Opinion

Oligarku pas Forumit Botëror të Holokaustit të sotëm ku morën pjesë presidentë dhe mbretër

Nga: Alison Weir

Të paktën 45 liderë botërorë janë përgjigjur në një thirrje për të marrë pjesë në Forumin Botëror të Holokaustit në Izrael për të “luftuar antisemitizmin”. Forumi është organizuar nga një oligark ruso-izraelit që e konsideron mbështetjen për të drejtat e palestinezëve “antisemitike”. Ai po promovon një program Orwellian që do të kriminalizonte “intolerancën” dhe do të kërkonte programe të riedukimit për këdo që qëndron përtej pikëpamjeve të pranuara …

Në një mbledhje befasuese, të paktën 45 presidentë, mbretër, kryeministra dhe liderë botërorë janë mbledhur në Izrael për respektimin e Shtetit Hebre dhe “luftuar antisemitizmin”. Gazeta izraelite Ha’aretz e quan atë “një urë bashkëpunimi mes presidentëve, kryeministrave dhe mbretërve nga e gjithë bota”.

Në mes të procedurave të fajësimit, Nënkryetari i SHBA Mike Pence dhe drejtuesi i Kongresit Nancy Pelosi kanë fluturuar në Izrael për kompensim. (SH.B.A. i jep Izraelit mbi 10 milion dollarë në ditë.)

Forumi dy ditor me titullin “Kujtimi i Holokaustit: Luftimi i Antisemitizmit”. Presidentët dhe mbretërit janë mbledhur në përgjigje të një thirrje për të përkujtuar Holokaustin, një ngjarje katastrofike që përfundoi 75 vjet më parë përmes vdekjes së mijëra ‘ushtarëve të vendeve të tyre dhe për të “luftuar antisemitizmin”.

Nuk ka pak mundësi që ndonjë të përmend programin e tanishëm dhe të vazhdueshëm gjenocid ndaj palestinezëve, ose se “antisemitizmi” i pretenduar për të cilin ata po luftojnë shpesh përbëhet nga mbështetja për të drejtat e njeriut palestinezë. Është gjithashtu e dyshimtë që miliona jo-hebrenj që vdiqën gjatë Holokaustit do të luajnë një rol shumë të madh në festime.

Forumi është nga truri i një fëmije të Viatcheslav Moshe Kantor, një oligark ruso-izraelit i njohur për “marrëdhënie biznesi të paskrupullt”, i cili bëri paratë e tij gjatë plaçkitjes masive të burimeve ruse që la shumë qytetarë të thjeshtë rus në mjerim. Kantor është presidenti i Kongresit Evropian Hebre dhe shumë subjekte të tjera ndërkombëtare. Ky është Forumi i pestë i tij i Holokaustit.

Një komponent kryesor i “antisemitizmit” të pretenduar që Kantor po lufton është kundërshtimi i abuzimeve të të drejtave të njeriut të Izraelit dhe sistemit të diskriminimit të ngjashëm me aparteidin.

Kantor është një miliarder ruso-izraelit kushtuar Izraelit. Ai ka deklaruar se krijimi i Shtetit të Izraelit është “arritja më e madhe” e Diellit, dhe beson se të gjithë hebrenjtë duhet të punojnë për “forcimin e shtetit tonë të dashur”. (Më poshtë është nxjerrë nga një artikull i mëparshëm që kam shkruar në tema.)

Në vitin 2008 Kantor shqiptoi besimin e tij thelbësor: “Realiteti i sotëm kërkon që hebrenjtë evropianë të kujdesen jo vetëm për ruajtjen dhe sigurinë e Izraelit, por edhe për mënyrën se si trajtohen nga pjesa tjetër e botës. Kjo duhet të jetë përparësia kryesore e Diasporës Evropiane”.

Kantor kryeson nganjëherë madje krijon, një rrjet të subjekteve ndërkombëtare pro-Izraelit.

Përveç që është president i Kongresit Hebre Evropian, ai është themeluesi dhe presidenti Forumit të Fondacionit Botëror të Holokaustit, themelues dhe kryetar i Fondit Hebre Evropian, themelues dhe president i Forumit Ndërkombëtar të Luksemburgut për Parandalimin e Katastrofës Bërthamore, bashkëthemelues dhe president i Këshillit Evropian për Tolerancën dhe Pajtimin, nënkryetar i Kongresit Hebre Euro-Aziatik, anëtar i Bordit Ndërkombëtar të Hillel dhe ish-presidenti i Kongresit Hebre Rus, për të përmendur vetëm disa nga lidhjet e tij.

