Bota

“Ushtria britanike mbuloi krime lufte në Irak dhe Afganistan”

Një seri dokumentesh të rrjedhura të qeverisë sugjerojnë se ushtria britanike ka mbuluar krime të ndryshme të luftës të kryera gjatë fushatave në Irak dhe Afganistan, njoftuan mediat lokale të dielën, transmeton Anadolu Agency (AA).

Një hulumtim nga “The Times” dhe BBC Panorama zbuloi se “provat që implikonin ushtarët britanikë në vrasjen e fëmijëve dhe torturimin e civilëve u mbuluan nga komandantët ushtarakë”.

Detektivët ushtarakë “zbuluan akuza shqetësuese se komandantë të lartë ishin përpjekur të fshehin krimet e luftës nga trupat britanike në Afganistan dhe Irak”, raportoi Times duke cituar hetimin.

Times tha se provat zbuluan ‘vrasje’ nga një ushtar i SAS (Special Air Service) dhe vdekje në paraburgim, rrahje, torturë dhe abuzim seksual degradues të të arrestuarve nga anëtarët e Black Watch (Batalioni i 3-të, Regjimenti Royal i Skocisë)”.

Sipas raportit, detektivët ushtarakë po ashtu zbuluan “pretendime për falsifikim të dokumenteve aq seriozisht sa për të merituar ndjekjen penale të oficerëve të lartë”.

Sipas të përditshmes britanike “British Daily”, hetuesit nga hetimet kanë shprehur zhgënjimin se provat bindëse janë fshirë mënjanë për arsye politike.

“Vendimet kryesore janë marrë nga duart tona”, tha një hetues.

“Kishte gjithnjë e më shumë presion nga Ministria e Mbrojtjes për t’i mbyllur çështjet sa më shpejt që të ishte e mundur”.

Hetimi

Times shtjelloi çështjet nën hetime dhe tha se krimet përfshijnë vrasjen e tre fëmijëve dhe një të riu të qëlluar në Afganistan në tetor të vitit 2012 nga një ushtar i SAS derisa pinin çaj në shtëpinë e tyre, abuzim të gjerë të të burgosurve në verën e vitit 2003 në kampin Stephen në Basra të Irakut dhe vdekjen e dy të arrestuarve në paraburgim.

Një tjetër krim i hetuar nga hetuesit ishte gjuajtja fatale e një polici irakian në gusht të vitit 2003, e cila u mbulua bazuar në rrëfimin e dëshmimit të një ushtari. Ushtari më vonë tha se provat ishin sajuar pa dijeninë e tij.

Ministria e Mbrojtjes hedh poshtë pretendimet

Ministria britanike e Mbrojtjes (MB) hodhi poshtë pretendimet, duke thënë se ndërhyrja e tyre e pretenduar në rastet është “e pavërtetë”.

“Akuzat se Ministria e Mbrojtjes ndërhyri në hetime ose vendime të ndjekjes penale në lidhje me sjelljen e forcave amerikane në Irak dhe Afganistan janë të pavërteta”, tha Ministria e Mbrojtjes.

“Gjatë gjithë procesit, vendimet e prokurorëve dhe hetuesve kanë qenë të pavarur nga Ministria e Mbrojtjes dhe përfshijnë mbikëqyrje të jashtme dhe këshilla ligjore”, thuhet në një deklaratë./ AA