Bota Opinion

Si sionistët e krishterë morën njeriun e tyre në Shtëpinë e Bardhë?!

US President Donald Trump speaks alongside US Vice President Mike Pence (R) during an event marking National Pearl Harbor Remembrance Day in the Roosevelt Room at the White House in Washington, DC, December 7, 2017. / AFP PHOTO / SAUL LOEB

Nga: Morgan Strong

Sionistët e krishterë arritën, nëpërmjet vendosjes së Mike Pence dhe bashkëbesimtarëve në Shtëpinë e Bardhë, një ndikim të pabesueshëm mbi kombin më të fuqishëm në tokë.

Më 18 korrik, Zëvendëspresidenti i SHBA, Mike Pence mbajti fjalimin kryesor në samitin vjetor të të krishterëve të Bashkuar për Izraelin (CUFI). E themeluar në vitin 2006 nga Pastor John Hagee, një evangjelist nga San Antonio, CUFI pretendon të jetë grupi më i madh pro-izraelit në Shtetet e Bashkuara, me tre milionë anëtarë. Hagee miratoi Donald Trump për president në maj 2016.

Pence premtoi edhe një herë se administrata e Trump do të lëvizë ambasadën amerikane në Jerusalem, kësaj here për mbështetësit e krishterë të Izraelit të cilët janë bërë gjithnjë e më të rrallë në dështimin e Trump për të bërë mirë premtimin e fushatës së tij për Izraelin, duke sinjalizuar atë që disa analistë e konsiderojnë si një ideologji të re zhvendosjeje për Shtëpinë e Bardhë.

Zhvendosja ideologjike e Shtëpisë së Bardhë

“Fjalimi i Pence-s shënon një ndryshim thelbësor në gjuhën që Shtëpia e Bardhë ka përdorur historikisht për të artikuluar marrëdhëniet e Shteteve të Bashkuara me Izraelin”, shkroi në Uashington Post Dan Hummel, një shkrimtar në Harvard Kennedy School.

Ky ndryshim themelor është në drejtim të Sionizmit të krishterë, një ideologji që bazon mbështetjen e saj politike për Izraelin në besimin se shteti modern i Izraelit është një manifestim i profecive në Bibël dhe se fati i Shteteve të Bashkuara është i lidhur profetikisht me Izraelin.

Hummel e përshkruan Pence si një të “krishterë zezak i zjarrtë”, i cili shpreh mbështetjen e tij për Izraelin në terma eksplicite profetike. Shfaqja e tij në samit “sinjalizon një epokë të re të ndikimit të krishterë sionist në Shtëpinë e Bardhë”.

Pence nuk është vetëm në përpjekjet e tij për të bindur Trump për të përmbushur atë që sionistët e krishterë e konsiderojnë si një profeci biblike. Mike Huckabee, ish-guvernatori i Arkansasit, vajza e tij Sara Huckabee Sanders, tani sekretarja e shtypit e Shtëpisë së Bardhë dhe Sara Palin kanë ndikim të madh në administratën e Trump dhe janë zonalistë të krishterë të zjarrtë.

Roy Moore nga Alabama, i cili Trump ka miratuar zgjedhjet e Senatit në Alabama, është numëruar në mesin e tufës.

Fundi i Sionistëve të Krishterë

Sionistët e krishterë, që janë rreth 20 milionë në Shtetet e Bashkuara, kanë derdhur miliona dollarë gjatë dekadave të fundit duke kërkuar një Izrael të zgjeruar. Ata kanë sponsorizuar migrimin e mijëra hebrenjve nga Rusia, Etiopia dhe vende të tjera.

Ata kontribuojnë me miliona në ndërtimin e vendbanimeve të reja në zonat palestineze të okupuara për të strehuar migrantët. “Kalimi në Jeruzalem provon se presidenti ynë qëndron me fjalën e tij,” tha Hagee.