Aftësia e tij për të realizuar të gjithë këtë buron nga pasuria e tij e madhe. Përveçse është një “filantropist ndërkombëtar”, siç e identifikon vetë ai, Kantor është një biznesmen ndërkombëtar me 4 miliard dollarë në dispozicion të tij. Ai është akuzuar për marrëdhënie të pandershme të biznesit të tij dhe mashtrime financiare.

Ashtu si oligarkët e tjerë rusë, Kantor e bëri fatin e tij në vitet e para të “kapitalizmit të ri” të Rusisë, nganjëherë të quajtur “kapitalizëm gangsterësh” kur, nën maskën e “privatizimit”, ekonomia e Rusisë u plaçkit masivisht, duke shkaktuar shkatërrim për shumë qytetarë rusë të cilët panë që kursimet e jetës së tyre po zhdukeshin, ndonjëherë brenda disa javësh. Babai i Kantor, një ish ushtar i Ushtrisë së Kuqe, raportohet se ishte burgosur për “spekulime dhe përvetësim të pasurisë shtetërore në një shkallë të gjerë, duke marrë ryshfete dhe falsifikim”. Kantor ishte ndër shumë individë në komunitetin hebre të Rusisë që lulëzuan; shumë, ndoshta shumica, e oligarkëve rusë kanë lidhje me Izraelin.

Kantor është i njohur për një sërë aktivitetesh ndërkombëtare. Së bashku me oligarkun famëkeq Boris Berezovsky, Kantor thuhet se ka qenë një “sponsorizues i ‘Revolucionit Portokalli” në Ukrainë në 2005, i cili çoi në anulimin e rezultateve fillestare të zgjedhjeve presidenciale. “Berezovsky më vonë u tërhoq se ai kishte financuar një revolucion. Në vitin 2006, Kantor mori një çmim nga presidenti i ri i Ukrainës për “shërbime të dalluara” për vendin.

Vulosja e “antisemitizmit” dhe “intolerancës”

Kantor është përfshirë në një fushatë globale për të futur një përkufizim të ri, antisemitizmin, me në qendër Izraelin në qeveritë dhe institucionet evropiane. EJC thotë se përkufizimi i antisemitizmit duhet të “sqarohet” sepse “forma e re e antisemitizmit” supozohet se “buron nga palestinezët”. EJC është bashkëpunëtori rajonal i Kongresit Botëror Hebre, një nga misionet kryesore e të cilit është të mbrojë Izraelin.

Kantor thotë se BDS, bojkoti ndërkombëtar i Izraelit për abuzimet e tij të dhunshme të të drejtave të njeriut, është “antisemitik”. (BDS punon për të “mbështetur parimin e thjeshtë që palestinezët kanë të drejtë, të njëjtat të drejta si pjesa tjetër e njerëzimit.”) Sipas Kantor, “Anti-Zionizmi, kundërshtimi ndaj diskriminimit sistematik dhe dhunës sistematike të Izraelit është pothuajse gjithmonë një maskë për urrejtjen ndaj hebrenjve dhe kolektivitetit hebre dhe është thjesht shfaqja më moderne e urrejtjes më të vjetër”.

Kështu, kundërshtimi i Kantor dhe organizatat e tij ndaj “antisemitizmit” shpesh konsiston në informacione censuruese që ekspozojnë shkeljet e Izraelit ndaj të drejtave të njeriut palestinez.

Kantor kërkon që qeveritë të ndëshkojnë antisemitizmin aq ashpër sa ndëshkojnë terroristët. Ai është duke punuar për të bindur qeveritë evropiane të miratojnë një program të çuditshëm prej 13 faqesh me “detyrime konkrete dhe të zbatueshme që sigurojnë tolerancën dhe vulosin intolerancën”.

Programi Orwellian, i titulluar “Statuti Kombëtar për Promovimin e Tolerancës” (versioni i rishikuar këtu), do të kufizonte lirinë e shprehjes, do të impononte programe riedukimi, do të krijonte struktura mbikëqyrje dhe do të krijonte dënime penale për “antisemitizëm” dhe “intolerancë” të tjera. Shprehja e pikëpamjeve të përcaktuara si të palejueshme do të konsideroheshin “vepra penale të dënueshme si krime të rënda”.

Dokumenti propozon një strukturë thellësisht autoritare që kontrollon shumë aspekte të shoqërisë për të detyruar “tolerancën”, dhe kujtdo që nuk merret me programin do të kujdeset, p.sh. “Të miturit e dënuar për kryerjen e krimeve të renditura në paragrafin (a) do t’u kërkohet të kalojnë një program rehabilitimi të favorshëm për një kulturë tolerance”. Big Brother në formën e një “Komisioni Kombëtar të Monitorimit të Tolerancës” do të siguronte që askush do të thotë ose të bëjë asgjë që Komisioni përcakton se është “jotolerant”.

