Bota

Turqia ndalon të gjitha aktivitetet e komunitetit LGBT

Turkish gay rights group (LAMBDA) activists wave peace flags infront of a mosque in Istanbul on March 16, 2010 during a demonstration against Family Affairs Minister Aliye Selma Kavaf. Some 60 activists denounced Kavaf and called for her resignation, as they accuse the Family Affairs Minister of insult, incitement to crime and incitement to enmity and hate -- crimes which are punishable by up to two, five and three years in jail respectively. Kavaf, who is also women's minister in the Islamist-rooted government, said in a newspaper interview last weekend that she believed homosexuality was a "biological disorder, a disease." AFP PHOTO / MUSTAFA OZER (Photo credit should read MUSTAFA OZER/AFP/Getty Images)

Zyrtarët turq kanë ndaluar të gjitha aktivitetet nga grupet e komunitetit LGBTI në kryeqytetin e vendit, Ankara.

Ndalimi hyri në fuqi të shtunën për një periudhë “të pacaktuar” dhe do të zbatohet për të gjitha shfaqjet e filmave LGBTI, teatro, panele dhe ekspozita.

Zyra e guvernatorit të Ankarasë njoftoi të dielën se ndalimi u bë për të mbrojtur “sigurinë publike”.

Ai tha se ngjarjet të tilla mund të shkaktojnë armiqësi mes grupeve të ndryshme dhe të rrezikojnë “shëndetin dhe moralin”, si dhe të drejtat dhe liritë e të tjerëve.

Sipas zyrës së guvernatorit disa grupe mund të provokohen nga ngjarjet e komunitetit LGBTI dhe mund të ndërmarrin veprime kundër pjesëmarrësve për shkak të “ndjeshmërive shoqërore”.

Megjithëse, homoseksualiteti nuk është i ndaluar në Turqi dhe shoqatat e shumta LGBTI regjistrohen ligjërisht në shtet, aktivistët e të drejtave të njeriut thonë se individët LGBTI përballen me diskriminim dhe stigmatizimin.