Coronavirusi në Shqipëri dhe Prania e Muxhahedinëve (MEK) në Tiranë

Nga: Robert Fantina

Pas shpërthimit të koronavirusit në Itali, më shumë se 120,000 shqiptarë që banojnë në Itali u kthyen në vendin e tyre. Shqipëria, me një popullsi nën 3,000,000, ka si të shënuar, 243 raste me koronavirus. Kjo është 84 raste për 1,000,000 njerëz. Numri 13 i të vdekurve deri më tani përfaqëson një prej normë 5 për, 1.000.000 njerëz. Këto numra pritet të rriten për shkak të mungesës së shërbimeve themelore shëndetësore dhe infrastrukturës së shërbimeve për të menaxhuar krizën. Për më tepër, me kaq shumë shqiptarë që kthehen nga Italia, i cili ka 1.683 raste për 1,000,000 njerëz, dhe 192 vdekje për 1 milion, rreziku i përhapjes së mëtjeshme të virusit është shumë i lartë.

Kryeministri shqiptar Edi Rama ka lëshuar udhëzime të rrepta për të luftuar përhapjen e virusit. Vetëm një person për një familje do të jetë i autorizuar të largohet nga shtëpia e tyre për një orë në ditë për të blerë dyqane ushqimore ose sende të tjera të nevojshme, dhe kjo vetëm pasi të aplikojë për autorizim. Pasojat për shkeljen e këtij kufizimi përfshijnë mohimin e përfitimeve të papunësisë dhe bursat studentore për të paktën një vit. Zbatimi i kësaj dhe kufizimeve të lidhura do të bëhet nga policia dhe forcat speciale të sigurisë që do të përdorin forcën kundër shkelësve. Kryeministri madje ka thënë se pensionistët, të cilët janë në mesin e njerëzve më të rrezikuar të vdesin nga koronavirusi, të cilët nuk respektojnë rregulloret mund të konsiderohen tradhtarë. Edhe pse ekstreme, kjo tregon seriozitetin me të cilin Kryeministri merr kërcënimin e sëmundjes.

Kjo situatë përkeqësohet me dijeninë se ka më shumë se tre mijë anëtarë të Muxhahedinëve Khalq (MEK) në Tiranë. Shumica e këtyre anëtarëve të MEK-ut konsiderohen të gjithë pensionistë administrativë, por janë të kufizuar për të punuar në kampin terrorist të MEK. Shumë burra dhe gra të moshuar po kalojnë vitet e tyre të fundit pas sistemeve kompjuterike në kampin MEK, duke përdorur llogari të mediave në rrjetet sociale, për t’u përfshirë në luftë mediatike për të kundërshtuar qeverinë legjitime të Iranit, që njerëzit zgjodhën gjatë Revolucionit të 1979. Ata njerëzit në kampin terrorist të MEK kanë rrezik të lartë të infektimit nga sëmundja dhe të vdesin prej saj.

Kjo është për shkak të dy faktorëve kryesorë: Së pari, mënyra e jetës sektare dhe koloniale e MEK, e cila ka mbledhur më shumë se 3,000 njerëz në një kamp ushtarak të mbushur me njerëz, do të shkaktojë përhapje të shumtë dhe të shpejtë të virusit, qoftë edhe një anëtar i vetëm i kampit. Me një popullsi të vogël kombëtare, dhe mbi 100,000 njerëz që kthehen në vend nga Italia, i cili është goditur shumë nga virusi, ka shumë mundësi që dikush në kamp do ta marrë.

Së dyti, meqenëse shumica e anëtarëve të kultit janë më të moshuar, ata janë në rrezik. Në të gjithë botën, njerëzit që kanë të dobët sistemin imunitar, problemet e frymëmarrjes ose që janë mbi moshën 60 vjeç, janë paralajmëruar veçanërisht për të shmangur çdo veprimtari që mund t’i ekspozojë ata me koronavirusin. Shumë anëtarë të MEK janë mbi 60 vjeç, sepse organizata dëshironte përkushtim total ndaj kauzës, të cilën udhëheqësit e saj prisnin të ishin me shpejtësi të suksesshme, dhe për këtë arsye i dekurajuan ata të martoheshin dhe të kishin fëmijë, gjë që do t’i largonte nga qëllimet e tyre të paligjshme dhe imorale. Kjo e ka bërë kampin e Muxhahedinëve si një shtëpi pleqsh të izoluar, dhe në shumë vende shtëpitë e pleqëve janë ato ku virusi ka goditur më rëndë. Gjithashtu, vitet e gjata të jetës së tyre në një zonë mjaft të izoluar kanë parandaluar ekspozimin e tyre ndaj shumë sëmundjeve të vogla, gjë që i ka lënë ata me imunitet të ulur.

Për shkak të kësaj, koronavirusi nuk është vetëm një kërcënim për mbijetesën e këtij kulti, por edhe për popullin shqiptar. Nëse anëtarët e kultit sëmuren nga virusi dhe largohen nga kampi (nëse lejohet ta bëjnë këtë) për të marrë trajtim mjekësor ose edhe për të jetuar me të afërmit, ata do të ekspozojnë të gjithë ata që kontaktojnë me sëmundjen. Me kaq shumë shqiptarë që kthehen nga Italia, i cili ka numrin e dytë më të madh të rasteve të koronavirusit, dhe numrin e tretë të vdekjeve të regjistruara të koronavirusit, në botë, rreziku shtesë i paraqitur nga anëtarët e moshuar të MEK-së vetëm përkeqëson situatën për kombin.

Ka pasur disa raporte lajmesh që tregojnë se shpërthimi dhe rritja e koronavirusit në Shqipëri mund të gjurmohen në kampin e MEK. Megjithatë, ai raportim fillestar nuk ka pasur vazhdimësi, dhe duket se ndikimet e fuqishme mund të kenë heshtur këto raporte.

Pavarësisht nga burimi i sëmundjes në Shqipëri, është e qartë se MEK, gjithnjë një organizatë ish terroriste, tani pa dëshirë po rrit rrezikun për shëndetin e popullit të Shqipërisë. Terroristët e MEK janë të paaftë të punojnë në drejtim të çdo të mire të përbashkët; aktivitetet e tyre terroriste tani përfshijnë përhapjen e mundshme të koronavirusit në një komb të pa pajisur për ta trajtuar atë./Gazetaimpakt/globalresearch/

NDANI KËTË POSTIM

Mund tju interesojne