Sociale

Shqiptarja dëbohet pas 30 vitesh qëndrimi në SHBA

Pas 30 vjetësh qëndrimi në SHBA, ku ajo lindi dhe rriti tre fëmijë, punoi dhe pagoi taksat në lartësitë e Sterling, Zahrija Puroviç, 50 vjeç, u vendos në një aeroplan dhe u dërgua të enjten në Malin e Zi.

Pavarësisht se nuk kishte të dhëna kriminale dhe një mocion në pritje për një qëndrim nga ana e gjykatës federale të Apelit, autoritetet e emigracionit urdhëruan dëbimin e saj, duke i prerë një biletë avioni në Detroit Metro Airport.

Gjatë një lamtumire emocionale, një mikeshë prej 16 vjetësh u rrëzua në dysheme ndërsa përqafoi Purovicin, shqiptaren nga Mali i Zi.

Pas rifitimit të vetëdijes, gruaja pyeti agjentët e ICE nëse ata mund të thoshin një lamtumirë të fundit.

“Jo”, tha agjenti dhe shoqëroi zonjën Purovic drejt avionit.

Avokati i saj e quajti deportimin të pakuptimtë dhe tha se Purovic ka pak lidhje me vendin e saj të lindjes, pasi nuk ka shkuar kurrë që kur ka shkuar në SHBA në moshën 19 vjeçare.

“Ky është një shembull i mirë i deportimeve absurde që po shohim”, tha avokati i Purovic, Carrie Pastor. “Ajo nuk ka asnjë dosje penale … asaj ju mohua azili shumë vite më parë”.

“Rasti i saj aktualisht është në pritje përpara Gjykatës së Apelit të SHBA për Qarkun e Gjashtë. Nuk është marrë asnjë vendim … Ajo po dërgohet në një vend që nuk e ka parë për 30 vjet …”

Purovic vuan nga skolioza dhe kishte planifikuar një takim me një kirurg në Michigan më 13 nëntor, pasi terapia fizike dhe trajtimet e tjera dështuan.

Ajo ka frikë se nuk do të ketë qasje në trajtim efektiv në Malin e Zi.

Gjatë proceseve gjyqësore, gruaja ka rrëfyer edhe njohjen me bashkëshortin e saj.

“Babai im tha se ishte i martuar me nënën time para se të vinte në këtë vend”, tha djali i saj Arian Puroviç, 27 vjeç.

Por Zahrija Purovic i tha një gjykatësi që të dy u takuan përmes fotove dhe telefonatave pasi u transferua në Shtetet e Bashkuara.

Agjentët e ICE në aeroport thanë se gruaja do të rindalohej të hynte në SHBA për 10 vjet, por familja mund të bëjë një kërkesë.

Procesi i aplikimit me kohë të gjatë mund të zgjasë një ose më shumë vite, sipas Këshillit Amerikan të Imigracionit.

Familja e Purovic ka luftuar për të përballuar largimin e saj të afërt, por pa sukses.