Ekonomia ‘terroriste’: Uashingtoni është i përgatitur të krijojë një fatkeqësi të re financiare për të gjithë botën

Tregu i thesarit amerikan, thelbësor për funksionimin e sistemit financiar global, duket se nuk po funksionon

Ekziston një mantra që në thelb është bërë aksiomatike: tregu i thesarit të SHBA-së është më i thelli dhe më likuid në botë, dhe një pasojë e kësaj është: obligacionet e thesarit të SHBA janë “pa rrezik”.

Këto shtylla të së vërtetës së përjetshme dikur të marra si të mirëqena po duken tmerrësisht të lëkundura. Pllakat tektonike të sistemit financiar global të udhëhequr nga SHBA-ja janë shushuritur gjithnjë e më shpesh vitet e fundit, por kukurat po vijnë tani më shpesh. Në zemër të këtij sistemi gjithnjë e më të brishtë dhe jofunksional është tregu i Thesarit të SHBA-së.

Të gjithë e kanë vënë re rritjen e ndjeshme të yield-eve muajt e fundit. Në fillim të tetorit, 10-vjeçari amerikan arriti një yield prej afro 5%, niveli më i lartë në 16 vjet. Kjo, natyrisht, është plotësisht e kuptueshme: rritja e normave nga Rezerva Federale ka rritur yield-et e obligacioneve. Por ajo që ne kemi parë është më shumë se një manifestim i peripecive të tregjeve të egra.

Ndërsa blerësit e huaj të Thesarit të SHBA shterojne dhe qeveria amerikane vazhdon të ketë deficite astronomike në një kohë me norma të larta interesi, tregu i Thesarit po përballet me tendosje në rritje dhe po tregon gjithnjë e më shumë shenja mosfunksionimi. Implikimet e kësaj është e vështirë të mbivlerësohen.

Ku kanë shkuar gjithë të huajt?
Ishte një kohë kur Thesaret ishin në thelb eksporti më i madh i SHBA-së dhe shërbenin si mekanizëm për llojin e skemës së financimit të shitësve në nivel makro, sipas të cilit SHBA importonte mallra dhe energji nga pjesa tjetër e botës në këmbim të dollarëve – dhe këtyre dollarëve. u ricikluan përsëri në thesare për të financuar deficitin e SHBA.

Kur deficitet filluan të rriteshin në vitet 1980 nën Presidentin Ronald Reagan, shumë pyesnin veten se si do të financoheshin. Por duke filluar nga mesi i asaj dekade, bankat qendrore të huaja – kryesisht japonezet – hynë dhe filluan të grumbullojnë sasi më të mëdha të thesarit të SHBA. Gjatë viteve 1986-2002, bankat qendrore të huaja blenë 28-30% të të gjithë bonove agregate të thesarit të emetuara të SHBA-së; nga 2002-2014, Banka Popullore e Kinës (PBOC) ishte bërë blerësi kryesor dhe shifra e blerjeve të huaja arriti në 53%.

Që nga viti 2014, kjo shifër ka qenë negative 4%, që do të thotë se bankat qendrore të huaja kanë ndaluar blerjet në bazë neto, ndërkohë që deficitet e SHBA kanë vazhduar të rriten. Ka shumë arsye për atë ndryshim. Shumë vëmendje i është kushtuar grupit të parë të sanksioneve ndaj Rusisë në vitin 2014 dhe më pas nisjes së Moskës në rrugën e investimit të dollarit – një proces që Pekini po e vëzhgonte nga afër. Por kishte gjithashtu një kuptim më të thellë në të gjithë globin se SHBA nuk do ose mund ta menaxhonte më dollarin në interesin më të mirë të botës.

