Opinion

YouTube lejon kanalet anti-protestë në Hong Kong, ndërsa Ministria e së Vërtetës në SHBA lufton Kinën

Nga: Helen Buyniski

YouTube duke ndjekur hapat e Facebook dhe Twitter në kufizimin e censurës së tij arbitrare në llogaritë pro-Kinë ka çaktivizuar 210 kanale që publikonin përmbajtje në lidhje me protestat e Hong Kongut “në një mënyrë të koordinuar”.

“Kanalet në këtë rrjet silleshin në një mënyrë të koordinuar ndërsa ngarkonin video në lidhje me protestat në Hong Kong,” pohoi analisti i kërcënimit të Google, Shane Huntley në një postim në blog të enjten, duke shtuar se “zbulimi” i ekipit të Google ishte “në përputhje me vëzhgimet dhe veprimet e fundit në lidhje me Kinën të njoftuara nga Facebook dhe Twitter. ”

Përkthim? Kanalet po “mbillnin mosmarrëveshje politike” në emër të qeverisë kineze dhe duhej të ndaloheshin. Si e dinte Google që kinezët po përpiqeshin të helmonin në mënyrë të gabuar mendjet kundër protestuesve? “Përdorimi i VPN” dhe “metodat e tjera të maskimit” – përhapur në epokën e mbikëqyrjes masive , ishte e gjithë prova e kërkuar për të fshirë kanalet nga ekzistenca.

https://www.rt.com/news/466848-twitter-purge-chinese-bots/

Twitter mori hapin e censurës anti-Kinë që u lëkund në fillim të kësaj jave, mbas grevës parësore të mediave sociale ku për herë të parë në mënyrë aktive “deformuan” qindra mijëra llogarive si krim i organizuar mbi “mosmarrëveshjen”. Krimet e tyre përfshinin “minimizimin e legjitimitetit dhe qëndrimet politike të lëvizjes protestuese në terren”.  Dikush mund të argumentojë se vetë protestat janë një formë e përçarjes politike, por rezistenca është e kotë kur ngarkohet me një vepër të tillë të pazhvilluar.

Asnjë nga platformat e mediave sociale nuk e ka përcaktuar ndonjëherë se çfarë saktësisht përbën “përpjekjen për të mbjellë mosmarrëveshje”, megjithëse një fije e zakonshme që kalon nëpër joplatformat masive të vitit të kaluar sugjeron se përfshin postimin në mbështetje të një qeverie që SHBA nuk e pëlqen siç mund të jenë Rusia, Irani, Venezuela apo Kina.

Ministria e së vërtetës në mediat sociale është bërë gjithnjë e më e hapur për rëndësinë e të vërtetës në atë që përbën dezinformim të veprueshëm. Një grup i “ekspertëve” në përhapjen e keqinfektimit në internet publikuan një letër këtë javë duke shpjeguar se deklaratat e vërteta mund të përbëjnë keqinformim nëse ato ishin të rregulluara për t’i shërbyer një qëllimi, duke bërë thirrje për përdorimin e platformave të mëdha për të zgjeruar përkufizimin e tyre të “sjelljes joautentike” për të përfshirë këdo që riposton informacionin që portretizon “djemtë e mirë” në një dritë negative.

https://www.rt.com/news/466968-pilger-going-underground-interview/

Qeveria kineze sfidoi Twitter duke shpjeguar vendimin e saj për të ndaluar reklamat ne mediat në pronësi të shtetit, duke pyetur “Pse prezantimi zyrtar i mediave në Kinë është me siguri negativ ose i gabuar?”

Pekini ka qenë i mprehtë duke treguar se SHBA  kanë një rol të rëndësishëm në ndezjen e flakëve të trazirave, një akuzë që bëhet më e besueshme pas çdo dite që protestat vazhdojnë pavarësisht se ato kanë arritur të detyrojnë qeverinë e Hong Kongut të tërheqë një projekt-ligj që do të lejonte që të dyshuarit kriminelë të ekstradohen në Kinë.

Komentues të shumtë në twitter pro-protestës mbushin çdo postim të Sekretarit të Shtetit Mike Pompeo me lutje për të ndërhyrë në gjendjen e tyre mizore, edhe pse ligjvënësit amerikanë kërcënojnë të bijnë zjarr dhe tërbim nëse dikush do të dëmtojë një qime në kokën e një protestuesi.Dhe fotot e udhëheqësve të protestës që takohen me diplomatët amerikanë sugjerojnë se ka sigurisht disa “sjellje të koordinuara joautentike” që nga ana tjetër është një lojë.

YouTube, si një filial i Google, është ekspozuar më partizan sesa arbitrat e vërtetë të Twitter. Një paralajmërues lëshoi gati 1.000 faqe dokumente të brendshme në fillim të këtij muaji që tregojnë se algoritmet e YouTube kishin për qëllim më shumë formësimin e realitetit sesa ta portretizonin me saktësi atë. Kur platforma hoqi kanalet e mediave shtetërore iraniane Uashingtoni rriti tensionet me Teheranin në ngushticën e Hormuzit dhe çaktivizimi i kanaleve pro-Kinë që sugjeron protestat është shumë larg arritjes së qëllimit të tij të deklaruara në fillim.

https://www.rt.com/news/466349-hong-kong-color-revolution/

/gazetaimpakt/rt

 

OPINIONE