën e Manzikert si fillimin e pushtimit të Anadollit dhe shndërrimin e saj në një atdhe të përhershëm për turqit sepse shumë klane turke u vendosën në disa zona në Anadollin lindor pas luftës. Kështu, ky ishte fillimi i periudhës së parë të emirateve turke në Anadoll.
Më 26 gusht 1071, predikuesit u dëgjuan në të gjithë botën myslimane, duke iu lutur Sulltan Alp Arslanit dhe ushtarëve të tij me urdhër të Halif Abasidëve.
Shkaqet e ndryshimit
Sulltan Alp Arslan përgatiti një ushtri të madhe me qëllim pushtimin e Egjiptit për ta hequr qafe Fatimidët. Rrugës, ai rrethoi qytetin e Dijarbakirit dhe mori nën kontroll atë, pastaj rrethoi Alrha (Sanliurfa e sotme), por nuk mundi ta kapte atë siç ishte nën sundimin e Bizantinëve. Pas kësaj, Arslan e mori ushtrinë e tij në Alepo dhe e mori nën kontroll atë nga Mardasianët pro-Fatimid. Ai më pas mësoi se Perandori Romak Romanus Diogenes doli me një ushtri të madhe për të shkatërruar shtetin Selxhukë dhe për t’i dhënë fund pranisë turke në Anadollin lindor dhe Iranin dhe më pas në Bagdad.
Alp Arslan menjëherë shkoi në lindje të Eufratit. Sidoqoftë, gjatë rrugës, ai humbi shumë ushtarë dhe pajisje. Ai urdhëroi gjithashtu çmobilizimin e shumicës së trupave që ishin rraskapitur dhe vazhdoi të ecë disa me të në qytetin e Khoi në Azerbajxhan. Ai dërgoi gruan e tij dhe ministrin e tij Nizam al-Mulk në Hamedan dhe nuk mendoi të kthehej në kryeqytetin e tij dhe mblodhi ushtarët e tij dhe bëri thirrje për luftë. Ai konsideroi se pritja për përforcime nuk do të ishte në favor të tij dhe vendosi të përballet me ushtrinë e madhe të ushtrisë së madhe të Bizantineve.
Në librin e tij të famshëm “Historia e Selxhukëve”, historiani i njohur iranian Isfahani thotë: “Ai mbeti me 15,000 kalorës nga elitat e burrave të tij, dhe secili hipur në një kalë dhe një tjetër pranë tij, ndërsa më shumë se 300,000 midis Rumiut, Rusëve, Ouzit, Kaukazianëve, Abhazanëve, Khazarëve, Franksëve dhe Armenëve “.
Ushtria e Romanos Diogenes
Bizantinët u shqetësuan dhe u mërzitën shumë nga lëvizjet dhe pushtimet e selxhukëve të udhëhequr nga Alp Arslan në Anatolinë lindore dhe juglindore. Perandori Romanos IV ishte i vendosur të dilte me një ushtri të madhe që do të shkatërronte selxhukët dhe do të siguronte kufijtë e perandorisë së tij.
Perandorit të ri i duhej një fitore dhe sukses i madh për ta provuar veten si një perandor dhe për të vërtetuar legjitimitetin e tij. Edhe pse ishte një prijës dhe luftëtar i shkëlqyeshëm dhe vinte nga një familje e shquar, ai nuk zbriti nga dinastia, por u kurorëzua perandor pasi u martua me Perandoreshën Edukia Makramboltisa, e veja e Perandorit Kostandin X Dukas.
Historianët mendojnë ndryshe në përcaktimin e saktë të numrit të anëtarëve të ushtrisë bizantine, disa prej tyre thonë se ushtria e perandorit kishte 200,000 ushtarë të racave të ndryshme ndërsa disa historianë të tjerë thonë se ata ishin 300,000.
Sidoqoftë, shumica e burimeve thonë se ushtria bizantine numëronte 300,000 kundër 15,000 ushtarëve me Sulltan Alp Arslan, përfshirë 4,000 nga ato që mund t’i quajmë “forca speciale” që shoqëronin Sulltanin.
Përballja
Sulltani mbërriti me ushtarët e tij ndërsa perandori bizantin ishte vendosur në një vend të njohur si al-Rahua, midis Akhallat dhe Manzikert. Alp Arslan i dërgoi perandorit një lajmëtar duke i ofruar një armëpushim.
Por perandori nuk pranoi dhe tha: “Nuk ka armëpushim përveç në Rey [Rhagae], në kryeqytetin i selxhukëve dhe të bëjë në vendin e Islamit atë që bënë në vendin e Romakëve”.
