Opinion

Shifrat e fundit të pasurisë: Lakmia po fiton dhe njerëzimi po humbet

Nga John Weight 

Një gjë mbi të cilën kanë rënë dakord fetë kryesore të botës dhe shumica e shkollave të filozofisë janë rreziqet dhe e keqja e lakmisë njerëzore. Fatkeqësisht, ka disa njerëz që nuk e kanë marrë memorandumin për lakmi. Merrni shembull Waltons, familjen pas perandorisë me pakicë Walmart. Sipas webfaqes financiare dhe parave Bloomberg ata bëhen më të pasur me 4 milion dollare cdo orë - Po , ju e lexoni atë të drejtë, jo cdo javë ose muaj , cdo orë - ndërsa në të njëjtën kohë paguajnë punëtorët e tyre ( ose sic preferojnë ti quajnë ato bashkëpuntorë ) një pakicë prej 11 dollarësh ne orë . Nuk ka asnjë qenie njerëzore në këtë tokë që mund te justifikojë marrjen duke ( përdorur mendjen ) e 4 milion dollarëve ne orë , dhe nuk ka asnjë justifikim për pagimin e cdo punëtori me 11 dollarë ne orë vetëm disfunksionimi psikologjik osenjë person moralisht i zbrazët mund te konsideronte një skenar te tillë dhe hendekun e pasurisë te pajtushëm me përparimin . 
Po, ne kemi dëgjuar gjithçka per ndërmarrjen njerëzore dhe dinamizmit, punës së palodhur dhe sipërmarrjes. Por këto janë thjesht fjalë që përdoren për të legjitimuar lakminë dhe avarinë. Fjalët e hedhura në fytyrat e masave u pëlqen aq shumë pluhur për t’i verbuar sa për realitetin e botës dhe vendin e tyre të vërtetë në të. Ai vend është si dronë njerëzor, të dhënë në një jetë të kaluar duke punuar gishtat e tyre deri në kockë për një gropë, ndërsa programohen të besojnë se ata në të vërtetë janë të lirë. Nëse ata janë të lirë, është e lirë të jesh i varfër, të jesh i pastrehë, të mbetet i uritur dhe të vuajë. Familja Walton, pasuria e së cilës tani qëndron me 191 miliardë dollarë të egër, nuk janë të vetmet familje  në kulmin e kësaj bote të sëmurë nga lakmia. Familja Mars, gjigandët e ëmbëlsirave, me një pasuri prej 127 miliardë dollarësh. Kjo është një shumë e Bareve Mars. Ose, si për Koçët, famëkeq për falimentimin e shumë politikanëve në Uashington? Ata aktualisht janë ulur në një mal të pasurive në vlerën e 125 miliardë dollarëve. Nuk merr as një doktoraturë në ekonomi dhe as ndonjë argumentim në teorinë Marksiste për të kuptuar faktin se një botë që lejon që sasi të tilla të turpshme të pasurisë të përqendrohen aq shumë në arkat e kaq pak, është gjithashtu një botë që lejon nivele të pahijshme të varfërisë të durohet nga kaq shumë. Një nuk mund të ekzistojë pa tjetrën. Në Amerikë sot, numri i viktimave të varfërisë është legjion. Rreth 40 milion për të qenë të saktë. Dhe viktimat janë, për të qenë të sigurt. Sepse le të mos kemi asnjë nga këto biseda marramendëse për varfërinë e vetë-shkaktuar. Kjo është vetëm propagandë e ndezur pafund nga superrich dhe mashtrimet e tyre në pozicione të ndikimit në media dhe politikë. Tani nuk jam duke sugjeruar që ta vendosim pasaniket në burg (edhe jo për një kohë të gjatë sidoqoftë). Ajo që po sugjeroj është që t'i taksojmë ato në një mënyrë që i përshtaten civilizimit dhe të rishpërndajmë pasurinë e tyre në interes të së mirës së përbashkët.
Karl Marx (e mbani mend atë djalë?) Ndodh që të pajtohet ne kete rast . "Historia", një hendek i  madhe e shpallur dikur, "i quan ata njerëz më të mëdhenjtë që e kanë fisnikëruar veten duke punuar për të mirën e përbashkët; përvoja vlerëson si më të lumtur njeriun që ka bërë të lumtur numrin më të madh të njerëzve. " Jezusi gjithashtu e kuptoi që aty eshte arsyeja. Arsyeja pse ai ndoqi këmbyesit e parave jashtë tempullit. Dhe Jezusi, ashtu si Marksi, ishte një revolucionar. Ju nuk jeni dakord Në këtë rast, merrni parasysh fjalët e tij: "Lum ju që keni uri tani, sepse do të jeni të kënaqur. "Lum ju që qani tani, sepse do të qeshni. "Por mjerë ju të pasurit, sepse keni marrë ngushëllimin tuaj. "Mjerë ju që jeni tani, sepse do të keni uri. "Mjerë ju që qeshni tani, sepse do të vajtoni dhe do të qani".
Duke qëndruar me Jezusin dhe duke u argëtuar për një minutë, duhet të argumentohet se krishterimi i hershëm ishte komunizmi i kohës së tij dhe se komunizmi është krishterimi i hershëm i yni. Sepse në mishërimin e saj më të hershëm, Krishterimi si komunizmi ishte një besim revolucionar, i cili shfaqej si përgjigje ndaj shtypjes së varfër dhe varfërisë që pësoi nga shumë njerëz në emër të një Perandorie Romake që ishte më pak një monument i përparimit njerëzor dhe më shumë pengesë e tij. Sot, është perandoria Amerikane që është një pengesë për të përparuar; i sëmurë me lakmi për para, për pushtet dhe për hegjemoni. Jo se të gjitha pasaniket janë Amerikane. Sigurisht që jo. Siç zbulon artikulli Bloomberg, ato janë me kombësi të ndryshme dhe jetojnë në të gjithë botën. Por kush mund të argumentojë se vlerat kulturore që mbizotërojnë në atë botë janë vlera kulturore amerikane - dhe se ato vlera janë konkretisht vlerat e te pasurve ? Për ata prej jush që mund të zbardhen vetëm me fjalën e komunizmit, pa dyshim, faljet e mia, por mbetet një spektër që nuk ka ikur. Dhe ideja e komunizmit, në krahasim me realitetin, nuk do të vdes kurrë, ndërsa mjerimi dhe varfëria dhe nevoja njerëzore ekziston përkrah dekadencës dhe egërsisë dhe lakmisë njerëzore. Filozofi Erich Fromm është dikush që gjithmonë mund të mbështetet për të zbritur në zemrën e çështjes. "Lakmia," shkruan ai, "është një gropë pa fund, e cila e shuan personin në një përpjekje të pafund për të përmbushur nevojën pa arritur kurrë kënaqësinë." Herën tjetër që të gjeni veten në Walmart, kurseni një mendim për Waltons. Katër milion dollarë në orë nuk shkojnë aq larg sa dikur./gazetaimpakt /rt