Opinion

Shtatë hapa: Rruga nga pandemia në totalitarizëm

Nga Rosemary Frei

Ka vetëm shtatë hapa nga deklarata pandemike deri në totalitarizëm të përhershëm dhe shumë pushtete janë gati të fillojnë Hapin e 5-të.

Sikur të ishte planifikuar paraprakisht, miliarda njerëz rreth e rrotull globit po detyrohen hap pas hapi drejt një mënyre jetese rrënjësisht të ndryshme, e cila përfshin shumë më pak liri dhe veprimtari personale, fizike dhe financiare.

Këtu është shablloni që përsëritet për të dalë jashtë kësaj.

HAPI 1

Një virus i ri fillon të përhapet në të gjithë botën. Organizata Botërore e Shëndetit (OBSH) e shpall pandemi.

Agjensitë ndërkombëtare, zyrtarët e shëndetit publik, politikanët, media dhe zëra të tjerë me ndikim kanë frikë duke u përqëndruar pothuajse ekskluzivisht në përhapjen e virusit dhe numrin në rritje të rasteve dhe duke e karakterizuar virusin si jashtëzakonisht të rrezikshëm.

Brenda disa ditësh qeveritë në nivel kombëtar dhe lokal gjithashtu shpallin gjendje të jashtëzakonshme. Me shpejtësi rrufe ata vendosin masa mbyllëse që kufizojnë shumicën e njerëzve në shtëpitë e tyre, duke filluar me mbylljen e shkollave dhe mbyllin pjesën më të madhe të ekonomisë globale. Tregjet botërore shpërthejnë.

Publiku i tronditur, i trembur dhe i besueshëm, i bindur gjatë viteve të kaluara se trupat e tyre nuk kanë aftësi natyrale për të reaguar ndaj patogjenëve duke prodhuar antitrupa që japin imunitet të zgjatur, në masë të madhe i përgjigjet me dëshirë.

Klasa e parë javore virtuale në përgjigjet e urgjencës lokale dhe përgjigjeve të krizës ndaj COVID19 zhvillohet për kryetarët e bashkive dhe zyrtarët e tjerë të qytetit nëpër botë. Të koordinuar nga një pjesë e vogël e organizatave amerikane në sferat akademike, mjekësore, financiare, politike dhe transporti, klasat paraqesin të ftuar duke filluar nga Barack Obama e deri tek Bill Gates.

Hapi 2

Udhëheqësit kombëtarë, shtetërorë / krahinorë dhe komunalë, si dhe zyrtarët e shëndetit publik, fillojnë njoftimet ditore për shtyp. Ata i përdorin ato për të nxjerrë në pah statistika të frikshme që pohojnë se virusi ka potencialin për të vrarë shumë njerës, miliona.

Shumica e këtyre informacioneve është e vështirë të deshifrohen dhe hedhin pak dritë të vërtetë në rrjedhën natyrale të përhapjes së virusit në secilën zonë gjeografike.

Zyrtarët dhe media minimizojnë ose shtrembërojnë numrin e ulët të vdekjeve të papërshtatshme nga virusi dhe përkundrazi përqendrohen në statistika alarmante të prodhuara nga akademikë të pajtuar, ndikues të mediave sociale dhe organizata të profileve të larta.

Mesazhi kryesor është se kjo është një luftë dhe shumë jetë janë në rrezik përveç nëse të gjithë rrinë në shtëpi. Mediet kryesore thonë se bota është në mëshirën e virusit.

Njëkohësisht, bankat qendrore dhe qeveritë shpërndajnë shuma masive të parave të mëdha në dobi të bankave të mëdha. Dhe ata sjellin firma financiare gjigande të sektorit privat për të menaxhuar procesin pavarësisht nga rekordet e dobëta të këtyre ndërmarrjeve globale në rrëzimin e krizës 2008-2009. Qeveritë gjithashtu fillojnë me shpejtësi të krijojnë programe me vlerë trilionë paundësh që përfshijnë kompensimin e bizneseve dhe punëtorëve për humbjet e tyre të lidhura me mbylljen.