Kur Fed lëshoi ​​programin e saj të paprecedentë të lehtësimit sasior në mars 2009, kryetari Ben Bernanke pranoi se ajo “e kishte kapërcyer Rubikonin”. Pesë ditë pasi u shpall programi, Zhou Xiaochuan, guvernatori i PBoC, publikoi një letër të bardhë me titullin jo shumë delikate “Reforma e Sistemit Monetar Ndërkombëtar” që bën thirrje për një ribërje të kornizës së pas Luftës së Dytë Botërore. Në vitin 2014, pasi kishte parë Fed-in të katërfishonte bilancin e saj në rreth 4.5 trilion dollarë, Kina mori vendimin strategjik për të ndaluar shtimin në portofolin e saj të Thesarit. Natyra kalorësiake në të cilën amerikanët po shtypnin para për arsye thjesht të brendshme – duke zhvlerësuar në mënyrë të nënkuptuar borxhin ekzistues, të cilin Kina e mbante shumë – me siguri nuk ishte mirë në Pekin.

RT

RT: Blerjet kineze të thesarit amerikan arritën kulmin në vitin 2014 dhe kanë qenë në rënie që nga © Burimi: Ycharts.com
Nëse viti 2014 shënoi një udhëkryq për kërkesën e huaj për thesare, ishte gjithashtu kur – dhe kjo sigurisht nuk duhet parë si rastësi – SHBA miratoi një rregull që detyronte bankat e mëdha të mbajnë një nivel të caktuar të aktiveve likuide me cilësi të lartë. Një pjesë e madhe e tyre sigurisht që do të ishin Thesaret. Me sa duket, kjo është bërë për të siguruar që bankat me rëndësi sistemike të kishin likuiditet të mjaftueshëm në një skenar stresi afatshkurtër. Por kjo pati efektin e detyrimit të bankave për të blerë më shumë thesare – ashtu si bankat e mëdha qendrore të huaja po shmangeshin.

Hamendesimi  i parë i një problemi likuiditeti
Rastësisht, ishte gjithashtu viti 2014 kur problemet me likuiditetin e tregut të thesarit filluan të tërhiqeshin për herë të parë. Në tetor të atij viti, tregu u trondit pa asnjë shkaktar të dukshëm në atë që përfundoi duke u hedhur poshtë si thjesht një “rally flash”.

Ka pasur disa konvulsione të tjera të rëndësishme gjatë rrugës – kriza e papritur e repove në shtator 2019, tregu i thesarit që u kap në mars 2022 dhe tregu i mbështjellësve në Mbretërinë e Bashkuar në vjeshtën e 2022, i cili jehoi në tregun e thesarit, por ne’ Do të shkojë me shpejtësi deri në 2022.

Periudha më e keqe e inflacionit në katër dekada e kishte detyruar Fed-in të rriste ndjeshëm normat. Normat më të larta të interesit shtynë yield-et e obligacioneve në rritje dhe meqenëse çmimet e bonove lëvizin në mënyrë të kundërt me yield-et, thesaret e SHBA-së pësuan humbje. Shumë banka amerikane u zhytën thellë në pozicionet e tyre të Thesarit, një fakt që luajti një rol jo të vogël në kolapsin e Silicon Valley Bank në fillim të këtij viti. Kishte shumë arsye specifike pse ajo bankë e caktuar u rrëzua – praktikisht jo-ekzistent administrimi i rrezikut që ishte një prej tyre – por ajo që zbuloi ai episod është se shumë banka ishin në humbje të mëdha të parealizuara në pozicionet e tyre të Thesarit.

Ndërsa depozituesit kërkuan mbrapsht paratë e tyre – si nga frika e dështimeve të bankave, ashtu edhe për t’i vendosur paratë e tyre në fondet e tregut të parasë me rendiment më të lartë – bankave do t’u duhej të shisnin thesaret e tyre nënujore në një treg me përkeqësim të shpejtë, ku ofertat do të ishin të pakta.

