Opinion

Tre ndërhyrje të shkëlqyera në tre javë … Regjimet izraelite, BE dhe Arabe janë të habitur. Zona e terrorit dhe projekti i tyre i hartave janë histori tani! Erdogan, Putin, Trump … Këta tre liderë po ndryshojnë botën … Bota po shikon rikthimin e Turqisë. Kjo është ngjitja e Turqisë!

Nga: Ibrahim Karagul

Në vetëm tre javë Turqia ndërmori tre hapa kryesorë gjeopolitikë që rrezikuan pozicionin e fuqive qendrore dhe i dhanë fund projektit më të madh që po zhvillohet në rajonin tonë. Ai mohoi të gjitha planet që filluan luftën në Siri.

Hapi i parë ishte i një aspekti ushtarak në fushën e betejës; e dyta ishte politike dhe në tryezën e diplomacisë; e treta ishte një nga “fuqitë qendrore”; dhe Turqia doli fitimtar në të tre.

Ajo u dëshmua si një fuqi e tretë e madhe përkrah dy shteteve të mëdha si SHBA dhe Rusia.

Izraeli, Evropa, regjimet arabe janë të habitur…

Turqia kreu operacionet e saj ushtarake dhe diplomatike në terren me një koordinim inteligjent mes habisë së Evropës, Izraelit dhe regjimeve arabe të kontrolluara nga SHBA dhe mori atë që dëshironte.

Ajo arriti të “pamundurën” përmes Operacionit Burimi i Paqes. Pavarësisht nga SHBA, Rusia, aleanca arabe dhe vendet e BE si Gjermania dhe Franca, Turqia provuan të gjithë gabim..

Demonstroi, si për rajonin ashtu dhe për tërë botën, që fuqia e tij ndryshon në lojë. Ky realitet e vendosi Turqinë në ligën e gjigandëve. Tani, qoftë rajonal apo global, Turqia gjithmonë do të jetë në atë tryezë, Turqia nuk do të konsiderohet më një vend rajonal. Prania e Turqisë do të ndihet në të gjitha fushat qendrore në shkallë botërore.

Zona e terrorit dhe projekti i tyre i hartave janë histori tani!

Korridori i terrorit dhe harta e terrorit në veri të Sirisë, i cili përfshin kufirin mesdhetar dhe Irakun, si dhe kufirin iranian, tani janë histori. Tani, as Izraeli, as SH.B.A. ose vendet evropiane nuk mund ta zbatojnë – apo edhe të përpiqen ta zbatojnë – një projekt të tillë.

Planet për të mbyllur Turqinë përmes terrorizmit, për ta rrethuar atë me aleancën shumëkombëshe që i përkrahin ata kanë rënë në kullim. Planet për të na qënë në Mesdhe dhe në Egje pas Sirisë kanë zbritur ikjen. E gjithë ajo që ka arritur Turqia në terren dhe në tryezën e diplomacisë brenda tre javësh u ka treguar Sh.B.A dhe Evropës që nuk është dhe nuk do të jetë një vend që mund të anashkalohet duke përdorur metoda të tilla.

Politikat me dy fytyra të Evropës tani janë shembur

Natyra e marrëdhënieve të Turqisë me Sh.B.A dhe BE ka ndryshuar. Shtetet e Bashkuara dhe vendet evropiane nuk mund të trajtojnë më Turqinë si një vend rajonal. Ata nuk mund të bëjnë plane pa Turqinë ose të injorojnë fuqinë e Turqisë. Në këtë kuptim, në politikën globale, Ankaraja tani ka peshë më të madhe se tërësia e vendeve të BE-së.

Pas kësaj faze, Gjermania, Franca dhe politikat kurde të U.K, qasja e tyre ndaj Partisë së Punëtorëve të Kurdistanit (PKK) do të ndryshojë rrënjësisht – do të duhet. Ka ardhur fundi për politikat që disiplinojnë përmes terrorizmit. Ka ardhur fundi për politikat e tyre me dy fytyra përmes PKK.

Izraeli i zhgënjyer, regjimet arabe u mënjanuan

Marrëveshja e arritur me Sh.B.A dhe Rusinë çoi në njohjen globale të shqetësimeve të sigurisë së Turqisë. Hapi që nuk mund të bëhej për katër dekada në lidhje me PKK dhe terrorizmin është ndërmarrë; është fituar një fitore në luftën kundër terrorizmit. Të gjitha planet e Sh.B.A-së dhe Rusisë për të hedhur poshtë Turqinë përmes PKK janë mohuar.

Vendet e BE-së, Izraeli ose vendet arabe nuk kanë mbetur asgjë për të bërë përballë këtyre marrëveshjeve. Ata të gjithë janë anashkaluar dhe do të duhet t’i binden asaj.

