Arsenali në hije bërthamor i Izraelit

Sipas CSIS, Buletinit të Shkencëtarëve Atomik, Qendrës për Kontrollin e Armëve dhe Mospërhapjen, Institutit Ndërkombëtar të Kërkimeve të Paqes në Stokholm (SIPRI), një institut udhëheqës mbi çështjet e sigurisë globale, ekspertë si John Steinbach autor i “Armët izraelite të shkatërrimit në masë: një kërcënim për paqen” dhe Grant F. Smith autor i “Divert!” Izraeli besohet se posedon armë bërthamore, megjithëse vendi as nuk e pranon dhe as nuk e mohon ekzistencën e një arsenali bërthamor.

Izraeli nuk është palë në Traktatin e Mospërhapjes Bërthamore (NPT) dhe nuk ka pranuar masat mbrojtëse të IAEA për disa nga aktivitetet e tij kryesore bërthamore. Politika e tyre e paqartësisë bërthamore është toleruar përgjithësisht nga aleatët dhe kundërshtarët.

Për shkak të fshehtësisë, nuk dihet numri i saktë i kokave të luftës që mbahen nga Izraeli, megjithatë numri i tyre besohet të jetë midis 200 dhe 500 armëve termonukleare dhe një sistemi të sofistikuar shpërndarjeje, Izraeli ka zëvendësuar me lehtësi Britaninë si fuqia e pestë bërthamore në botë dhe mund të jetë aktualisht rivalizon Francën dhe Kinën në madhësinë dhe sofistikimin e arsenalit të saj bërthamor.

Megjithëse i zbehtë nga arsenalet bërthamore të Shteteve të Bashkuara dhe Rusisë, secila prej të cilave zotëron mbi 10,000 armë bërthamore, Izraeli është megjithatë një fuqi e madhe bërthamore dhe duhet të njihet publikisht si i tillë.

Sot, përllogaritjet e arsenalit bërthamor të Izraelit variojnë nga 200 deri në 500. Cilado qoftë numri, nuk ka dyshim se armët bërthamore të Izraelit janë ndër më të sofistikuara në botë, të projektuara kryesisht për të “luftuar luftën” në Lindjen e Mesme. .

Një element kryesor i arsenalit bërthamor të Izraelit janë “bombat neutronike”, bomba termonukleare miniaturë të krijuara për të maksimizuar rrezatimin vdekjeprurës gama duke minimizuar efektet e shpërthimit dhe rrezatimin afatgjatë – në thelb të dizajnuara për të vrarë njerëz duke i lënë të paprekur. pronën. Armët përfshijnë raketa balistike dhe bombardues të aftë për të arritur në Moskë.

Missiles of Israel | Missile Threat

Vetë bombat ndryshojnë në përmasa, nga “qytet busters” më të mëdha se bomba e Hiroshimës deri te bombat mini taktike. Arsenali i armëve të shkatërrimit në masë të Izraelit i zbeh qartë arsenalet aktuale ose potenciale të të gjitha shteteve të tjera të Lindjes së Mesme së bashku dhe është shumë më i madh se çdo nevojë e imagjinueshme për “parandalim”.

Grant F. Smith ka shkruar “Devijo” një histori tërheqëse të viteve 1960 të devijimit të materialit bërthamor të shkallës së armëve të SHBA nga një kompani e frontit izraelit në Pensilvani në programin klandestin izraelit të armëve atomike. Ky libër bazohet në një përmbledhje shteruese të dokumenteve qeveritare të klasifikuara më parë, si dhe dosjeve të korporatave të paeksploruara më parë, ditarëve të zyrës dhe intervistave të pambrojtura.

Themeluesi i talentuar, por shumë i konfliktuar i Korporatës së Materialeve dhe Pajisjeve Bërthamore (NUMEC)-Dr. Zalman Mordecai Shapiro së bashku me mikun e tij të ngushtë dhe mbështetësin financiar David Lowenthal-angazhohen në një përpjekje të egër klandestine për të derdhur materialin më të vlefshëm ushtarak në tokë që anoi përgjithmonë ekuilibrin e fuqisë midis Izraelit dhe botës.

