Opinion

Pse muslimanët kundërshtojnë aplikimin e ligjit të qytetarisë në Indi?

Nga: Mohammad Pervez Bilgrami

Shkrimtari është një analist i çështjeve ndërkombëtare që ka shkruar për Aziat Times, Daily Sabah dhe Hurriyet Daily News dhe qendrat e mendimit ORSAM, IRAM dhe GASAM.

NEW DELHI

Qeveria nacionaliste Hindu e Indisë miratoi kohët e fundit Ligjin për Ndryshimin e Qytetarisë (CAA) për të ndryshuar Aktin e Shtetësisë së vitit 1955, duke i hapur rrugën dhënies së shtetësisë indiane për pakicat fetare nga Pakistani, Afganistani dhe Bangladeshi. Ata që renditen si të ligjshëm për t’u bërë indianë në ligjin e ri janë Hindusët, Sikët, Jains, Parsis dhe të Krishterët. Vetëm muslimanët janë përjashtuar me qëllim, një veprim që shihet si pjesë e axhendës supremaciste hinduiste të qeverisë indiane, në të cilën aplikimi mbi etni dhe komuna luajnë një rol kryesor.

Ata që kundërshtojnë ligjin e ri nuk ka asnjë kundërshtim që shtetësia indiane t’u jepet azilkërkuesve nga tre vendet fqinje. Përveç kësaj, të tre vendet e përmendura në legjislacionin Indian mund të kenë pikëpamjet e tyre për mënyrën sesi India trajton pakicat e veta fetare. Në Indi ka kundërshtim të fortë ndaj ligjit veçanërisht nga bashkësia muslimane, sepse përjashtimi i muslimanëve e bën atë diskriminues dhe krijon dyshime për motivin e vërtetë që mbron ligji i ndryshuar.

Si Kryeministri Narendra Modi ashtu edhe Ministri i tij i Brendshëm Amit Shah kanë bërë deklarata që konsiderohen provokuese dhe kundër komunitetit mysliman. Megjithëse qeveria e Partisë Bhartiya Janata (BJP) përmes Ministrisë së Brendshme luftoi një “fushatë dezinformimi” dhe tha se Ligji për Ndryshimin e Qytetarisë nuk prek asnjë qytetar indian, përfshirë muslimanët, të cilët gëzojnë të gjitha të drejtat themelore që u janë dhënë atyre nga Kushtetuta, kundërshtarët e tij kanë kërkuar tërheqjen e plotë të ligjit. Lidhur me ligjin e ri është një test i çuditshëm qytetarie për më shumë se 1.3 miliardë njerëz. I quajtur Regjistri Kombëtar i Qytetarëve (NRC), ai mbush njerëzit me tmerr pasi u kërkohet të dëshmojnë shtetësinë e tyre indiane.

Në një vend normal, qeveria e di se kush është qytetar dhe kush jo dhe kur ka dyshime, ai kryen kontrollet e kërkuara për një individ. Në Indi, testi përfshin të gjithë vendin. Një praktikë e tillë e qytetarisë është e padëgjuar në historinë njerëzore. Për të komplikuar çështjet më tej, drejtuesit e BJP kanë bërë deklarata agresive kundër muslimanëve, të cilët kanë frikë se mosarritja e provës së shtetësisë do të çojë në fshirje nga listat e shtetësisë. India tashmë po ndërton qendra paraburgimi në shtetin verilindor të Assam, ku u zbatua QKR dhe dha rezultate të tmerrshme. Të dy, hindutë dhe muslimanët që numërojnë 1.9 milion kanë mbetur jashtë QKR në Assam, një shtet kufitar i paqëndrueshëm me etni, grupe gjuhësore dhe fe të ndryshme.

– Procesi arbitrar

India i jep shtetësi çdo personi që ka emigruar para 19 korrikut 1948, përveçse në Assam, ku data e ndërprerjes është 25 Mars 1971. QKR e Assam kishte për qëllim të identifikonte emigrantët e paligjshëm nga Bangladeshi fqinj. Procesi ishte plot me mospërputhje dhe është kritikuar për arbitraritetin e tij dhe paaftësinë e atyre që janë përgjegjës për kryerjen e tij.

Kutia e Pandorës u hap pasi u shpallën rezultatet e QKR-së dhe u bë e ditur se shumë hindu gjithashtu u përjashtuan nga lista përfundimtare e NRC. Me ndihmën e Ligjit të ri të Qytetarisë, Hindutë në Assam do të marrin automatikisht kombësinë, ndërsa myslimanët do të qëndrojnë pa shtet dhe do të futen në kampe paraburgimi në kushte çnjerëzore. Ligji i ri i shtetësisë është krahasuar me ligjet raciste të Gjermanisë naziste kundër çifutëve. BJP në pushtet thotë se do të nisë NRC në të gjithë vendin. Shkalla e ambicies së QKR-së është e mahnitshme, duke marrë parasysh se India është një vend i varfër ku qindra miliona njerzve u mungon qasja e duhur në arsim, kujdes shëndetësor, strehim të duhur dhe ushqim. Shumica e njerëzve nuk kanë dokumente të duhura personale, dhe në zonat rurale lindjet dhe vdekjet nuk janë regjistruar kurrë zyrtarisht. Për shkak të gjuhëve të shumta, drejtshkrimet e emrave ndryshojnë kur shkruhen në anglisht, nëpunësve dhe zyrtarëve u mungon trajnimi, dhe shumica e tyre i flasin gabim fjalët edhe në gjuhën e tyre amtare.

