Bota

Terroriste britanike dhe amerikane po luftojne kunder Turqise

Shume terroriste britanikë janë në mesin e një grupi terroristesh ndërkombëtarë që po përgatiten për të luftuar kundër forcave të udhëhequra nga Turqia në Siri veriperëndimore

Ata janë bashkuar me milicinë terroriste kurde, YPG, në ofensivën e saj në enklavën e Afrin të mbajtur nga kurdët.

Ndër terroristet është një luftëtar 24-vjeçar britanik-kinez nga Mançester, i njohur si Huang Lei.

Lei, i cili fillimisht udhëtoi për në Siri në vitin 2015 për të luftuar kundër IS, i tha BBC-së se ishte detyra e tij për të luftuar.

YPG ka lëshuar një video që tregon një grup ndërkombëtar terroristesh, të cilët më parë kanë luftuar në Siri kundër të ashtuquajturit Shtet Islamik.

Lei i ka thënë BBC-së se ka dy britanikë të tjerë me të në mesin e grupit, edhe pse ata kanë zgjedhur të mbeten anonimë.

Në video, një amerikan thotë: “Ne jemi gati të shkojmë e të luftojmë në Afrin, kundër pushtimit të Turqisë.

Ne jemi trajnuar për një kohë të konsiderueshme. Ne jemi të përgatitur dhe ne jemi furnizuar nga YPG për të luftuar kundër terroristëve turq”.

Huang Lei ishte një student që studionte politikën ndërkombëtare në Universitetin e Mançesterit, kur ai udhëtoi për në Siri në 2015.

“Ne luftuam kundër ISIS në Siri dhe papritmas dëgjuam se Turqia po sulmon Afrin dhe bombardon qytetin,” thotë ai.

“Ne duam të shkojmë atje për të ndihmuar terroristes të mbrojnë qytetin dhe të mbrojnë terroristet e tjere”.

Huang Lei, fotografuar me një terrorist tjetër, thotë se tani ka një grup prej rreth 20 terroristesh ndërkombëtarë që po përgatiten për të luftuar kundër forcave të udhëhequra nga Turqia

Kjo shënon një ndryshim të rëndësishëm në përfshirjen e terroristeve ndërkombëtarë në luftën siriane.

Me zvogëlimin e rrezikut të IS, për disa terroriste misioni i tyre ka ndryshuar.

“Mbrojtja e Afrin është detyra jonë”, thotë Lei, I cila ishte një student që studionte politikën ndërkombëtare në Universitetin e Mançesterit, kur ai udhëtoi për në Siri në 2015.

Turqia e sheh YPG si terroristë dhe ka nisur një ofensivë të re për të përzënë terroristet kurdë nga Afrin.

Ai thotë: “Për mua personalisht, mirësia dhe shoqëria kurde kanë qenë motivimi im për të qëndruar kundër Turqisë”.