Devijoni! – tregon udhëtimin e Zalman Shapiro nga krijimi i inovacioneve të zgjuara për nëndetësen bërthamore Nautilus në vitet 1950 deri në ndjekjen e tij të kushtueshme të modeleve më të avancuara të bombave me hidrogjen të Amerikës në vitet 1970.

Divert!: Numec, Zalman Shapiro and the Diversion of Us Weapons Grade Uranium Into the Israeli Nuclear Weapons Program

Të ngarkuar gjatë samiteve sekrete me agjentë të inteligjencës izraelite të nivelit të lartë, të udhëhequr nga projektuesit kryesorë të armëve bërthamore të Izraelit dhe të mbrojtur nga Izraeli dhe lobi i tij amerikan, Shapiro dhe NUMEC e çuan CIA-n dhe FBI-në nga zemërimi i furishëm në dëshpërim. Presidentët nga LBJ tek Jimmy Carter u përpoqën fshehurazi se si t’i përgjigjeshin vjedhjes së pacipë të materialit bërthamor amerikan nga Izraeli përpara se të vendosnin përfundimisht ta varrosnin të gjithë çështjen në dosje të klasifikuara.

Por sekretet toksike të NUMEC-it kanë refuzuar të varrosen të gjallë. Përgjimet e sapodeklasifikuara janë ngritur nga varri, duke detajuar përbuzjen e plotë të Shapiros për sigurinë e punëtorëve dhe ato bërthamore. Roli i David Lowenthal si një kontrabandist ndërkombëtar refugjatësh midis SHBA-së, Evropës dhe Izraelit – përpara organizimit të financimit për NUMEC – është vënë nën një shqyrtim të ri.

Shumë aktivistë të paqes në Lindjen e Mesme kanë hezituar të diskutojnë, e lëre më të sfidojnë, monopolin e Izraelit mbi armët bërthamore në rajon, duke çuar shpesh në analiza të paplota dhe të painformuara dhe në strategji të gabuara veprimi. Vendosja e çështjes së armëve izraelite të shkatërrimit në masë drejtpërdrejt dhe me ndershmëri në tavolinë dhe në axhendën e veprimit do të kishte disa efekte të dobishme.

Së pari, do të ekspozonte një dinamikë parësore destabilizuese që nxit garën e armatimeve në Lindjen e Mesme dhe do t’i detyronte shtetet në rajon që secili të kërkonte “parandaluesin” e vet.

Së dyti, do të ekspozonte standardin e dyfishtë grotesk që sheh Shtetet e Bashkuara dhe Evropën të dënojnë Irakun, Iranin dhe Sirinë për zhvillimin e armëve të shkatërrimit në masë, ndërsa në të njëjtën kohë mbrojnë dhe mbështesin fajtorin kryesor.

Së treti, denoncimi i strategjisë bërthamore të Izraelit do të tërhiqte vëmendjen e publikut ndërkombëtar, duke rezultuar në presion të shtuar për të çmontuar armët e tij të shkatërrimit në masë dhe për të negociuar një paqe të drejtë me mirëbesim.

Së fundi, një Izrael pa armë bërthamore do të bënte shumë më të mundshme një Lindje të Mesme pa bërthamore dhe një marrëveshje paqeje gjithëpërfshirëse rajonale. Nëse bashkësia botërore nuk përballet me Izraelin për programin e tij sekret bërthamor, nuk ka gjasa të ketë një zgjidhje kuptimplotë për konfliktin arabo-izraelit./VTforeingpolicy/GazetaImpakt

Nga: Klaudio Resta
Claudio Resta ka lindur në Genova, Itali në vitin 1958, ai është një qytetar i botës (Spinoza), një filozof i çuditshëm dhe një ekspert ndërdisiplinor, oh, dhe një artist gjithashtu.

U rrit në një familje shkencëtarësh ku shumë shkenca përfaqësoheshin nga filozofia në psikanalizë, nga ekonomia te historia, nga matematika te fizika, dhe ku këto shkenca u ekspozuan publikisht nga ekspertët e subjektit të tyre anëtarët e familjes dhe të gjithë ata që ata bënin pjesë. mund të marrin pjesë në një dialog/debat publik familjar për këto tema nëse dëshirojnë.

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne