A është vehabizmi medkhalists miku me i mire i Shtetit të Izraelit?

Nga Zalghi Khan

Ndërsa antisemitizmi rritet në mbarë botën, madje edhe në vendet perëndimore, veçanërisht në mesin e organizatave të ekstremit të djathtë dhe supremacistët e bardhë, është ende e rëndësishme të theksohet se mbështetja për Shtetin e Izraelit ekziston në një vend të pamundur dhe madje mund të zgjerohet me qasjen dhe mbështetjen e duhur.

Siç ndoshta do ta kishin marrë me mend historianët ushtarakë në Lindjen e Mesme, po i referohem një sekti të panjohur islamik që është një mbështetës shumë më i fortë për normalizimin e lidhjeve me Izraelin sesa edhe partitë politike laike, nacionaliste dhe liberale, shkolla e mendimit e njohur si medkhalizmi.

Me sa dinë ekspertët, kërcënimi nga terrorizmi është i rrënjosur thelbësisht dhe në mënyrë të pandashme në islamin politik, veçanërisht në grupet xhihadiste si ato të sikur ISIS, Al-Kaeda, Talibanët, Hamasi, Xhihadi Islamik, Al-Shabaabet, Houthijte, etj. Këto grupe janë në një mënyrë apo tjetër të ndikuar nga metodologjia, parimet dhe vlerat e Vëllazërisë Muslimane.

Megjithatë, sekti i medkhalizmit është kundërpesha thelbësore e këtyre grupeve dhe ndihmon në sigurimin e interesave dhe idealeve demokratike laike perëndimore, si dhe sigurinë e shtetit të Izraelit.

Për më tepër, ky sekt beson në lejueshmërinë e normalizimit të lidhjeve ndërmjet qeverive islamike dhe Izraelit dhe nuk beson në bojkotimin e mallrave dhe shërbimeve izraelite. Bindja e tyre e padiskutueshme ndaj qeverive, madje edhe atyre që janë qartësisht pro-izraelite, si Emiratet e Bashkuara Arabe, Jordania, Egjipti, Maroku dhe Sudani etj., do të thotë se politikat zyrtare që janë në dobi të Izraelit nuk do të kundërshtohen por do të mbështeten, pasi sipas fjalëve të tyre ky është “vendim për sundimtaret”.

Për më tepër, ky parim teologjik, i njohur në arabisht si “ta’at ëali al amr” që mund të përkthehet si “bindje ndaj sundimtarit”, është themeli i stabilitetit në të gjithë shtetet pro-izraelite të Lindjes së Mesme.

Kur bëhet fjalë për shtetin e Izraelit, medkhalizmi ka nxjerrë dijetare autoritativ, që konsiderohen gjigantë në botën islame, veçanërisht në sektin sunit, sektin më të madh të Islamit, që kanë bërë thirrje për një zgjidhje të negociuar të çështjes palestineze. Sheikh Al-Albani, selefisti sunit më i respektuar, ka mbrojtur me fetva dhe ka kerkuar largimin e të gjithë palestinezëve, duke perfshire edhe shumicën e terroristëve, për t’u larguar përgjithmonë nga Bregu Perëndimor. Sipas këtij shkrimi qe po citojme me poshte, Sheh Albani ka legjitimuar autoritetin e shtetit të Izraelit si mbi Bregun Perëndimor po ashtu edhe mbi Gazën: “Por fetvaja e Albanit duket se është njohja e sovranitetit de fakto izraelit mbi Bregun Perëndimor dhe Gazën, gjë që  dëshmohet nga forcat ushtarake që pushtojnë Bregu Perëndimor dhe bllokada e Gazës nga ushtria izraelite”.[1]

Për ta çuar më tej dallimin midis medkhalizmit dhe terroristëve xhihadistë, në Mbretërinë e Bashkuar, Shamsi Bensafi, një klerik islamik, ka bere thirrje per paqe me Shtetin Hebre të Izraelit, ndërsa Daniel Haqiqatjou, një kundërshtar politik i orientuar nga xhihadistët shiit iranian, ka mbrojtur idenë për luftë të pafundme me hebrenjtë në tërësi në mënyrë që palestinezët të kenë një shtet nga lumi në det. I pari është ithtar i Medkhalizmit, ndërsa i dyti është ithtar i Islamit politik xhihadist; i pari është mik i Izraelit, ndërsa i dyti është armik i Izraelit. Cili është i dobishëm për interesat perëndimore dhe izraelite?

Një nga rreziqet kryesore të sigurisë që buron nga grupet politike, veçanërisht ato me prirje xhihadiste, është ai i vrasjes. Ky është veçanërisht një kërcënim për liderët dhe zyrtarët qeveritarë. Për shembull, ju kujtohet vrasja e presidentit Anwar Sadat? Apo vrasja e guvernatorit të Punxhabit në Pakistan, Salman Taseer? Bota islame është e njohur për historinë e saj të atentateve. Nuk është çudi që vrasësi është gjithmonë një islamist. Ky kërcënim eliminohet me promovimin e gjerë të medkhalizmit, pasi ata kërkojnë të identifikojnë këto kërcënime dhe t’i raportojnë ato tek autoritetet.

Nuk ka dyshim se fragmentimi i shteteve dhe qeverive në botën islame është një kërcënim i rëndë për sigurinë e shtetit të Izraelit dhe botës perëndimore në përgjithësi. Sepse ky fragmentim krijon hapësirë për grupet radikale ekstremiste për të trajnuar dhe rekrutuar njerëz për të nisur mizoritë terroriste si ato të nisura nga SHBA në Afganistan, si 11 shtatori, ose bombardimet në Bali që vranë qindra njerëz, duke përfshirë shumë australianë dhe britanikë. Medkhalistët janë të rëndësishëm në parandalimin e këtyre sulmeve dhe ata sigurisht që do të dënonin edhe mizoritë e 7 tetorit.

Në analizën përfundimtare, kur ne i shqyrtojmë në mënyrë objektive të gjitha provat, vërtetohet pa asnje dyshim se Medkhalizmi është ajo rryme e mendimit islam që është më miqësore me qëllimet dhe objektivat taktike, operacionale dhe strategjike të Shtetit të Izraelit. Ky grup nuk ka probleme me normalizimin e lidhjeve me Shtetin e Izraelit, as nuk ka probleme me shtetet arabe që blejnë dhe shesin me Izraelin, duke forcuar kështu ekonominë izraelite dhe duke siguruar interesat e saj në të gjithë botën islame dhe madje edhe më gjerë. Medkhalizmi ne menyre te hapur promovon idenë e largimit të të gjithë palestinezëve nga Bregu Perëndimor dhe Gaza. Medkhalistet legjitimojnë autoritetin dhe fuqinë e shtetit modern të Izraelit mbi të gjitha territoret që konsiderohen si territor palestinez nga qendrimet problematike politike tE tipit të organizatave si “Vëllazëria Muslimane”./gazetaimpakt/timesofisrael

[1] https://islamiclaw.blog/2018/08/14/1993-fatwa-from-muhammad-nasiruddin-al-albani-calling-on-palestinians-to-leave-the-west-bank/

2. Ne Ballkan dhe Shqiperi grupi i medkhalisteve qe operon nepermjet agjentit saudit, Sheh Rabie el-Medkhali njihet si “grupi i hakut” apo “rabiovca”. Medkhalistet rrine neper xhami, sulmojne hoxhallaret dhe kritikojne muslimanet e tjere si armiq te synizmit, bidatcinj, shia etj, ndersa ne anen tjeter adhurojne mbretin e Arabise Saudite si zot.

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne