Bota

Përcarja më e madhe në historinë moderne ortodokse? Kisha ruse nuk do të punojë me strukturat kishtare të kryesuara nga Konstandinopoja

Kisha Ortodokse Ruse po përfundon pjesëmarrjen e saj në çdo strukturë të kryesuar nga Patriarkana e Kostandinopojës, tha Sinodi i Shenjtë, pasi Kostandinopoja vendosi të njohë pavarësinë e Kishës Ortodokse të Ukrainës.

“Ne kemi vendosur të pezullojmë punën e përbashkët të shërbimeve të kishës me hierarkët e Patriarkanës së Kostandinopojës, për të pezulluar anëtarësimin tonë në të gjitha strukturat, të cilat udhëhiqen ose bashkëkryesohen nga përfaqësuesit e Konstandinopojës”, tha Metropolitan Hilarion, kreu i ortodoksëve rusë pas një takimi të jashtëzaknshëm me Sinodin e Shenjtë.

Vendimi nuk do të thotë se të dy kishat kanë prishur plotësisht lidhjet, u tha Hilarion gazetarëve, duke shtuar se vendimi i referohet vetëm pjesëmarrjes së Patriarkanës së Moskës në punën e disa organizatave ndër-kishore.
Masat e marra deri tani nga Kisha Ruse janë një “paralajmërim” për Konstandinopolin, tha sekretari i shtypit i Patriarkut Ortodoks Kirill. Më herët, Hilarion paralajmëroi se Kisha Ortodokse Ruse mund të thyejë të gjitha marrëdhëniet me Patriarkanën e Kostandinopojës nëse ajo i jep pavarësi Kishës Ortodokse të Ukrainës, e cila është ende pjesë e Patriarkanës së Moskës.

Përplasja mes kishave
Ky veprim vjen pas vendimit të Konstandinopojës për të dërguar ekzarkë në Kiev, gjë që shkel rregullin që ndalon një Kishë Ortodokse të ndërhyjë në punët e brendshme të një tjetri, tha Sinodi më parë, duke shtuar se ajo po ashtu ishte kundër pozitës zyrtare të vetë Patriarkatit të Kostandinopojës, që deri tani e ka konsideruar Kishën Ortodokse të Ukrainës një pjesë të Kishës Ortodokse Ruse.

Ekzarkët janë përfaqësues të veçantë të një patriarku që ka një pozitë më të lartë në hierarkinë e kishës sesa metropolitani, kreu aktual i Kishës Ortodokse të Ukrainës të Patriarkanës së Moskës. Kisha Ortodokse Ruse e konsideron vendimin e Konstandinopojës si hapin e parë drejt njohjes së pavarësisë së Kishës Ortodokse të Ukrainës.

Patriarku Kirill i Moskës dhe i gjithë Rusisë dhe Patriarku Ekumenik Ortodoks Bartolomeu I i Konstandinopojës mbajnë një liturgji në qytetin serb të Nishit, më 6 tetor 2013.

Megjithëse të gjitha kishat ortodokse të pavarura janë të barabarta, Patriarkana e Kostandinopojës ka më shumë ndikim në çështjet ndër-kishore për shkak të vendndodhjes së saj historike dhe rolit të saj si Kisha Nënë e kishave më moderne ortodokse. Patriarku i Kostandinopojës gjithashtu gëzon statusin e ‘të parëve midis të barabartëve’ dhe konsiderohet gjerësisht si një udhëheqës shpirtëror i të krishterëve ortodoksë të botës, edhe pse statusi i tij nuk është diçka si ajo e Papës në Kishën Katolike Romake.

Shkrimet politike?
Shumica e klerikëve ortodoksë në Ukrainë ende zotohen për besnikërinë ndaj kreut të kishës ruse, Patriarkut Kirill dhe e konsiderojnë veten të jenë pjesë e Kishës Ortodokse Ruse. Autoritetet ukrainase, megjithatë, mbështesin një forcë përcarëse, e cila filloi përsëri në vitet 1990 dhe e quajnë veten Kisha Ortodokse e Ukrainës e Patriarkanës së Kievit.
Të panjohura nga të gjitha kishat ortodokse të tjera, kjo lëvizje fetare e udhëhequr nga ish Metropoliti i Kishës Ortodokse të Ukrainës të Patriarkanës së Moskës, i cili tani quhet Patriarku Filaret në Ukrainë, kërkon të fitojë statusin e një Kishe Ortodokse, e cila është plotësisht e pavarur dhe ” e barabartë “me Patriarkanën e Moskës. Ndërkohë, ajo ka marrë kishën ukrainase nga kisha ortodokse ruse me forcë me ndihmën e nacionalistëve lokalë.

Presidenti ukrainas Petro Poroshenko takohet me ‘Patriarkun’ Filaret në Kiev, Ukrainë, më 18 prill 2018.

Sulmet ndaj Kishave Ortodokse Ruse në Ukrainë u intensifikuan pas grushtit të shtetit të vitit 2014. Sipas TASS, 40 kisha janë konfiskuar me forcë nga Patriarkana e Kievit midis 2014 dhe 2016. Vetëm në gjysmën e parë të 2018, Ukraina dëshmoi 10 sulme të reja mbi Kishat Ortodokse Ruse.

Në shtator, Metropolitan Hilarion tashmë denoncoi përpjekjet e Kievit për të arritur pavarësinë e Kishës Ortodokse të Ukrainës duke thënë se çështja nuk ka të bëjë me çështjet e vërteta fetare dhe është bërë peng i kumarit politik të Kievit. Autoritetet ukrainase kanë nevojë vetëm për një “sukses të madh” përpara zgjedhjeve të ardhshme presidenciale për të reduktuar tensionet publike, tha ai për Rossiya 24 TV më 3 shtator.
Ndërkohë, Presidenti ukrainas Petro Poroshenko e kishte quajtur vetë Kishën Ortodokse Ruse një “kërcënim sigurie” ndërsa kërkonte pavarësinë për Kishën Ortodokse të Ukrainës. Masa e fundit e Konstandinopojës po ashtu ndjek kërkesën e Kievit për pavarësi.

Burimi: Rt.com/ Gazeta impakt

OPINIONE

INTERVISTA