Ai tha gjithashtu disa gjëra të tjera më pak të qarta: “kthimi i Jeruzalemit tek palestinezët do të ishte i barabartë me kthimin e tyre te talebanët”. Ai gjithashtu tha se populli hebre do të djegë në ferr për gjithë përjetësinë, nëse ata braktisin judaizmin dhe kthehen në krishterim pas betejës së Harmagedonit.

Kjo është një pjesë e asaj që John Hagee beson dhe me sa duket ajo që tre milionë pasues në CUFI besojnë ose të paktën besojnë pjesërisht.

Mbetet spekulimi më i frikshëm se disa, ose ndonjë prej asaj që beson Hagee mund të besohet edhe nga vetë presidenti. Opsesioni i Trump-it me Islamin mund të ketë qenë pjesërisht i informuar nga ish-kreu i pikëpamjeve anti-islame Jerry Falwell.

 

Ndërmjetësi të ndershme nuk ka më.

Më 6 dhjetor, Trump mohoi shprehimisht çdo shpresë të vazhdueshme për një zgjidhje me dy shtete. “Pas më shumë se dy dekadave të heqjes dorë, ne nuk jemi më pranë një marrëveshjeje të qëndrueshme paqësore midis Izraelit dhe palestinezëve, prandaj kam vendosur që është koha që të njohim zyrtarisht Jerusalemin si kryeqytetin e Izraelit”, tha ai.

Njohja e Jerusalemit si kryeqyteti i vetëm i Izraelit është shumë më tepër se simbol. Në fakt, ai mohon një detyrim më themelor të procesit të paqes, një zgjidhje mes dy shteteve.

Presidenti Mahmoud Abbas i Autoritetit Palestinez e ka pranuar. Palestinezët tani janë të bindur se Shtetet e Bashkuara kurrë nuk mund të jenë një ndërmjetës i ndershëm, ose moderator neutral, megjithëse Shtetet e Bashkuara kurrë nuk kanë qenë një moderator i vërtetë i paanshëm.

Ndikimi i madh politik i Izraelit në Shtetet e Bashkuara ka bërë që marrëdhëniet e ndershme të jenë të pamundura dhe se dyfishimi është qartë i dukshëm tani. Abbas tha gjatë një takimi ndërkombëtar muajin e kaluar se Shtetet e Bashkuara ishin të papërshtatshme për të ndërmjetësuar në konfliktin e Lindjes së Mesme.

Abbas njoftoi ndryshimin, i cili erdhi si përgjigje ndaj deklaratës së Trump mbi Jeruzalemin, në një samit të liderëve myslimanë që dënuan masën e Shteteve të Bashkuara dhe kërkuan njohjen botërore të një shteti palestinez me kryeqytetin e saj në Jeruzalemin lindor.

Më 21 dhjetor, Asambleja e Përgjithshme e OKB votoi për të dënuar vendimin e Trump në Jeruzalem. Pothuajse të gjitha shtetet anëtare të Kombeve të Bashkuara e dënuan pavarësisht nga kërcënimet e tij për të mohuar shtetet anëtare që kundërshtonin financimin e mëtejshëm.

Kjo na sjell një mbyllje të menjëhershme të procesit të paqes nëpërmjet përpjekjeve të suksesshme të Jared Kushnerit, dhëndrit të Trumpit dhe këshilltarit të lartë, për të kërkuar që palestinezët të pranojnë kapitullimin e plotë ndaj kërkesave të Izraelit. Familja Kushner dhe ai kanë kontribuar miliona për përpjekjet e vendosjes së Izraelit në Bregun Perëndimor.

Përfundimi i objektivit të tij, për të mohuar çdo zgjidhje të palestinezëve për ankesat e tyre, kurrë nuk duhet të vihej në dyshim pasi ai kishte marrë autoritet të plotë nga Trump.