Perandori e pyeti të dërguarin e Sulltanit, Ibn Mahlaban, “cili është më i bukur Hamedani apo Isfazani?”
Atëherë perandori i tha “ne u informuam se Hamedani ishte shumë i ftohtë”. Ibn Mahlaban u përgjigj: “Po, ashtu është”. Atëherë perandori tha: “Ne do ta kalojmë dimrin në Iran, kuajt dhe kafshët në Hamedan. Ibn Mahlaban tha:” Sa për kuajt, është e vërtetë që do kalojnë dimrin në Hamedan, por unë nuk e di “.
Pasi mori pjesë në lutjen e së Premtes, Alp Arslan veshi një veshje të bardhë dhe mbajti një fjalim për ushtarët e tij.
Kushdo që do të më ndjekë, të më ndjekë mua dhe ata që duan të shkojnë larg, të largohet me bekimet e mia. Ne të gjithë jemi të barabartë në shërbim të Islamit. Unë nuk jam këtu si sulltani që urdhëron dhe ose jep urdhra të ushtarëve. Unë dëshiroj martirizimin. Nëse vdes në betejë, më varrosni në të njëjtin vend dhe vazhdoni xhihadin [një term islamik për të përcaktuar luftën për hir dhe në emër të Allahut] nën udhëheqjen e djalit tim, Malik Shah ”.
Të dy ushtritë u takuan dhe luftuan një betejë të ashpër që zgjati deri në perëndimin e diellit. Sulltan Alp Arslan ishte në frontin e radhëve duke luftuar me guxim të madh. Gjatë betejës, selxhukët kryen taktikën e famshme të luftës në Turqi dhe pretenduan të tërhiqnin ushtarët e saj ndërsa urdhëruan grupe të tjera ushtarësh të fshiheshin në pozicione afër fushës së betejës.
Ushtria bizantine mendoi se selxhukët po tërhiqeshin dhe i ndiqnin për një distancë të largët, por ata nuk ishin në gjendje ti arrinin për shkak të shumë pajisjeve dhe peshës së armaturës së tyre, ndërsa kalorësia turke ishte më e lehtë dhe më e shkathët.
Më pas, grupet e fshehura të ushtarëve filluan të rrethojnë ushtrinë bizantine nga prapa në një formë gjysmëhëne. Selxhukët i futën Bizantinët me një shirit shigjetash dhe vranë me mijëra ushtarë.
Selxhukët rrethuan zemrën e ushtrisë bizantine nën komandën e Romanus dhe e prenë nga pjesa tjetër e ushtrisë. Pastaj kalorësia u kthye për t’u përballur me ushtrinë bizantine. Selxhukët filluan të shfarosnin ushtrinë e perandorit Romanus.
Para perëndimit të diellit, selxhukët fituan një fitore të bindshme kundër ushtrisë bizantine, duke vrarë shumicën e tyre, dhe pjesa tjetër iku. Romanos u mor, i burgosur. Për herë të parë në histori, një perandor bizantin u bë robi i një komandanti musliman.
Sulltan Alp Arslan e qortoi perandorin për mos pranimin e armëpushimit dhe këmbënguljen për të luftuar muslimanët.
Ai e pyeti perandorin: “Çfarë do të kishe bërë sikur të isha sjellë para teje si i burgosur?” Perandori u përgjigj: “Mbase do të vrisja ose do të ekspozoja në rrugët e Kostandinopojës”.
Alp Arslan tha “çfarë mendoni se duhet të bëj me ju?” Perandori tha: “Ekzistojnë disa mundësi. E para të më vrasësh mua, e dyta të më ekspozosh  në vendin tënd, të cilën dua ta marr prej teje, dhe e fundit nuk është diçka që nuk do të ma bëje”.
Alp Arslan e pyeti perandorin se cili ishte opsioni i fundit. “Të më falësh dhe të më lejosh të kthehem në mbretërinë time që është në pronësinë tuaj si deputet në mbretërinë Romake,” tha perandori.
Alp Arslan tha që zgjedh fjalën e fundit dhe shqiptoi fjalët historike, “Unë ju fal dhe ju liroj”.
Romanos ishte i tronditur pasi nuk e priste një bujari të tillë nga një rival. Alp Arslan e trajtoi paqësisht dhe me respekt. Më vonë i dha një shpërblim prej 1.5 milion dinarësh ari; kur Romanosi u kthye në kryeqytetin e tij, ai u tërhoq.

