Bota

Pakistani kërkon mbledhjen e Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara mbi grindjen e Kashmirit me Indinë

Pakistani u ka bërë thirrje anëtarëve të Këshillit të Sigurimit të KB për të adresuar “veprimet agresive” të Indisë pasi New Delhi rrëmbeu autonominë e Kashmir dhe filloi një shtetrrethim në pjesë të rajonit.

“Veprimet agresive të fundit” të Indisë shkelin ligjin ndërkombëtar dhe “minojnë me dashje statusin e diskutuar ndërkombëtarisht të diskutuar të Jammu dhe Kashmir,” shkroi Ministri i Jashtëm Shah Mahmood Qureshi në një letër drejtuar Këshillit të Sigurimit të KB, siç citohet nga AP.

Në fillim të këtij muaji, India revokoi statusin e vetëqeverisjes dhjetëvjeçare të Kashmirit. Autoritetet këmbëngulin se ndryshimi do të ndihmojë në luftimin e terrorizmit dhe integrimin më të mirë të rajonit në pjesën tjetër të vendit.

Nga frika e shpërthimit të dhunës, India vendosi një shtetrrethimi në disa pjesë të Kashmirit, duke premtuar se do të ndërpresë kufizimet në të ardhmen. Islamabad, i cili e konsideron tërë territorin e Kashmirit si territor të vetin , kundërshton me forcë këtë veprim.

Kryeministri Imran Khan ka paralajmëruar se politikat e Indisë do të çojnë në dhunë nëse bashkësia ndërkombëtare nuk ndërhyn. Pakistani nuk do të provokojë një konflikt. Por India nuk duhet të gabojë kufizimin tonë për dobësi, “u tha Qureshi anëtarëve të Këshillit të Sigurimit të KB.

Diplomati tha që Pakistani do të hakmerret nëse India zgjedh të përdorë përsëri forcën. Rivalët e hidhur gati shkuan në luftë me njëri-tjetrin në shkurt.

U bënë granatime ndërkufitare dhe luftime ajrore të hapura, të nxitura nga një sulm ajror në Pakistan, duke synuar ato që India tha se ishin kampe të një grupi militant që kryenin sulme terroriste në tokën e saj./gazetaimpakt/rt