Izraeli në veçanti ishte i zhgënjyer në Siri. Të gjitha përpjekjet e saj që nga fillimi i luftës kanë rënë poshtë. Arabia Saudite dhe Emiratet e Bashkuara Arabe (Emiratet e Bashkuara Arabe), të cilat siguruan fonde për politikat e hartuara nga Izraeli, humbën në Siri. Ata do të vazhdojnë të humbasin.

Turqia detyroi që SHBA të tërhiqeshin nga rajoni. Lufta për të ndarë tokën në Siri ka mbaruar

Turqia detyroi Sh.B.A që të tërhiqet nga zona e sigurt. Asnjë forcë tjetër nuk mund ta bënte kurrë këtë. Por nuk kishte zgjidhje tjetër përveç të tërhiqeshin. Me mungesën e Sh.B.A. atje, PKK, vendet e BE, si dhe Izraeli, të gjithë do të tërhiqen.

Dhe si rezultat i marrëveshjes së arritur në Soçi, Turqia dhe Rusia kanë vërtetuar se ata janë të aftë të ndërmarrin hapa të përbashkët në Siri dhe rajon. Gjithashtu u zbulua se të dy vendet mund të drejtojnë shumë reforma serioze globale përtej partneriteteve ekonomike dhe mbrojtëse. Kjo demonstron edhe një herë se marrëdhëniet Ankara-Moskë janë të forta.

Marrëveshjet e bëra me Sh.B.A dhe Rusinë kanë qenë hapat më të rëndësishëm të ndërmarrë për integritetin e Sirisë që nga dita e fillimit të luftës. Është konfirmuar që ky vend nuk është më ai që duhet të ndahet midis botës dhe se oreksi i Perëndimit do të frenohet.

Bota do të shikojë kthimin e Turqisë. Kjo është periudha në rritje!

Kjo është një periudhë në të cilën forca prish lojën. Sepse fusha e energjisë globale është shembur. Sistemi ndërkombëtar është shembur. Luftërat për pushtet tani po përcaktojnë gjithçka. Prandaj, një vend që nuk mund ta ndiejë praninë e tij do të ketë një të ardhme. Turqia e kuptoi dhe e ndjeu këtë dhe iu bashkua lojës – dhe ka filluar të korr edhe frytet e saj.

Turqia është rikthyer me teoritë dhe pretendimet e saj historike. Bota tani po shikon rikthimin e Turqisë. Të gjitha lojërat që synojnë vendin tonë kishin për qëllim parandalimin e këtij rikthimi. Ata humbën në çdo zonë.

Kjo është ajo që ne gjithmonë e mbrojtëm, atë që besuam, dhe vazhduam të këmbëngulim për këtë. Kur loja u vendos në këtë mënyrë, ne pamë dhe provuam se si u shkatërruan dhe u shkatërruan planet rajonale dhe lokale. Sidoqoftë, nuk do të ketë kthim prapa tani: nuk do të ketë asnjë mundësi për të kufizuar këtë vend më me metoda konvencionale.

Kjo është ajo që ne e quajmë ngritja e historisë! “Periudha në rritje” e Turqisë do të marrë një vrull të mëtejshëm.

Erdogan, Putin, Trump: Tre liderë që ndryshojnë botën

Më 7 Tetor 2019, filloi Operacioni Pranvera e Paqës. Më 17 Tetor 2019, Sh.B.A dhe Turqia arritën një marrëveshje. Më 22 Tetor 2019, u bë një marrëveshje me Rusinë në Soçi.

Tre hapa të mëdhenj u morën në tre javë që tronditën vendet qendrore të botës. Hapat gjigantë brenda një periudhe të shkurtër kohe në luftën katër dekadëshe të vazhdueshme kundër PKK. Kjo është e paparë.

Boshllëku në fushën e energjisë globale i dha Turqisë një zonë manovrimi.

Udhëheqja dhe vendosmëria e fuqishme e Presidentit Erdogan e mbushën këtë pavlefshme. Ne jemi duke parë një lojë globale të fuqisë midis Erdogan, Putin dhe Trump. Tre udhëheqësit po ndryshojnë botën.

Ne fituam në fushë, në tryezën e diplomacisë dhe në Soçi

Ne ndërhynë drejtpërdrejt në një lojë lufte, një projekt hartë në të cilin përfshihen fuqitë e mëdha të botës. Ne mohuam çdo plan të bërë që nga dita kur filloi lufta në Siri. Ne do të shohim që kjo fuqi të forcohet në marrëdhëniet e tjera bilaterale në periudhën e ardhshme.

Korridori i terrorit është shkatërruar. Planet për të rrethuar Turqinë janë rivendosur tani për tani. Planet për të ndërtuar një front të brendshëm dhe për të ndërhyrë nga brenda vendit janë mohuar./Gazetaimpakt/yenisafak/

 

 

 

 

 

 

 

 

OPINIONE

INTERVISTA