Opinion

SHBA dhe Kina nuk do të shkojnë në luftë para zgjedhjeve presidenciale

Nga: Paul Antonopoulos

Wang Yunfei, një oficer detar kinez i dalë në pension së fundmi njoftoi në internet se Presidenti i SHBA Donald Trump mund të nisë një konflikt ushtarak “të kontrolluar” me Kinën në Detin e Kinës së Jugut për të rritur shanset e tij në zgjedhjet e ardhshme presidenciale. Disa analistë janë aq të sigurt sa mund të thonë me saktësi se një konflikt i armatosur midis Sh.B.A dhe Kinës në Detin e Kinës së Jugut do të jetë posaçërisht në Scarborough Shoal.

Konflikti i armatosur mund të shpërthejë në çdo pjesë të Detit të Kinës së Jugut, por për shkak se anijet luftarake amerikane dhe kineze dhe transportuesit e avionëve kalojnë në mënyrë të rrezikshme afër njëra-tjetrës, ky është lokacioni më i cituar i një konflikti midis dy vendeve. Dyndjet e Sh.B.A-së në hapësirën mbi Detin e Kinës së Jugut janë rritur në mënyrë të vazhdueshme, me 35 misione zbulimi në maj, 49 në qershor dhe 67 në korrik. Padyshim që misionet e zbulimit po rriten në numër ndërsa armiqësitë vazhdojnë të ndërtohen muaj pas muaji ndërsa afrohemi në zgjedhjet presidenciale të Sh.B.A-së në nëntor.

Trump nuk mund thjesht të deklarojë një luftë kundër Kinës pasi do të kërkohej miratimi i kongresit. Edhe pse shumë ish presidentë të SH.B.A.-së kanë shpallur luftë pa miratimin e kongresit, mediat dhe politikanët rivale do të kapen në faktin se Trump shpalli luftë pa miratim, gjë që mund të çojë në një fajësim dhe një rrezik që Trump nuk ka mundësi ta marrë përsipër. Udhëheqësit ushtarakë gjithashtu do të ishin kundër çdo lufte me Kinën duke e ditur se për të shpallur fitoren do të duhej të pushtonin pjesën më të madhe të Kinës kontinentale, përfshirë Pekinin, një detyrë gati e pamundur. Retorika e zjarrtë e Trump dhe administrata e tij megjithatë është e mirëpritur nga kompleksi i fuqishëm industrial-ushtarak amerikan që do të përfitojë masivisht nga çdo përshkallëzim, por kjo nuk do të jetë e mjaftueshme që Uashingtoni të deklarojë luftë.

Presidenti Amerikan mori mbështetje të konsiderueshme midis votuesve amerikanë në fushatën zgjedhore 2016 për shkak të pozicionit të tij antikinez, duke fajësuar Kinën si arsyen e papunësisë në SH.B.A. dhe një rënie në ekonomi. Populli Amerikan ka dëgjuar pafund se Kina po bën manovra të paligjshme në Detin e Kinës së Jugut, që Pekini shkel të drejtat e njeriut në Hong Kong, Xinjiang dhe Tibet, dhe se Kina krijoi pandeminë COVID-19.

Eshtë për t’u habitur që ndjenja anti-Kinë është rritur jashtë kontrollit në Sh.B.A, me një sondazh të fundit të Pew që zbulon se 73% e amerikanëve kanë një qëndrim negativ ndaj Kinës. Ky është indeksi më i keq për Kinën në 15 vjet dhe kishte një rritje prej 26 pikësh nga viti 2018. Besimi te Presidenti Kinez Xi Jinping për “të bërë gjënë e duhur në punët e botës” gjithashtu është përkeqësuar, me 77% të amerikanëve që kanë pak ose nuk ka besim tek ai, me 6 pikë përqindje më shumë që nga muaji Mars dhe 27 pikë që nga viti i kaluar.

Ky mosbesim i madh që ka publiku amerikan ndaj Kinës është kryesisht për shkak të një fushate intensive për të portretizuar vendin aziatik në dritën më negative të mundshme. Një taktikë e zakonshme për të bashkuar votuesit prapa një kandidati presidencial është krijimi i një armiku të përbashkët për të zgjidhur problemet gjithashtu, përfshirë çështjet e brendshme. Për Trump, Kina është një kundërshtar i lehtë për të fajësuar për rënien e vazhdueshme ekonomike të SH.B.A.-së dhe COVID-19 duke dalë jashtë kontrollit. Trump me siguri ka arritur të bëjë Kinën armikun kryesor të SHBA, por a do të jetë e mjaftueshme kjo për të siguruar rizgjedhjen e tij kundër kandidatit demokrat Joe Biden?

Votuesit e shohin veprimin e administratës Trump kundër Pekinit si një shprehje e forcës amerikane. Duke manipuluar dhe provokuar Kinën në prag të konfliktit, Trump shpreson të marrë mbështetje nga votuesit e SHBA në zgjedhjet e ardhshme presidenciale. Sidoqoftë, ende ekziston një element i fortë në SH.B.A. i cili thotë se megjithëse Kina mund të jetë fajtore për përhapjen e COVID-19 globalisht, megjithë disa teoritë që virusi nuk filloi në të vërtetë në Kinë, Trump është plotësisht në fajtor për faktin që SHBA ka 5 milion raste totale dhe 160,000 vdekje që i atribuohen virusit.

Megjithëse Yunfei ka frikë se Sh.B.A do të fillojë një konflikt me Kinën mbi Detin e Kinës së Jugut, nuk ka shumë mundësi që një konflikt, i cili është i pamundur të fitohet për secilën pale, do të nisë. Një veprim i tillë drastik në fakt mund ta kthejë publikun amerikan kundër Trump, veçanërisht pasi numri i vdekjeve të ushtarëve amerikanë do të rritet me shpejtësi në një konflikt të tillë. Të kesh një të ashtuquajtur armiqësi të butë me Kinën përmes sanksioneve dhe një fushate të rreme të lajmeve është e mjaftueshme për të portretizuar Trump si të vetmin që mund të mbrojë interesat e Amerikës kundër agresionit të supozuar kinez. Eshtë shumë e pamundur që provokimet në Detin e Kinës së Jugut do të rezultojnë në një konflikt, veçanërisht në prag të zgjedhjeve presidenciale./GazetaImpakt//globalresearch/

OPINIONE