Bota

Në Indi, Trump përsërit ofertën e ndërmjetësimit mbi Kashmir

Duke e cilësuar ligjin e ri të kontestuar për shtetësinë si çështje e brendshme e Indisë, gjatë visitës së të martës, Presidenti i SHBA Donald Trump gjatë diskutimeve të tij me Kryeministrin indian Narendra Modi tha që ai ngriti edhe njëherë çështjen e lirisë fetare.

Trump, i cili zhvilloi bisedime gjithëpërfshirëse me Modin në ditën e dytë dhe ditën e fundit të vizitës së tij, tha se çështja e Kashmirit shihet si një “problem i madh” midis Indisë dhe Pakistanit.

Duke e përshkruar atë “një gjemb në shumë drejtime mbi njerëzit”, ai përsëriti gjithashtu ofertën e tij për të ndërmjetësuar midis dy vendeve për të lehtësuar tensionin. “Nëse nevojitet ndonjë gjë, që mund të bëj për të medituar, do ta bëj”, tha ai, duke shtuar se të dy palët zhvilluan një diskutim të gjatë për Pakistanin.

“Unë kam një mardhënie të mirë me kryeministrin e Pakistanit Imran Khan. Ata po punojnë për të kontrolluar terrorizmin ndërkufitar”, tha ai ndërsa ishte në një konferencë shtypi në misionin amerikan në New Delhi.

Trump ka ofruar të ndërmjetësojë midis Indisë dhe Pakistanit mbi Kashmirin nëshumë raste. Në fillim të këtij viti, ai përsëriti të njëjtën gjë gjatë një takimi me Imran në punimet e asamblesë së Forumit Ekonomik Botëror në Davos, Zvicër.

Sidoqoftë, India ka refuzuar kategorikisht ofertën, duke e quajtur këtë çështje si një çështje të brendshme.

Ndërsa dhuna përfshiu një pjesë të kryeqytetit Indian, Trump tha se ai diskutoi çështjen e “lirisë fetare” me Modi dhe se udhëheqësi indian dëshiron që njerëzit ta kenë këtë liri.

“Ne e diskutuam atë. Kryeministri Modi tha që ata punojnë shumë ngushtë me myslimanët”, u përgjigj Trump kur u pyet nëse ngriti pretendimet për diskriminim ndaj muslimanëve në Indi.

Ai gjithashtu vlerësoi Indinë që ka punuar shumë për lirinë fetare.

“Ne kemi biseduar për lirinë fetare. Kryeministri Modi dëshiron që njerëzit të kenë lirinë fetare në Indi … Nëse shikoni, India ka punuar shumë për lirinë fetare”, tha ai.

Në lidhje me ligjin e ri të qytetarisë së Indisë, ai tha: “Unë nuk dua të them asgjë për këtë. I takon Indisë. Shpresoj se do të marrë vendimin e duhur për njerëzit e saj”.

I pyetur nëse ai diskutoi incidentet e dhunës që ndodhin gjatë vizitës së tij në kryeqytetin indian, ai tha se ai nuk diskuton sulme individuale dhe “kjo varet nga India”.

Të gjithë të lumtur me marrëveshjen e talebanëve

Kur u pyet për pikëpamjet e tij mbi politikat e Modit për të cilat kritikët pretendojnë se janë diskriminues për muslimanët, Trump tha: “Ne diskutuam për muslimanët dhe të krishterët dhe biseduam për lirinë fetare. Kryeministri Modi më tha që ata janë duke punuar shumë ngushtë me bashkësinë muslimane”.

Kur u pyetë nëse shqetësimet e Indisë janë adresuar ndërsa bëri një marrëveshje me Talibanët për të sjellë paqen në Afganistan, Trump tha se të gjithë janë të kënaqur me marrëveshjen.

“Të gjithë janë të lumtur për marrëveshjen tonë me Talibanët, dhe India gjithashtu do ta pëlqente këtë. Ne kemi qenë atje, në Afganistan për 19 vjet dhe po mundohemi shumë. Ka një lavdërim të jashtëzakonshëm për atë që ne po bëjmë”, shtoi ai.

Ai tha që Sh.B.A dhe Talibanët janë “shumë afër” për të nënshkruar një marrëveshje për të përfunduar zyrtarisht luftën në Afganistan.

“Ne jemi shumë afër”, u tha Trump gazetarëve. “Tani kemi dy ditë nën kujdesin tonë pa dhunë” ose me dhunë minimale, tha ai.

Udhëheqësit e Sh.B.A dhe Talibanët synojnë të nënshkruajnë një marrëveshje paqeje më 29 shkurt, me kusht që të mbetet ende ulja e dhunës që filloi të shtunën.

Kur u pyetën për pretendimet indiane të terrorizmit që burojnë nga Pakistani, Trump tha: “Unë kam një marrëdhënie shumë të mirë me kryeministrin e Pakistanit Khan. India është një komb i guximshëm dhe unë thashë se do të ndihmoj sepse marrëdhënia ime me të dy udhëheqësit është e mirë. Cdo gjë që mund të bëj për të medituar dhe ndihmuar, do ta bëj”.

Trump pretendoi se askush nuk bëri më shumë se sa ai për të luftuar terrorizmin.

“Ne vramë Al-Bagdadin dhe morëm 100% të Kalifatit”, tha Trump dhe shtoi se Rusia, Siria dhe Irani gjithashtu duhet të punojnë për të trajtuar terrorizmin radikal islamik.

Më parë, Presidenti amerikan u takua me drejtuesit e biznesit indian. Ndër të tjera, Mukesh Ambani, Kryetari i Sigurisë për Industrinë,  Anand Mahindra, kryetari i Grupit Mahindra dhe Kryetari i Tons Sons N. Chandrasekaran ishin të pranishëm në takim./gazetaimpakt/yenisafak