Hapi 3

Ekziston një përpjekje e bashkërenduar nga të gjitha nivelet e qeverisë dhe shëndetit publik për të shpejtuar testimet për ARN virale, së bashku me prodhimin e pajisjeve mbrojtëse personale.

Ata shtyjnë mënjanë nevojën për rregullim, përfshirë standardet e cilësisë dhe verifikimin e pavarur të niveleve të saktësisë së testeve, duke insistuar se miratimi i shpejtë dhe përdorimi i tyre janë të domosdoshëm për të shpëtuar jetë.

Lëshohen modele që parashikojnë rritjen imanigjare mbi një numër të rasteve, shtrime në spital dhe vdekje edhe në skenarë të përgatitura mirë.

Në të njëjtën kohë, zyrtarët e shëndetit publik lirojnë ndjeshëm kriteret për infeksione virale, shpërthime dhe vdekje, veçanërisht në anëtarët më të vjetër të shoqërisë. Kjo rrit numrin e rasteve dhe vdekjeve që i atribuohen patogjenit të ri.

Mediat vazhdojnë të zhurmojnë për më shumë testime dhe për ndëshkime të ashpra për njerëzit që nuk i respektojnë plotësisht masat e bllokimit.

Si rezultat, ka pak reagime pasi policia dhe ushtria me fuqi të reja që i zbatojnë këto masa dhe i shqiptojnë dënime të ashpra apo edhe burg për ata që nuk i binden urdhrave. Shtetet gjithashtu monitorojnë me pandëshkueshmëri një numër masiv të lëvizjeve të njerëzve përmes celularëve të tyre.

Burimet e mëdha njerëzore janë të përqendruara në gjurmimin e personave që kanë pasur kontakte me një individ pozitiv ndaj virusit dhe kufizimin e tyre në shtëpitë e tyre. Kështu pjesa e publikut të ekspozuar ndaj virusit mbetet relativisht e vogël.

Kontribuon gjithashtu në izolimin shoqëror. Midis shumë efekteve, kjo u mundëson atyre që janë nën kontroll të fshijnë edhe më tej zgjedhjet, zërat dhe fuqinë individuale dhe kolektive.

Hapi 4

Kur numri i rasteve dhe vdekjeve fillojnë zbritjen, zyrtarët lokalë pretendojnë se është ende herët të tregosh nëse virusi ka kaluar në popullatën e tyre dhe për këtë arsye, masat kufizuese duhet të vazhdojnë.

Një narrativë alternative është se nëse masat e tilla nuk mbahen në vend do të ketë një ringjallje të rasteve dhe vdekjeve. Megjithatë, një tjetër është se ngjitja e vazhdueshme në vdekjen e personave të moshuar do të thotë që të gjitha bastet janë humbur për momentin.

Ata pranojnë se modelet fillestare parashikuan gabimisht se do të kishte një cunam rastesh, pranime të ICU dhe vdekje. Sidoqoftë, ata pohojnë se nevojitet më shumë kohë përpara se të përcaktohet nëse është e sigurt të lirshosh disa prej kufizimeve dhe t’i lejosh fëmijët të kthehen në shkollë ose të rriturit të kthehen në punë.

Zyrtarët nuk përpiqen të llogaritin koston e përgjithshme të tronditjes për popullsinë e tyre dhe ekonomitë e mbylljeve dhe masave të tjera kundër, dhe as nuk diskutojnë se cili nivel i kostos mund të jetë shumë i lartë.

Ata dhe organizatat e fuqishme mediatike gjithashtu bëjnë presion që masa e madhe e testimit të virusit të përdoret për të vëzhguar popullatën e përgjithshme me ARN virale në trupat e tyre. Në të njëjtën kohë, rrjedhja fillon nga testimi i gjërë i gjakut për antitrupat ndaj virusit.

Ndërkohë, të dhënat e reja që janë publikuar tregojnë se virusi ka një kapacitet të lartë për të mutuar. Shkencëtarët dhe zyrtarët e interpretojnë këtë si të thotë që një arsenal më i madh mjekësor do të jetë i nevojshëm për ta luftuar atë.