Ai i shkroi Arslanit, “Si perandor, unë ju premtova një shpërblesë prej një milion e gjysmë. U rrëzova, dhe jam gati të jem i varur nga ju prandaj po dërgoj gjithçka që unë posedoj si provë e mirënjohjes sime.”

Ai mund të mbledhte vetëm 300,000 dinarë, të cilat ia dërgoi Alp Arslan me një kërkesë të përulur për ta pranuar atë. Sulltan Alp Arslan fali pjesën tjetër me bujarinë e tij simbolike.

Kur perandori Romanos u kthye në territorin e tij me kuptimin e mirë të Islamit, oborrtarët e tij e rrënuan, e dhunuan mizorisht në 29 qershor 1072 dhe e internuan në Prote ku vdiq nga plagët e tij.

Lajmi për fitoren e selxhukëve mbi ushtrinë bizantine u përhap në të gjithë botën myslimane dhe halifi i dërgoi një letër Sulltan Alp Arslan duke e uruar atë për një fitore të madhe dhe ai e titulloi atë si sulltanin më të madh të arabëve dhe “Ajam”.

Sulltan Alp Arslan pësoi një aksident rreth 11 muaj pas betejës; ai arrestoi një shef armiqësor të quajtur Jousuf. Kur u soll për t’u ekzekutuar, ai papritmas sulmoi Alp Arslan me një kamë.

Sulltani u plagos rëndë dhe vdiq pas disa orësh në 25 nëntor 1072, në moshën e re 44 vjeç. Ai u varros në Merv pranë babait të tij Dawood Chaghri Beut. Ai u pasua nga djali i tij 17-vjeçar Malik Shah.

Rezultatet e fitores

Fitorja e Manzikert konsiderohet si hapja e Anadollit fiset turke. Sulltan Alp Arslan i lejoi të gjithë komandantët dhe shefat e fiseve, që ishin me të në luftë, të kryenin sulme dhe pushtime në Anadoll.

Kushdo që do të zinte tokën lejohej dhe të jetonte me fisin e tij në të. Kështu filloi të shfaqej periudha e parë e Anatolisë Turke.

Ky ishte gjithashtu një prelud për krijimin e shtetit anjollian selxhuk ose Rum Selxhuk. Pastaj, Perandoria Osmane – perandoria më e fuqishme në historinë turke – ndoqi paraardhësit e saj Selxhuk.

Fitorja e Manzikert ishte gjithashtu fillimi i kryqëzatave kundër botës myslimane. Pasi shteti Selxhuk u forcua dhe Perandoria Bizantine u mund, Perëndimi Evropian e kuptoi se nuk mund të mbështetej më në Bizantin dhe Romë për të ruajtur derën lindore të Evropës kundër sulmeve myslimane. Kështu që filloi të mendojë vetë për pushtimin , dhe kjo rezultoi në Kryqëzatën e Parë (1096-1099) me ftesën e Papës Urban II në 1095./gazetaimpakt/dailysabah