Programi promovohet nga “Qendra Evropiane e Tolerancës dhe Pajtimit” të Kantor (ECTR) dhe mund të jetë në rrugën për t’u bërë realitet. Kantor ka bërë ish-kryeministrin e Mbretërisë së Bashkuar Toni Bler si Kryetarin e ECTR dhe filozofin francez Bernard-Henri Lévy si anëtar.

Sipas faqes së saj të internetit ECTR ka formuar një grup pune të përbashkët me Këshillin Evropian për të punuar në zbatimin e programit në të gjithë Evropën. Këshilli Evropian, i përbërë nga krerët e shteteve ose qeveritë e 28 vendeve anëtare të BE-së, përcakton drejtimin dhe përparësitë e përgjithshme politike të BE-së.

“Pandemia Globale”

Kantor kohët e fundit tha se antisemitizmi tani është një “pandemi globale” dhe se “kriza e antisemitizmit është një pjerrësi e rrëshqitshme drejt katastrofës globale”. Ai paralajmëron se hebrenjtë mund të “zhduken plotësisht si një popull nga Evropa” dhe ngre alarmin për atë që ai përshkruan si “vrasje masive në faltore”.

Raportet e mediave mbi fushatën e re EJC theksojnë në mënyrë të ngjashme sulmet tragjike të kohëve të fundit ndaj hebrenjve, dhe referojnë sulmet në qytetet Monsey, Jersey City, Halle, Poway, dhe Pittsburgh.

Këto sulme të tmerrshme raportuan se vranë në total 14 hebrenj.

Raportet e lajmeve për autorët e dyshuar të sulmeve, të cilët ishin të racave të ndryshme, tregojnë për një larmi motivimesh. Një sulmues tha se ai ishte frymëzuar nga një sulm i vitit 2019 në dy xhami të Zelandës së Re që kishin vrarë 51 muslimanë.

Të shtëna të mëparshme fatale kanë ndodhur edhe në vendet e tjera fetare. Numri më i madh i vdekjeve në SHBA mund të ketë qenë në një kishë të krishterë, ku u vranë 26 adhurues në vitin 2017.

Ndërsa Kantor dhe EJC pretendojnë ekzistencën e antisemitizmit masiv, amerikanët hebrenj raportohet se janë grupi më i pasur në SH.B.A., dhe ky gjithashtu duket të jetë rasti për hebrenjtë në të gjithë botën.

Ndërkohë, forcat izraelite kanë vrarë pothuajse 10,000 burra, gra dhe fëmijë palestinezë që nga viti 2000 dhe plagosën dhjetëra mijëra; Forcat palestineze të rezistencës kanë vrarë afro 1.200 izraelitë (detaje këtu).

Ky shproporcion i tillë nuk është i ri.

Njëzet e pesë vjet më parë, një autor izraelit shkroi: “Në 40 vitet e fundit numri i jo-hebrenjve të vrarë nga hebrenjtë është shumë më i madh se numri i hebrenjve të vrarë nga jo-hebrenjtë”.

Shumë hebrenj në të gjithë botën, përfshirë edhe vetë Izraelin, kanë kundërshtuar për një kohë të gjatë dhunën në Izrael. Sipas Kantor dhe grupit të tij, këta individë janë gjithashtu “antisemitikë”.

Forumi i pestë botëror i holokaustit

Fushata e re vjen pak para Forumit të Pestë të Holokaustit që do të mbahet në Izrael nesër, 23 janar, i sponsorizuar nga Presidenti i Izraelit. Forumet janë një tjetër nga shumë projekte të Kantor.

Mbi 45 krerë shtetesh dhe liderë botërorë kanë thënë se planifikojnë të marrin pjesë në këtë ngjarje, duke përfshirë presidentët e Francës, Gjermanisë, Italisë, Austrisë, Rusisë, mbretërit e Spanjës dhe Belgjikës, dhe Princin Charles të Britanisë. Zëvendës Presidenti Mike Pence dhe Kryetari i Dhomës, Nancy Pelosi, gjithashtu do të marrin pjesë. Delegacioni i saj i Kongresit përfshin Eliot Engel (D-NY), Debbie Wasserman Schulz (D-FL), Ted Deutch (D-FL), Nita Lowey (D-NY), Brad Schneider (D-IL) dhe Joe Wilson (R SC).