Hapi 5

Rreth dy ose tre javë më vonë, rritja dramatike e testimit për ARN virale prodhon qëllimin e dëshiruar të një ngritje të konsiderueshme të numrit të njerëzve të gjetur pozitivë me virusin.

Zyrtarët e shëndetit publik shtojnë karburantin e avionit në ngjitje duke shtuar si raste dhe humbjet e jetës gjë që shton numrin e madh të njerëzve që vetëm dyshohen, dhe jo me përgjigjen e testit të konfirmuar nga laboratori, që kanë pasur një infeksion. Politikanët dhe zyrtarët e shëndetit publik i thonë popullatës kjo do të thotë se ata nuk mund të kthehen në punët e tyre ose aktivitete të tjera jashtë shtëpisë për momentin.

Qeveritë punojnë me agjencitë e shëndetit publik, akademikë, industri, OBSH dhe organizata të tjera për të filluar të hartojnë dhe zbatojnë sisteme imuniteti-pasaporte për përdorimin e rezultateve të testimit të përhapur të antitrupave për të përcaktuar se kush mund të çlirohet nga bllokimet. Ky është një nga shumë qëllimet e shtatë hapave.

Ndërkohë, drejtuesit e qeverisë vazhdojnë të theksojnë rëndësinë e vaksinave për përmirësimin e luftës kundër virusit.

Hapi 6

Testimi tek njerzit në një shkallë të gjerë i shumë llojeve të ndryshme të antiviraleve dhe vaksinave fillon, falë një shtytje të bashkërenduar nga OBSH, Bill Gates dhe bashkëpunëtorët e tij, kompani farmaceutike dhe bioteknike, qeveri dhe universitete.

Një numër i madh i popullatës nuk ka antitrupa ndaj virusit sepse nuk janë të ekspozuar ndaj tij; ata me padurim i pranojnë këto ilaçe edhe pse ato janë nxituar në treg me testime të papërshtatshme të sigurisë. Ata besojnë se këto produkte mjekësore ofrojnë shpresën e vetme për të shpëtuar nga kthetrat e virusit.

Hapi 7

Së shpejti virusi i ri fillon një cikël tjetër në të gjithë globin, ashtu si gripi dhe viruset e tjera kanë çdo vit prej mijëvjeçarësh. Zyrtarët përsëri adhurojnë tonet e frikës duke paraqitur mundësinë e miliona vdekjeve midis njerëzve që nuk janë mbrojtur ende nga virusi.

Ata shpejt përsërisin testimin e virusit dhe të antitrupave përsëri, ndërsa kompanitë shesin miliarda më shumë doza antiviralësh dhe vaksina përforcuese.

Qeveritë në të njëjtën kohë heqin kontrollin e të gjitha pasurive publike të mbetura ndaj kompanive globale. Kjo për shkak se bazat e taksave të qeverive lokale dhe vendore u përcaktuan gjatë Hapit 1 dhe praktikisht janë të falimentuar nga shpenzimet e tyre të papara në luftën kundër virusit në hapat e tjerë.

Rezultati i përgjithshëm i përgjigjes ndaj virusit është mjekimi i plotë, i cili në nivelin e popullsisë nuk është më i dëmshëm se gripi.

Kjo shoqërohet me krijimin e një totalitarizmi të përhershëm të kontrolluar nga ndërmarrjet globale dhe një shtet policor mbikëqyrës 24/7 i mbështetur nga lulëzimi i përhapur i teknologjisë “zgjuar”.

Lojtarët kryesorë përsërisin ciklin e histerisë dhe administrimin masiv të antiviraleve dhe të doza përforcuese çdo disa muaj.

Dhe ata zbatojnë një variacion të hapave 1 deri në 7 kur një patogjen tjetër i ri shfaqet në planet.

Tingëllon shumë larg? Fatkeqësisht, nuk është kështu.

Me ardhjen e COVID19 shumë vende përfunduan shpejt Hapat 1, 2 dhe 3.

Hapi 4 është duke u zhvilluar në një numër të madh të shteteve.

Hapi 5 është në rrugën e duhur për të filluar në fillim të majit.

/GazetaImpakt//off-guardian/