Bota

Ndihma Ushtarake e SHBA në Izrael do të kapërcejë 23.000 dollarë në vit për çdo familje hebreje, që jeton në Izrael

Nga: Whitney Webb

Fondi masiv për ushtrinë e Izraelit është rezultat i Memorandumit të Mirëkuptimit të Ndihmës së Sigurisë midis SHBA dhe Izraelit të vitit 2016 ndërmjet qeverive izraelite dhe atyre amerikane, që kërkonin fonde vjetore prej 3.8 miliardë dollarë ose 23.000 dollarë në vit për çdo familje hebreje, që jetonte në Izrael 10 vitet e ardhshme.

Në një ngjarje të madhe të mbikqyrur nga mediat e SHBA-së, Senati miratoi një projekt-ligj të mërkurën që do t’i siguronte Izraelit 3,3 miliardë dollarë ndihmë ushtarake së bashku me mbi 500 milionë dollarë për mbrojtjen raketore gjatë vitit të ardhshëm. Projektligji zyrtarisht i titulluar “Akti i Autorizimit të Ndihmës së Sigurisë së Shteteve të Bashkuara dhe Izraelit të vitit 2018”  pritet të votohet nga Shtëpia brenda javës. Nëse miratohet dhe nënshkruhet në ligj nga Presidenti Trump, ai do të përfaqësonte “paketën më të madhe të ndihmës ushtarake në historinë amerikane”.

Shuma masive e fondeve që u jepen ushtrisë izraelite përfundimisht është rezultat i Memorandumit të Mirëkuptimit SHBA-Izrael të vitit 2016 mbi ndihmën e sigurisë ndërmjet qeverive izraelite dhe atyre amerikane, të cilat kërkonin fonde prej 3.8 miliardë dollarësh për Izraelin.

Megjithëse kjo shifër befasuese që përkthehet në 23,000 dollarë për çdo familje hebreje që jeton në Izrael  duhej të ishte kufiri i ndihmës ushtarake amerikane për Izraelin, shifra në të vërtetë do të jetë më e lartë këtë vit, sepse përveç kësaj SHBA do të japë edhe  550 milionë dollarë shtesë për sistemet e mbrojtjes raketore izraelite. Fatura e mbrojtjes gjithashtu autorizon një shtesë prej 1 miliard dollarë për stoqet e armëve të SHBA në Izrael.

Gjatë disa viteve të kaluara, ndihma ushtarake amerikane ndaj Izraelit ka rënë në ballë, me financimin e SHBA nga mbrojtja e raketave izraelite që katërfishohet   që nga viti 2009. Ironikisht, shumë prej këtyre sistemeve të mbrojtjes nga raketat, përveç që janë të paqëndrueshëm dhe të kushtueshëm, shpesh keqfunksionojnë, përfshirë “kupolën e hekurt” të mbrojtjes  e zhvilluar bashkërisht nga Raytheon dhe kompania mbrojtëse izraelite Rafael dhe sistemi  “Arrow-3”  i zhvilluar bashkërisht nga Israel Aerospace Industries dhe Boeing.

Shuma masive e ndihmës që qeveria amerikane do t’i japë Izraelit vjen pas goditjes së paparë të Izraelit nga protestuesit e paarmatosur dhe një operacioni ushtarak izraelit që synon “pushtimin” e enklavës palestineze. Në të vërtetë, që nga 30 marsi, Forcat e Mbrojtjes të Izraelit (IDF), forcat e vendosura për të marrë miliarda në financimin e taksapaguesve të SHBA kanë vrarë 164 palestinezë, përfshirë 26 fëmijë, gazetarë dhe mjekë.

Përveç kësaj, në të njëjtën kohë, IDF ka plagosur 17,000 palestinezë që jetojnë në Gaza, duke përfshirë më shumë se 1,400 fëmijë. Të gjithë të vrarët dhe të plagosurit ishin të paarmatosur. Ka pasur një vdekje të vetme izraelite dhe nëntë lëndime izraelite gjatë asaj periudhe kohore.

Shkeljet e tilla të rënda të të drejtave të njeriut normalisht do të parandalonin qeverinë e SH.B.A.-së nga dhënia e ndihmës për Izraelin, duke pasur parasysh se Ligjet Leahy u mundësojnë SHBA-ve të heqin dorë nga ndihma ushtarake dhe individët në forcat e huaja të sigurisë nëse ata kanë kryer një shkelje të rëndë të të drejtave të njeriut (GVHR ). Veprat e GVHR përfshijnë: vrasjet jashtëgjyqësore, torturë ose trajtim ose dënim mizor, çnjerëzor ose poshtërues; ndalimi i zgjatur pa akuza dhe gjykimi; duke shkaktuar zhdukjen e personave nga rrëmbimi dhe ndalimi klandestin i tyre dhe mohimet e tjera flagrante të së drejtës për jetë, liri ose sigurinë e personit.

Megjithatë, duke pasur parasysh se Izraeli ka qenë i angazhuar në shkelje të rënda të të drejtave të njeriut që nga themelimi i saj në vitin 1948 dhe ende ka marrë mbi 133 miliard dollarë  ndihma nga SHBA-të gjatë asaj kohe, qeveria amerikane e ka bërë të qartë herë pas here se është e gatshme për të thyer rregullat kur është fjala për Izraelin.

Burimi: Global research/ Gazeta impakt

 

OPINIONE