Kthimi i mesisë

Një çështje kritike për sionistët e vijës së ashpër dhe aleatët e tyre të krishterë është vendndodhja e rrënojave të Tempullit të parë dhe të dytë hebrenj nën kompleksin e xhamisë el-Aksa, vendi i tretë më i respektuar i Islamit. Një parim themelor i teorisë së krishterë sioniste është që një tempull i ri të ndërtohet mbi ato rrënojat e lashta.

Palestinezët besojnë se gërmimet arkeologjike izraelite nën kompleksin e xhamisë së al-Aksa për të ndërtuar një tempull të ri përbëjnë një kërcënim për xhaminë. Sionistët e krishterë janë të bindur që kjo të bëhet për të përmbushur profecitë. Ata besojnë se sapo të përfundojë ndërtimi i tempullit të ri, kthimi i Mesisë do të jetë i pashmangshëm.

Shpresa e vetme për palestinezët është një përfshirje graduale e popullsisë palestineze të Bregut Perëndimor dhe Gazës në atë që do të bëhet një entitet i vetëm, Izrael. Një rezultat me pak gjasa. Izraelitët kurrë nuk do të pranojnë të lejojnë as shtetësinë palestineze apo të krishterët, as të drejtën e votës, në atë që tani shpallet nga Netanjahu si Shteti Juden.

Netanjahu është nga bindja e palëkundshme, se ai është zgjedhur nga Perëndia për të udhëhequr popullin hebre. Eyal Arad, një ish-këshilltar i lartë politik, tha: “Kryeministri ka një nocion platonik për veten, si një person i thirrur për të shpëtuar popullin hebre nga holokausti i ri”.

Ai e kishte më shumë nxitim. Tani është nën hetimin e tij të katërt për korrupsion dhe keqpërdorim gjatë kohës që është në detyrë.

Pence është po aq i bindur për thirrjen e Perëndisë. Kalimi i tij i preferuar biblik, të cilin ai shpesh citon, “Sepse unë i njoh planet që unë kam për ju, thotë Zoti dhe ka në plan të përparojë dhe të mos të të dëmtojë, planifikon t’ju japë shpresë dhe një të ardhme”.

Pence është ambicioz përtej mungesës së tij të dukshme të kredencialeve dhe dështimeve të tij politike. Pence ia bëri të qartë Komitetit Kombëtar Republikan që ai ishte i gatshëm të merrte vendin e Trump si kandidat për president të GOP-it, pas përfundimit të shiritit të Access Hollyëood në tetor 2016.

Një president me të vërtetë ungjillor?

Verën e kaluar, Neë York Times raportoi se Pence duket të ishte duke u përgatitur për një ofertë presidenciale. Pence me forcë e mohoi historinë.

Shtetet e Bashkuara mund të përfundojnë me një president të vërtetë ungjillor. Ajo që është shqetësuese nuk është se Pence beson në Perëndinë, por duket se Perëndia beson tek ai.

Studiuesit kryesorë biblikë e konsiderojnë tekstin biblik si alegorik. Sionistët e krishterë besojnë në një interpretim të drejtpërdrejtë të tekstit të lodhshëm, torturues të këtij libri.

Lëvizja e krishterë sioniste megjithatë nuk është një fenomen i kohëve të fundit ka pasur më shumë se një shekull përpjekjesh për ta rikthyer Izraelin në një lavdi të madhe biblike. Në vitin 1600 mbreti Jakov sugjeroi se “Fundi i Ditëve” do të zhvillohej në Palestinë.

Ai besonte, siç bëjnë tani sionistët e krishterë, që fiset hebraike duhet të ribashkohen dhe të kthehen nga diaspora, kështu që beteja përfundimtare mes forcave të së keqes dhe mesisë mund të ndodhë në Harmagedon.