Megjithatë, pa dyshim, duke ndjerë brishtësinë e të gjithë sistemit dhe duke mos dashur një shkrirje të plotë në orën e tyre, kryetari i Fed Jerome Powell dhe kolegët vendosën të vepronin – dhe ata vepruan me vendosmëri.

Përgatitja e një akronimi tjetër
Por çfarë bënë konkretisht? Ata krijuan një tjetër nga ato programe të shkurtimit të shpëtimit, ky i quajtur Programi i financimit me afat bankar (BTFP). Në një kohë kur Fed po përpiqej të shtrëngonte kushtet financiare për të luftuar inflacionin, kjo pati efektin e shtimit të likuiditetit në treg, duke dëshmuar kështu (sikur të kishte pasur ndonjë dyshim) se retorika macho e Fed-it për luftimin e inflacionit shtrihet vetëm në pika ku fillon mosfunksionimi i tregut.

BTFP lejoi bankat të aksesonin kredi njëvjeçare nga Fed duke postuar obligacione. Nuk ka asgjë të pazakontë për këtë – gjëra mjaft standarde. Por është çmimi që ngre vetullat. Në vend që të ndiqni praktikën normale dhe të detyroni ato obligacione të shënohen në treg – që do të thotë duke përdorur vlerën e tregut në vend të vlerës nominale – kolaterali mund të postohet në vlerën nominale, pavarësisht se ku tregtohet. Pra, një obligacion që, të themi, ka një vlerë nominale prej 100 dollarësh, por aktualisht tregtohet me 70 dollarë, mund të postohet në Fed në këmbim të një kredie prej 100 dollarësh.

Por historia është në fakt shumë më interesante se kaq. Siç vuri në dukje analisti Luke Gromen, kur shikon nën sipërfaqe në objektin BTFP, kupton se në thelb është i barabartë me kontrollin e butë të kurbës së yield-eve për bankat – të paktën për ato me degë në SHBA. Me fjalë të tjera, ishte po aq një paketë shpëtimi për tregun e thesarit sa një ndihmë për bankat.

Sigurisht që ishte një paketë shpëtimi për bankat, të cilat shpejt po keqpërdoreshin nga një përplasje e dyfishtë e lëvizjeve të tregut kundër tyre dhe daljeve të depozitave, dhe duhej të mbulonin humbjet e tyre të konsiderueshme në letra. Por implikimi më i thellë ishte se kjo shërbeu si diçka si një parathënie e kontrollit të kurbës së yield-eve – një mjet politik joortodoks i përdorur nga bankat qendrore për të synuar me blerjet një nivel specifik të normës së interesit. Një gjë duhet bërë e qartë: kontrolli i kurbës së yield-eve është vendi ku tregjet e lira financiare shkojnë për të vdekur.

Megjithëse Fed nuk po synonte një normë interesi specifike, por më tepër po kërkonte të kontrollonte fluksin e kredisë, mjeti i politikës kishte efektin e kufizimit në thelb të yield-eve nën çmimin aktual të tregut – dhe ky është një pararojë e rëndësishme se ku po shkojnë gjërat.

Rënia e Bankës së Silicon Valley është tashmë një lajm i vjetër dhe fuqitë që janë në fuqi kanë dhënë garanci se kriza bankare ka përfunduar prej kohësh. Por shifrat e BTFP duket se thonë ndryshe: që nga 28 qershori (të dhënat më të fundit që mund të gjeja), marrja e programit nga bankat kishte arritur mbi 100 miliardë dollarë – që do të thotë se paketat e shpëtimit kanë ndodhur ende shumë muaj më vonë.

BTFP mendohet të funksionojë për vetëm një vit, por tashmë flitet se do të bëhet pjesë e përhershme e peizazhit financiar. Siç thotë shprehja e vjetër, nuk ka asgjë më të përhershme se një program i përkohshëm qeveritar.