Forumi po mbahet në Yad Vashem, kompleksi i holokaustit të Izraelit, një institucion i gjerë, i përhapur me dhjetëra flamuj izraelitë dhe vendkalime me pemë që çojnë në ekspozita, arkiva, monumente, skulptura dhe memoriale.

Uebfaqja e forumit shpall se Holokausti është “tragjedia më e tmerrshme në historinë njerëzore” dhe thekson se “një valë e re antisemitizmi e padukshme që nga Lufta e Dytë Botërore paraqet një kërcënim ekzistencial për çifutët evropiane”.

Sipas Jeruzalem Post, midis veçorive të forumit do të jenë fjalimet nga kokat e zgjedhura të shteteve, një të mbijetuar nga Holokausti, videoklipe dhe “interlude muzikore të kryera nga një orkestër dhe një kor ndërkombëtar”. Aktiviteti do të transmetohet drejtpërdrejt dhe do të përfundojë me Himni kombëtar izraelit.

Yad Vashem është në Jeruzalem, ku ka prova rreth e rrotull, për cilindo që do të shohë me sy të lirë, të një programi tjetër gjenocid, ai që po vazhdon që kur mbaroi ai i përkujtuar nga Yad Vashem. Një historian e quan këtë një “holokaust palestinez” dhe e përshkruan atë: një tokë ishte “pushtuar, zbrazur nga populli i saj, monumentet e saj fizike dhe kulturore të shkatërruara, shkatërrimi i saj u përshëndet si një veprim i mrekullueshëm i Zotit, të gjitha të bëra sipas një plani të paramenduar, ekzekutuar në mënyrë të përpiktë, të mbështetur ndërkombëtarisht, dhe që mirëmbahet edhe sot… ”

Yad Vashem mbikëqyr një nga monumentet e shkatërruara të popullit të tij: një fushë pothuajse e zbrazët ku qëndronte dikur fshati palestinez Deir Yassin.

Më 9 prill 1948 forcat zioniste shfarosën në mënyrë sistematike 110 burra, gra dhe fëmijë, si pjesë e një plani për të hequr qafe Palestinën nga popullsia e saj muslimane dhe e krishterë, në mënyrë që të hapnin rrugën për shtetin hebre. Kjo ishte një nga 16 masakrat e tilla zioniste që ndodhën para fillimit zyrtar të luftës themeluese të Izraelit të spastrimit etnik, dhe mbi një muaj para se një ushtri e vetme arabe të bashkohej me konfliktin. Në ndryshim nga monumentet dhe memorialet e Yad Vashem, Deir Yassin nuk ka asnjë shënues.

Dëshmi më të fundit të shtypjes së vazhdueshme mund të gjenden në lagjen Issawiya të Jeruzalemit, ku policia izraelite e armatosur rëndë ka sulmuar mbi 500 shtëpi palestineze dhe arrestoi më shumë se 700 banorë që nga maji, si duke kapur fëmijë të vegjël as pesë vjeç. Forcat izraelite qëlluan për vdekje një 21-vjeçar në distancë të largët dhe kanë plagosur mbi 300 njerëz të të gjitha moshave. Ushtarët rrahin dhe poshtërojnë banorët sipas dëshirës. Një banor thotë se zona “është shndërruar në geto”. (Një tjetër geto e tillë është Gaza, ku forcat izraelite vranë tre të rinj).

Jo larg Issawiyah është muri i madh i kontrollit të Izraelit, duke konfiskuar tokë shtesë Palestineze dhe duke ndihmuar në burgosjen e mbi dy milion njerëzve. Në 2002 media izraelite raportoi se gjeneralët izraelitë po studionin se si ushtria gjermane luftoi në geton e Varshavës për t’u përdorur në fushatën e ardhshme të Izraelit kundër palestinezëve.

Programi i Forumit të Holokaustit thotë se udhëheqësit botërorë “do të ftohen të hedhin një kurorë në bazën e Monumentit të Kryengritjes Ghetto të Varshavës të krijuar nga skulptori dhe artisti hebre me famë botërore Nathan Rappaport”.

Ndoshta disa nga udhëheqësit botërorë gjithashtu mund të vizitojnë sitin e pa shënjuar të Deir Yassin dhe të vendosin një kurorë në një nga varret e tij të shkatërruara. Dhe pastaj të shkojnë në murin e Izraelit dhe ti bëjnë jehonë një lutje të famshme nga një ish kreu shtetit të mëparshëm: “Rrëzojeni këtë mur”.

Dhe mbase një fushatë e ardhshme në mediat sociale mund të përqendrohet në dhënien fund të të gjitha gjenocidëve, padrejtësive dhe shtypjes. /Gazetaimpakt/israelpalestinenews/