Bota

Pse Brukseli është i qetë ndaj Brexit të Theresa May

Brukseli e keqtrajtoi Britaninë e Madhe për muaj e muaj dhe muaj për të dalë me një propozim të detajuar mbi atë se si parashikon marrëdhënien e ardhshme BE-UK pas Brexit. Tani ata e kanë një mendim për këtë.

Sa u përket përgjigjeve zyrtare, më së shumti nga Michel Barnier, negociatori i BE-së Brexit, ishte se ai dhe kolegët e tij tani kanë nevojë për kohë për të analizuar në mënyrë të detajuar Dokumentin e Bardhë. Nga njëra anë: mjaft e drejtë. Është një dokument shumë i dendur.

Burime të paprononcuara thonë se diplomatët e BE-së nuk e mbajnë sekret refuzimin e madh të pjesëve të mëdha të Letrës së Bardhë.
Brukseli ka thënë që nga fillimi i negociatave të Brexit se Britania e Madhe nuk mund të zgjedhë “pjesët më të mira” të anëtarësimit në BE dhe të largohet nga pjesa tjetër. Megjithatë, pikërisht kjo është mënyra se si Letra e Bardhë interpretohet në qarqet e BE-së.

Nuk ka asnjë mënyrë që Michel Barnier ta pranojë atë ashtu siç është. Për Theresa May për të marrë atë qasje “të thellë dhe të veçantë” në BE në terma tregtarë, Brukseli me siguri do të presë më shumë lëshime. Por udhëheqësit e BE po e presin kohën e tyre.

Ata janë shumë të vetëdijshëm për atmosferën politike febrile në Britani të Madhe dhe mendojnë se nëse ata bëjnë një koment të shpejtë apo kritikë ndaj Letrës së Bardhë, do të shtonin karburant në zjarr.

Pra, nëse BE-ja është aq e prirur për një Brexit të butë – (sigurisht që e dimë, thellë, nuk do të preferonte fare Brexit) – për çfarë koncesionesh është Brukseli i përgatitur të bëjë tani për të ndihmuar në ngritjen e pozitës së kryeministres në maelstromin politik në shtëpi?

BE-ja ende beson se mban të gjitha kartat në negociatat e Brexit.  A është politikisht e fortë Theresa May për të arritur një marrëveshje me Brukselin?

Sinqerisht, askush nuk e di – dhe ndërkohë, Brukseli po rrit planet e paparashikuara për një Brexit pa marrëveshje. Sepse koha e caktuar sipas ligjit të BE-së për një marrëveshje të tërheqjes që do të dakordohet dhe nënshkruhet nga të dyja palët po mbaron shpejt.

Ndërkohë, diplomatët e BE-së përpiqen të tingëllojnë optimistë: Letra e Bardhë është një trampolinë e madhe nga e cila do të rifillojnë bisedimet ballë për ballë./Daily Mail