RT

Fed është i angazhuar në shtrëngime sasiore, që do të thotë se po lejon që obligacionet të maturohen dhe të mbarojnë bilancin e saj në vend që t’i kthejë ato. Bankat tregtare amerikane kanë pak kapacitet ose oreks për më shumë blerje të thesarit. Ata në fakt po përpiqen të heqin kohëzgjatjen nga bilancet e tyre dhe kanë reduktuar zotërimet e Thesarit. CEO i JPMorgan, Jamie Dimon kohët e fundit paralajmëroi se normat mund të shkojnë akoma më të larta, kështu që ai nuk po kërkon të hyjë në thesaret.

SHBA ka refuzuar për një kohë të gjatë me vendosmëri të besojë se kishte një problem fiskal dhe, për të qenë të drejtë, në epokën e normave të ulëta të interesit dhe me kërkesën e huaj për borxhin amerikan ndonjëherë të pranishëm, ndoshta nuk e kishte. SHBA ishte ndoshta një e varur nga borxhi, por funksionale.

SHBA shton 500 miliardë dollarë borxhit në më pak se një muaj LEXO MË SHUMË: SHBA i shton 500 miliardë dollarë borxhit në më pak se një muaj
Por mbajtja e deficiteve të mëdha në një kohë të rritjes së normave të interesit është një përzierje e djegshme. Në një farë mënyre kjo ngjan në vitet 1940, gjithashtu një kohë e deficiteve të larta dhe normave në rritje për shkak të luftës – dhe gjithashtu kur kontrolli i kurbës së rendimentit u ndalua. Por në të vërtetë të dy rastet janë një botë të ndarë. Ekonomia ende thelbësisht e shëndetshme dhe jashtëzakonisht produktive amerikane e periudhës së pasluftës u rikthye shpejt në bazën e duhur dhe politika të tilla joortodokse u braktisën. Ekonomia aktuale shumë e financuar dhe me borxhe të thella amerikane është një hije e vetvetes së saj të mëparshme, por politikëbërësit amerikanë nuk duket se janë përshtatur.

Një formë e kontrollit të plotë të kurbës së rendimentit po vjen dhe ndoshta më shpejt se sa vonë. Ajo tashmë është duke u zvarritur në fushën e spekulimeve kryesore. Por këtë herë vështirë se do t’i ngjajë një politike të përkohshme të kohës së luftës; përkundrazi do të jetë një lëvizje dëshpërimi shumë larg rrugës drejt mosfunksionimit të drejtpërdrejtë të një tregu në zemër të sistemit financiar global.

Dhe kjo do të sjellë një banket me pasoja. Një prishje në funksionimin e tregut të Thesarit do të shkaktojë epifaninë e përhapur se SHBA-ja e ka kthyer veten në diçka të ngjashme me autobusin e montuar nga terroristët që do të shpërthejë nëse ngadalësohet në nën 50 mph në filmin e Keanu Reeves të vitit 1994 ‘Speed’. Politikisht e paaftë të tërhiqet nga të drejtat dhe angazhimet e saj ushtarake, por e paaftë për t’i përballuar ato, ajo do të përballet me murin fiskal të shpenzimeve të tepërta të interesit dhe kërkesës së pamjaftueshme për borxhin e saj.

Fed është bërë jashtëzakonisht i aftë në rregullimin e tregjeve dhe, për të cituar Luke Gromen, duke përdorur teknikën e saj standarde të “zgjatjes dhe shtirjes… pastaj fryj” dhe mund të vazhdojë të gjejë mënyra gjithnjë e më të zgjuara për ta mbajtur ndërtesën e lëkundur drejt për ca kohë. Por kalbja në zemër të sistemit financiar global po bëhet gjithnjë e më e dukshme për ata që kanë sytë për ta parë atë./RT/GazetaImpakt

Nga Henry Johnston, një redaktor i RT. Ai ka punuar për më shumë se një dekadë në financë dhe është mbajtës i licencës FINRA Series 7 dhe Series 24.

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne