Shqiperia

Shqipëria dhe Serbia bashkohen për të rritur turizmin

Pavarësisht marrëdhënieve të tyre shpesh të tendosura, Shqipëria dhe Serbia kanë nënshkruar një marrëveshje bashkëpunimi që synon të tërheqë më shumë turistë të huaj dhe të inkurajojë vetë qytetarët e tyre të vizitojnë vendet e njëri-tjetrit.

Me asnjë nga vendet e Ballkanit të renditur në listën e vendeve që duhet të vizitojnë turistët e huaj, Shqipëria dhe Serbia kanë rënë dakord që së bashku të promovojnë veten jashtë vendit në panaire dhe evente të tjera për të tërhequr më shumë vizitorë në të dy vendet.

“Turistët nga jashtë vizitojnë disa destinacione në rajon gjatë një udhëtimi, kështu që detyra e çdo vendi rajonal është të gjejë vendin e vet, të dukshëm dhe origjinal,” tha për BIRN Ministria e Tregtisë, Turizmit dhe Telekomunikacionit e Serbisë.

Ministria tha se marrëveshja përfshin bashkëpunimin e dy vendeve në organizatat ndërkombëtare të turizmit dhe në promovimin e bashkëpunimit midis organizatave që punojnë në fushën e turizmit.

Për të rritur numrin e turistëve nga jashtë, rajoni duhet të bëhet i njohur si një destinacion ndryshe, shtoi ministria.

Marrëveshja u nënshkrua të martën nga ministri serb i tregtisë Rasim Ljajiq dhe ministri shqiptar i turizmit Blendi Klosi.

Ljajiq tha se një tjetër objektiv i marrëveshjes ishte rritja e trafikut të turistëve midis Serbisë dhe Shqipërisë, i cili aktualisht është shumë i ulët.

“Ne kemi shumë për të ofruar dhe besojmë se shkëmbimet e ekspertëve dhe bashkëpunimi i agjencive tona të turizmit, dhomave të tregtisë dhe raportet e mediave nga të dy vendet do të kontribuojnë në një rritje të trafikut të turizmit në të dy drejtimet,” tha Ljajiq.

Ai vuri në dukje se vetëm 3,000 deri në 5,000 shtetas serbë vizitojnë Shqipërinë çdo vit, ndërkohë që numri i turistëve shqiptarë në Serbi është aq i vogël saqë ata as që regjistrohen.

Ndryshe nga kjo, në vitin 2017, pothuajse 17.5 milionë turistë vizituan Kroacinë, destinacioni më i njohur i rajonit deri tani, dhe rreth 12 milionë vizituan Bullgarinë.

Klosi i Shqipërisë tha se të gjitha institucionet përgjegjëse për turizmin duhet të marrin më shumë mbështetje pas nënshkrimit të marrëveshjes.

“Potenciali është i madh dhe duhet të shfrytëzohet, dhe përfshin trashëgiminë kulturore dhe promovimin e mënyrës tonë të jetesës,” tha Klosi.

Klosi shtoi se ai dhe Ljajiç kishin diskutuar për organizimin e një takimi të përbashkët të ministrave të turizmit nga rajoni dhe krijimin e një strategjie të përbashkët turizmi që do të përfshinte Maqedoninë, Malin e Zi, Bosnjën dhe Hercegovinën dhe Kosovën.