Një deklaratë tjetër Balfour

Zoti Balfour, sekretari i jashtëm britanik dhe kryeministri i tij, David Lloyd Gjergj, ishin të dy simpatizues ndaj sionizmit të krishterë. Në vitin 1917, tre vjet përpara se Lidhja e Kombeve t’i jepte Britanisë mandatin mbi Palestinën, Balfour i shkroi Zotit Rothsçajlld, familjes bankare hebreje shumë të pasur dhe një përkrahës të hershëm të sionizmit, se “Qeveria e Madhërisë së Tij e konsideron favorizimin e themelimit në Palestinë e një shtëpie kombëtare për popullin hebre dhe do të përdorë përpjekjet e tyre më të mira për të lehtësuar arritjen e këtij objekti “.

Shteti i Izraelit mund të mos ketë dalë pa Deklaratën e Balfour. Kur Shtetet e Bashkuara e njohën Jeruzalemin si kryeqytetin e Izraelit, ne e bëjmë këtë, së paku pjesërisht, ta thërrasim Mesian dhe të fillojmë përgatitjet për betejën në Harmagedon.

Kjo është ajo që besojnë sionistët e krishterë dhe kërkojnë pa pushim administrimin. Bibla na tregon se Jezusi do të kthehet për t’i rregulluar të gjitha.

Muslimanët, hebrenjtë, budistët, hindutët, shintët, animistët, voodooistët, katolikët, agnostikët, ateistët, etj., Do të konvertohen në legjionet e Zotit të krishterë të Sionistëve. Mesia, Jezu Krishti, do të mbizotërojë dhe do të shkatërrojnë çdo të keqe që na ndodh tani. Ai do të asgjësojë anti-Krishtin dhe hordhinë e tij barbare, që përfshin rusët dhe ai, Jezui, do të mbretërojë si mbret në tokë për një mijë vjet.

Por së pari ata besojnë se Izraeli i lashtë duhet të jetë i plotë dhe i papërmbajtur nga heretikët e çdo bindjeje fetare, për të përmbushur profecinë biblike të kthimit të Krishtit në tokë.

Izraeli biblik.

Kjo e ardhme e dytë megjithatë nuk u pëlqen shumë izraelitëve sipas liturgjisë së krishterë sioniste. Izraeli për fat të keq nuk do të jetë më, sepse do të shkatërrohet gjatë këtij apokalipsi.

Sipas besimit të tyre, Jezusi, i shqetësuar se hebrenjtë nuk e konsideronin atë si Mesia, do të vrasin të gjithë hebrenjtë që refuzojnë të konvertohen në të krishterë.

Nëse besoni ndryshe, nëse besoni se profetët biblikë siç interpretohen nga sionistët e krishterë janë çmenduri, jeni i pafuqishëm. Cionistët e krishterë, nëpërmjet pozicionimit të Mike Pence dhe bashkëbesimtarëve, arritën në Shtëpinë e Bardhë një ndikim të pabesueshëm mbi ndoshta kombin më të fuqishëm në tokë.

Ata besojnë se vetëm apokalipsi do ta pastrojë botën dhe Shtetet e Bashkuara do të jenë instrumenti që sjell zemërimin e Perëndisë. Burimet e mëdha, fuqia ushtarake, e Shteteve të Bashkuara është pjesë e planit hyjnor për të sjellë Apokalipsin tek ne.

Trump do t’i bëjë të gjitha për të inkurajuar besnikërinë e verbër të kësaj kopeje të trashëguar. Partia Republikane mbështetet shumë në sionistët e krishterë. Ata kanë një efekt të thellë në drejtimin e partisë, edhe nëse partia tani duket të jetë më shumë teokratike sesa politike.

Sionistët e krishterë kanë më shumë gjasa të votojnë; ata numërojnë mbi njëzet milionë  dhe janë kontribues bujarë. Ata janë baza e kësaj teokracie të re republikane.

Ata nuk duan paqe me palestinezët. Palestinezët nuk kanë vend në Izraelin biblik. Sionistët e krishterë duan që ata të shkojnë për të pastruar Mbretërinë e sapolindur të Izraelit dhe për të lejuar përjetësinë e tyre të lumturisë në parajsë.

Burimi: Middle east eye/ Gazeta impakt