Bota

Ai pa persekutimin dhe prishi lojën!

Kina, duke u përpjekur të mbulojë torturat në kampet e internimit në Turkistanin Lindor ftoi një grup gazetarësh për ti përdorur në lojën e tyre të ndyrë. Përgjigjet erdhën sipas autorizimeve të bëra nga administrata e Pekinit. Sidoqoftë, kur ai dëshmoi mizoritë, studiuesi shqiptar foli para të burgosurve të ndaluar dhe i zbuloi të vërtetën botës. Ai deshifroi lojën e ndyrë dhe e qëlloi Pekinin me armën e tij.

Me lejen e Kinës, Dr. Olsi Jazexhi, një gazetar shqiptar që vizitoi kampet e përqendrimi ku të burgosur ishin ujgurët turq, nuk mund të qëndronte në heshtje me atë që pa. Ai u largua nga ahengu dhe  vallëzimit që administrata e Pekinit kishte përgatitur, dhe publikoj imazhet dhe përshtypjet e tij sapo u kthye në hotel. Jazexhi tha për KararTV se si e qëlloi Kinën me propagandën e tij.

Kina, e cila e ktheu Turkistanin Lindor në një burg të hapur, po mban me forcë 1 deri në 2 milion ujgur turq në kampe përqendrimi.

Deri në vitin 2016, kampet e përqendrimit dhe shkeljet e të drejtave të njeriut në këto zona nuk ishin të njohura.

Për herë të parë, kampet e përqendrimi u zbuluan nga imazhet satelitore. Pekini i refuzoi. Kur u përhapën lajmet për torturat dhe shtypjen e ujgurëve turq të mbajtur në kampe, administrata kineze pranoi ekzistencën e kampeve, por argumentoi se ato ishin shkolla profesionale. Administrata e Pekinit gjeti justifikimin për të filluar progpagandën e saj pasi shtypja dhe torturimi i ujgurëve turq u bë pjesë e opinionit publik botëror.

Ajo ftoi një grup gazetarësh nga mediat ndërkombëtare në kamp. Në kampe, ujgurët u detyruan të performojnë shfaqje teatrale dhe vallëzimi. Sidoqoftë, këto përpjekje nuk ishin të mjaftueshme për të mbuluar faktet dhe të vërtetën … Gazetari dhe akademiku kanadez me origjinë shqiptare, Dr. Olsi Jazexhi (Yazici) gjithashtu mori pjesë në një nga këto udhëtime, i tmerruar nga ajo që pa, loja e Kinës ishte e kotë. Edhe pse me ftesë të Kinës, Jazexhi me një grup gazetarësh nga Turqia, Afganistani, Pakistani, India, Arabia Saudite dhe Emiratet e Bashkuara Arabe vizitoi gjithashtu një kamp përqendrimi në Turkestanin Lindor dhe Urumqi. Jazexhi i tregoj KararTV për përvojat e tyre gjatë vizitës në gusht dhe tha “unë isha i shokuar me to”.

Jazexhi, i cili kupton se performanca e vallëzimit dhe këngës së të burgosurve muslimanë në një kamp përqendrimi të quajtur Qendra e Trajnimit të Aftësive Profesionale synon të fsheh të vërtetën. Jazexhi i përshkruan përvojat e tij si vijon:

Projekti i miqve tanë kinezë ishte për të filmuar këtë lajm të rremë, por unë nuk e bëra atë. Unë nuk pranova të xhiroja ujgurët duke kënduar dhe vallëzuar. Thashë se doja të intervistoja këta njerëz. Unë i filmova duke përdorur smartphonin tim dhe kur u ktheva në hotel videot e mia i publikova në Youtube. Videot e mia u bënë virale dhe i shikuan shumë gazetarë, analistë të mediave, shërbime inteligjente etj. Kjo ishte hera e parë që kampet e përqendrimit u ekspozuan në këtë dimension. Pas publikimit, kinezët u çmendën. Ndiqeshim kudo, edhe gjatë rrugës për në tualet, ishin 3 persona me ne. Para se të largoheshim përfaqësuesi i Partisë Komuniste, i cili organizoi udhëtimin tonë,  na tha:”Ne nuk duam që ju të raportoni asgjë në lidhje me ato që shihni këtu kur të dilni nga Xinjiang dhe Kina. Përndryshe, do të ishte e papranueshme. ” Unë nuk mund të paraqisja para botës një histori të rreme, ashtu si ata donin”.

Jazexhi, i cili thotë se ujgurëve u bëhet presion për të mohuar Islamin, jep një shembull të mrekullueshëm në shpjegimin e dimensioneve të persekutimit: Presioni është zmadhuar shumë. Për shembull, përshëndetjes, “Es- Selamu Alejkum ” ata nuk mund t’i përgjigjen. Ata flasin vetëm kinezisht. Aty ata i trajtojnë njerëzit si majmunë.Është e pamundur të mos kuptosh që ata janë nën frikë dhe presion. Është e qartë se këto kampe përqendrimi janë kampe persekutimi për muslimanët ujgurë turq”.

Aktrimi ra, faktet dolën

Jazexhi shpjegon se zyrtarët kinezë ishin vazhdimisht të pranishëm në kampet e përqendrimit ujgur dhe përgatisnin shfaqje ku ata vallëzonin dhe këndonin.

“Ne nuk pranuam. Kam intervistuar disa të burgosur me celularin e tim. Unë u përpoqa të zbuloj pse ata ishin atje. Arsyeja e parë është sepse lexoni Kur’anin e Shenjtë, e dyta është shamia dhe e treta është falja. Personat me të cilët biseduam ishin fëmijë të mitur. Ata trajtoheshin si të burgosur që kishin kryer vrasje”.

Ata i kontrollonin muslimanët edhe në xhepa

Pjesë e bllokadës së persekutimit për muslimanët në Turkistanin Lindor në Kinë, bëhej edhe me ndalimin e përdorimit të telefonave celularë.

Duke identifikuar dobësitë në softuerin e përdorur në telefonat inteligjentë, pavarësisht markave, studiuesit e Google Project Zero njoftuan javën e kaluar se 5 iPhone në disa komunitete janë hackuar për të paktën dy vjet. Studiuesit nuk specifikuan se cili komunitet, por një numër i madh i mediave ndërkombëtare deklaruan se grupi i synuar ishin ujgurët. Kompania amerikane e teknologjisë Apple gjithashtu pranoi pretendimet e hakerimit. Sidoqoftë, ai raportoi se sulmi ishte i ngushtë dhe “u prekën më pak se një duzinë faqesh interneti me përmbajtje të lidhura me shoqërinë ujgure”. Google paralajmëroi se deficiti ishte mbyllur brenda 10 ditëve pasi zyrtarët e kompanisë njoftuan, “Sulmet u zhvilluan brenda 2 muajve, jo 2 vjet”, tha ai./gazetaimpakt/karar/

OPINIONE