Disa madje sugjerojnë që shumica e ligjvënësve indiane nuk do të jenë në gjendje të japin dokumente të duhura për familjet e tyre, arsimin dhe pronësinë e pronave. Megjithatë, India nën kontrollin nacionalist Hindu dëshiron të ndërmarrë një provë të shtetësisë kombëtare që mund të prodhojë histori globale terrori. Ata që kundërshtojnë CAA dhe NRC në shkallë vendi besojnë se shumica e indianëve nuk do të jenë në gjendje të prodhojnë dokumentet e kërkuara të prejardhjes së tyre për të dëshmuar kombësinë e tyre. Plus, nuk e dinë kur qeveria indiane do të prezantojë rregulla të reja dhe do të ndryshojë shënjestrat. Një gjë duket e qartë, që qeveria do të gjejë mënyra të ndryshme për t’i dhënë shtetësinë hinduistëve dhe të adoptojë një qasje diskriminuese në shqyrtimin e dokumenteve drejt muslimanëve. Është e natyrshme që muslimanët të kenë frikë nga NRC dhe ta konsiderojnë atë një mjet të BJP- së për të ngacmuar komunitetin dhe për t’u mohuar atyre madje edhe të drejtat e tyre themelore sipas Kushtetutës.

Imazhet e brutalitetit të policisë kundër protestuesve në të gjithë vendin, veçanërisht në shtetet e qeverisura nga BJP ku dhjetëra protestues raportohen se u vranë me armë nga policia, nuk e tregojnë Indinë si një demokraci pluraliste. Natyrisht, imazhi dhe reputacioni ndërkombëtar i Indisë janë mposhtur përtej riparimit. Pothuajse çdo botim i huaj me vlerë pavarësisht vlerës së tij ka raportuar tmerrin që po ndodh në Indi. Deklaratat nga KB, Shtetet e Bashkuara dhe Organizata e Bashkëpunimit Islamik (OIC) janë një tregues i qartë se njerëzit jashtë nuk e kanë marrë si të vërteta deklaratat e qeverisë indiane.

Mjetet e Indisë me fuqi të butë nuk mund të dëmtojnë flakët e urrejtjes dhe qeveria nuk mund të projektojë imazhin e Indisë si një qendër investimi kur treguesit social dhe ekonomik orientojnë në drejtim të gabuar. Komentet e kryeministrit Malajzian Mahathir Mohamad vlen të përmenden. Ai i tha Indisë se si vendi i tij arriti prosperitet dhe stabilitet duke pranuar pakicat fetare indiane dhe kineze si qytetarë të barabartë në vend dhe të mok krijonte kaos duke kërkuar konflikt.

Qasje e dyshimtë

Në përgjigje të asaj që ndodhi në Assam, qeveria e Bangladeshit ka njoftuar se do të merrte nënshtetësi origjinale të Bangladeshit, por ka kërkuar që qeveria indiane të dëshmojë se ata që i etiketon si të huaj nuk janë shtetas që flasin Bengalisht të shtetit Indian të West Bengal. Ka shumë migrime brenda Indisë dhe njerëzit që flasin Bengalisht kanë emigruar në vende të ndryshme në rajonet lindore dhe verilindore. Qasja e qeverisë indiane për këtë çështje është e dyshimtë, pasi ajo thotë një gjë zyrtarisht për qeverinë e Bangladeshit dhe ka një mesazh tjetër për audiencën vendase. Do të jetë një detyrë tjetër e pamundur për qeverinë BJP të dëshmojë se muslimanët që flasin Bengalisht janë me të vërtetë Bangladeshian. Ekziston një mundësi e fortë që këta Bangladeshianë të pretenduar përfundimisht do të përfundojnë si persona pa shtetësi dhe do të dënohen të dërgohen në qendrat e paraburgimit.

Për shkak regjistrimi i rradhës kombëtar është në 2021, dhe qeveria të martën ndanë rreth 5.5 miliardë dollarë për një Regjistër Kombëtar të Popullsisë (NPR) kundër sfondit të protestave mbarëkombëtare për AAC dhe NCR. Shumë aktivistë të së drejtës civile kundërshtojnë mbledhjen e të dhënave demografike dhe biometrike për azhornimin e NPR si hapi i parë drejt KKK. Qeveria ka përfshirë NPR me një të drejtë regjistrimi. Për arsye të ndryshme, miliona indianë që u përkasin grupeve të ndryshme fetare nuk do të arrijnë të prodhojnë dokumente të nevojshme për të provuar shtetësinë e tyre indiane. Për shkak të AAC, jo-muslimanët tashmë kanë të drejtë të marrin shtetësinë indiane, por miliona muslimanë mund të përfundojnë pa shtetësi, të privuar nga të gjitha të drejtat themelore.

Si është e mundur për të vërtetuar se muslimanët që flasin Bengalisht kanë ardhur nga Bangladeshi, por çfarë do të ndodhë pasi të zbatohet NRC mbarëkombëtare dhe disa nga muslimanët urdu  që flasin panxharisht nuk arrijnë të prodhojnë dokumente për të vërtetuar shtetësinë e tyre?

Ata ka mundësi të dënohen për të ardhurit nga Pakistani, dhe kjo do të mbjellë tensione të reja me Pakistanin. Ka muslimanë në çdo pjesë të Indisë, me popullsinë e tyre që numëron pothuajse 200 milion. Ata flasin lloj-lloj gjuhësh dhe u përkasin grupeve të ndryshme etnike, ashtu si hindutë. Shumica e këtyre gjuhëve nuk ekzistojnë as në Pakistan dhe Afganistan. Pra, si do t’i trajtojë qeveria nacionaliste hinduse këta muslimanë? Logjika e NRC është e paqartë, por sjellja e keqe është e dukshme për shumicën e indianëve dhe të huajve që kanë njohuri për Indinë./Gazetaimpakt/AA

OPINIONE